Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Izrael Gáza második legnagyobb városát és környékét támadja a háború máris véres, új szakaszában


Szeretteiket gyászoló palesztinok Hán Júniszban a Gázai övezet déli részének izraeli bombázása után, 2023. december 5-én
Szeretteiket gyászoló palesztinok Hán Júniszban a Gázai övezet déli részének izraeli bombázása után, 2023. december 5-én

Izrael fokozta a bombázást Gáza második legnagyobb városa és környéke ellen kedd hajnalban: mentőautók és személygépkocsik száguldottak sebesültekkel a kórházba a gázai háború véres, új szakaszában.

Az Egyesült Államok nyomására – aki a további tömeges áldozatoknak kívánja elejét venni – Izrael azt állítja, hogy a korábbinál akkurátusabban jár el, amikor kiterjeszti offenzíváját Gáza déli részére, miután északon szinte mindent rommá változtatott. A légitámadások és a szárazföldi offenzíva mára a terület 2,3 millió lakosának háromnegyedét elűzte otthonából.

A mentők több tucat sebesültet hoztak az éjszaka folyamán Hán Júnisz Nasszer Kórházába. Jött egy autó is, egy férfi szállt ki belőle. Fiatal fiút cipelt, akinek az inge véres volt, miután egy robbanás letépte a kezét.

„Hol a Vöröskereszt? (…) Hol van az ENSZ? – üvöltötte egy nő a sürgősségi osztály előtt. – A gyerekeim este 10 óta a romok alatt vannak.”

Vasárnap készült műholdfotók tanúsága szerint harckocsik és katonák gyülekeztek Hán Júnisznál, az offenzíva legújabb célpontja mellett, amely a háború előtt több mint négyszázezer ember otthona volt.

Izrael a város mintegy húsz kerületéből szólította fel távozásra az embereket – nem az egész régióból, ahogy északon tette. Mivel Gáza lakosságának zöme már az övezet déli részén zsúfolódott össze, kapacitásuk határáig megtöltve az ENSZ menedékhelyeit és az ott élő családok otthonait, kevés a hely. Izrael megtiltotta a visszatérést északra azoknak, akik a háború korábbi szakaszában elmenekültek onnan.

A palesztinok azt mondják: ahogy Izrael folytatja a légicsapásokat az ostromlott terület ellen, nem maradt olyan hely, ahol biztonságban éreznék magukat. Sokan attól tartanak, hogy ha elhagyják az otthonukat, soha többé nem térhetnek vissza.

Ehhez kapcsolódóan: A Hamász megsértette a tűzszünetet, újrakezdődtek a harcok Gázában

A Hamász megsemmisítésének küldetése

Izrael azt mondja, hogy fel kell számolnia a Hamász kiterjedt katonai infrastruktúráját, és el kell távolítania a csoportot a hatalomból, hogy megelőzze a háborút kirobbantó, október 7-i támadás megismétlődését. A határkerítésen keresztül végrehajtott meglepetésszerű támadásban a Hamász emberei és más palesztin fegyveresek 1200 embert, többségében civileket öltek meg, és mintegy 240 férfit, nőt és gyermeket ejtettek fogságba. A Hamászt többek közt az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek minősíti.

Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy mindent megtesz a civil életek megóvása érdekében, és azzal vádolja a Hamászt, hogy emberi pajzsként használja a polgári lakosságot, amikor sűrűn lakott területeken harcol, ahol egész labirintust épített ki alagutakból, bunkerekből, rakétavetőkből és mesterlövészállásokból.

A militáns csoport azonban mély gyökereket eresztett a palesztin társadalomban, a palesztinok zöme osztozik a több évtizedes, határozatlan idejű izraeli katonai uralom felszámolására irányuló eltökéltségében – még azok is, akik ellenzik az ideológiáját és a támadásokat izraeli civilek ellen. Ez megnehezít minden olyan erőfeszítést, amely tömeges áldozatok és népvándorlás nélkül semmisítené meg a Hamászt.

A Hamász vezetői még a hetekig tartó könyörtelen bombázások után is képesek voltak bonyolult fegyverszüneti tárgyalásokat folytatni, és múlt héten megszervezni több mint száz izraeli és külföldi túsz elengedését 240 palesztin fogolyért cserébe. A palesztin fegyveresek a fegyverszünet előtt és után is folytatták rakéták kilövését Izraelre.

Ehhez kapcsolódóan: Egykor Gázában szolgált, most Izraelben önkéntes a magyar orvos

A harcok példa nélküli halált és pusztítást hoztak a Gázai övezetben.

Az ottani egészségügyi minisztérium közölte, hogy október 7. óta a halottak száma meghaladta a 15.890-et a területen – hetven százalékuk nő és gyermek –, és több mint 42.000-en sebesültek meg. A minisztérium nem tesz különbséget a civil és a fegyveres halottak között. Hozzátették, hogy már több százan vesztették életüket vagy sebesültek meg a tűzszünet vége óta is, sokan pedig a romok alatt rekedtek.

Az izraeli hadsereg egyik tisztviselője hasonló adatot közölt a gázai halálos áldozatok számáról hétfőn, azután, hogy az izraeli tisztviselők heteken át kétségbe vonták a minisztérium adatait. Azt mondta, hogy legkevesebb 15.000 embert öltek meg, köztük ötezer fegyverest, de nem árulta el, hogyan számolták ezt ki. A hadsereg közlése szerint 84 izraeli katona vesztette életét a gázai offenzívában.

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója hétfőn azt mondta, hogy túl korai lenne ítélkezni az izraeli hadműveletekről, de szokatlan, hogy egy modern hadsereg pontosan meghatározza a várható szárazföldi műveletek helyét, és távozásra szólítja fel az embereket, ahogy Izrael tette Hán Júniszban.

„Ezek olyan lépések, amelyeket mi kértünk – közölte. – Nap mint nap folytatunk ilyen beszélgetéseket.”

Az Egyesült Államok megingathatatlan támogatásáról biztosította Izraelt az október 7-i támadás után, beleértve fegyverek és egyéb segélyek küldését.

A légicsapások és az észak-gázai szárazföldi offenzíva romos pusztasággá változtatta Gázaváros és a közeli területek nagy részét. Az ott élők százezrei menekültek délre a támadás elől.

Jelenleg körülbelül kétmillió ember – a terület lakosságának nagy része – zsúfolódott össze Gáza déli és középső részének 230 négyzetkilométeres területén. Az izraeli hadsereg által kiadott evakuálási térképek szerint a katonaság mintegy 62 négyzetkilométernyi területen szólította fel távozásra az embereket Hán Júniszban és környékén a fegyverszünet összeomlása óta.

Ez több mint negyedével tovább csökkenti a palesztinok rendelkezésére álló teret.

Ehhez kapcsolódóan: Izraeli kormányfő: A Hamász a felelős azért, mert nem sikerült minimalizálni a polgári áldozatokat

Hán Júnisz a célkeresztben

A vasárnapi műholdfotók, amelyeket kedd reggel elemzett az Associated Press, mintegy 150 izraeli harckocsit, páncélozott szállítójárművet és egyéb gépjárművet mutatnak Hán Júnisz szívétől alig hat kilométerre északra. A hadsereg nem reagált erre az értesülésre, ritkán hoz nyilvánosságra bármit is a csapatmozgásokról.

Hétfő este szakadatlan bombázás világította meg az égboltot Hán Júnisz szélén.

Az elmúlt néhány napban az izraeli légicsapások „kegyetlen méretűek” voltak – mondta Mohammed Agálkurdi, a Hán Júniszban működő Medical Aid for Palestinians csoport segélyszolgálati munkatársa.

Arról számolt be, hogy városrészek és menedékhelyek ürülnek ki, ahogy az emberek elmenekülnek. Az izraeli hadsereg szórólapokon figyelmezteti őket, hogy menjenek délre, az egyiptomi határ felé, de nem tudják elhagyni Gázát, mivel sem Izrael, sem a szomszédos Egyiptom nem hajlandó menekülteket befogadni.

A káoszt fokozza, hogy hétfő este ismét összeomlott a telefon- és internethálózat Gázában – közölte a PalTel palesztin távközlési szolgáltató. Már korábban is volt néhány kimaradás, ezek nehezítették a mentési erőfeszítéseket. A kommunikáció órákkal később helyreállt.

Az a terület, amelyen Izrael elrendelte az evakuálást, Hán Júnisz körülbelül ötödét fedi le. A háború előtt itt mintegy 117.000 ember élt itt, most pedig több mint ötvenezer, északról idemenekülő ember csatlakozott hozzájuk 21 menedékhelyen – közölte az ENSZ. Nem tudni, hányan követték az izraeli felszólítást.

Az izraeli média heves harcokról számolt be az izraeli csapatok és a Hamász fegyveresei között Gáza északi részéről is – a Dzsabalija menekülttáborból és Gázaváros Sidzsaja kerületéből, amelyekben az elmúlt hetekben intenzív bombázások és összecsapások voltak.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG