Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Itt az ellenzék egyházpolitikája; nem készült el a választási csalások elleni szoftver


A 2018-as választásokon induló pártok listája a szavazólapon
A 2018-as választásokon induló pártok listája a szavazólapon

A legfontosabb híreink ma reggel: Elbukta a magyar kormány a jogállamisági pert. Óvatos egyezkedésre készül az egyházakkal kormányon az ellenzék. Nem sikerült időre megcsinálni a választási csalás elleni NVI-fejlesztést. Némileg enyhülni látszik az Oroszország és a Nyugat közötti feszültség Ukrajna miatt.

Elutasította a magyar és a lengyel kormány keresetét az Európai Unió Bírósága, amelyben a jogállamisági mechanizmusról szóló jogszabály megsemmisítését kérték. A testület döntésében mind a huszonhét bíró részt vett, az ítéletben kiemelték, hogy ez is aláhúzza az ügy jelentőségét. Ugyanakkor egyetlen magyar és lengyel érvelést sem fogadtak el, így a jogszabály alapján jogszerű az uniós források megvonása.

Erre számíthatnak az egyházak

„Több lépcsőben készült el az egyesült ellenzék egyházpolitikai programja. Először a Mindenki Magyarországa Mozgalom, Márki-Zay Péter szervezete készített egy tízpontos alapvetést, amelybe tőlük független egyházpolitikai szakértőket vontak be, köztük egyházi neveket, például Beer Miklós nyugalmazott római katolikus püspököt is”mondta lapunknak Lukácsi Katalin, az ellenzék egyházpolitikai kabinetjének vezetője. Szektorsemlegességről, finanszírozási automatizmusokról és a politika kiszolgálásáról kérdeztük őt.

Feljelentett tudósok

Rémhírterjesztés miatt feljelentést tett a gyógyszerészeti hatóság (OGYÉI), miután néhány magyar tudós kétségbe vonta a Favipiravir gyógyszer hatásosságát a legújabb mérések alapján. Az MTA szerint elfogadhatatlan az OGYÉI lépése, emellett szerintük le kéne cserélni a Favipiravirt és módosítani a terápiás protokollokat.

Elmaradt szoftverfejlesztés

Tavaly ősz óta készül a Nemzeti Választási Iroda arra a fejlesztésre, hogy a választó online megnézhesse, hogy mely pártok használták fel hivatalosan az ajánlását a választásoknál. A feladat nem kirívóan bonyolult technológiai probléma, Nagy Attila elnök pedig nemrég személyesen is megerősítette, hogy a kampány kezdetére elkészülnek. De nem sikerült, új indulási dátum sincs, az NVI indoklása viszont szokatlan.

Óvatos optimizmus

Az Oroszország és a Nyugat közötti feszültség Ukrajna okán némileg enyhülni látszik, miután Moszkva bejelentette, hogy visszavonta a határ közelébe telepített csapatainak egy részét, ami „alapot ad az óvatos optimizmusra” Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szavai szerint.

Több mint nyolcezer új fertőzött

Már a 43 ezerhez közelít a járvány magyarországi halálos áldozatainak száma. Magyarországon az elmúlt 24 órában 8883 új fertőzöttet igazoltak, elhunyt 97 beteg. A dolgozók koronavírusos megbetegedése miatt átmenetileg bezárták Mohácson a szülészeti osztályt. Az újonnan regisztráltakkal együtt a járvány kezdete óta összesen 1.730.366-ra emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma.

Szolgálati közlemény

Elindult a Szabad Európa Bennfentes, a Szabad Európa zárt Facebook-csoportja, amelyet elkötelezett követőinknek hoztunk létre. Ha közelebbről is megismerné működésünket, és szeretne az elsők között értesülni fontosabb anyagainkról, csatlakozzon ezen a linken!

Szép napot!

Üdvözlettel, Wiedemann Tamás

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG