Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Régi-új ismerős arcok a formálódó amerikai kormányban


Michelle Flournoy, az Egyesült Államok védelmi miniszterhelyettese a kínai kollégájával folytatott pekingi megbeszélésen, 2011. december 07-én
Michelle Flournoy, az Egyesült Államok védelmi miniszterhelyettese a kínai kollégájával folytatott pekingi megbeszélésen, 2011. december 07-én

Kamala Harris megválasztott alelnök megerősítette, hogy Tina Flournoy lesz a kabinetfőnöke, tovább erősítve ezzel a "női vonalat" a Fehér Házban. Flournoy 8 évig volt Bill Clinton kabinetfőnöke. Joe Biden egészségügyi főtanácsadónak kérte fel Anthony Faucit.

Kamala Harris korábban úgy nyilatkozott Flournoyról, hogy „tapasztalata, politikai szakértelme és a közéletben elért teljesítménye maximálisan alkalmassá teszi őt egy ilyen fontos pozícióra”.

Flournoy 2013-ban Bill Clinton kabinetfőnöke volt, vezető tisztséget töltött be a Demokrata Nemzeti Közösségben, és részt vett Al Gore valamint Hillary Clinton választási kampányában is. Bill Clinton így kommentálta Flournoy megválasztását:

„Nagyszerű hír ez az országuknak”- majd hozzátette ”Tina Flournoy elképesztően eszes, erős és tehetséges, akinek mélyen gyökerező értékei vannak. Csodálatos munkát végzett kabinetfőnökömként közel 8 évig és nagyon hiányolom őt, nagyon örülök Harris alelnök döntésének”- írta a Twitteren.

Történelmi kormányzat

A megválasztott alelnök december 3-án azt is bejelentette, hogy nemzetbiztonsági tanácsadónak kérte fel Nancy McEldowney volt amerikai nagykövetet, míg belpolitikai tanácsadóként Rohini Kosogluval dolgozik majd együtt. Kamala Harris korábban kommunikációs igazgatójaként Ashley Etienne-t nevezte meg, és Symone Sanderst választotta leendő szóvivőjének.

Joe Biden megválasztott elnök november végén jelentette be, hogy kommunikációs csapata csak nőkből fog állni. A Fehér Ház kommunikációs igazgatója Kate Bedingfield lesz, aki Biden kampánya és alelnöki évei alatt is az ő kommunikációs igazgatójaként dolgozott. A Fehér Ház sajtótitkári posztjára Jen Psaki kerül, aki a Fehér Ház kommunikációs igazgatója volt Barack Obama utolsó két elnöki évében.

Amerika immunológusa

Anthony Faucit, a koronavírus-járvány elleni küzdelem kormányzati munkacsoportjának tagját kérte fel az egészségügyi főtanácsadói posztra Joe Biden. Fauci így az új kormány COVID-csapatának része lenne, de igazgatóként továbbra is az amerikai allergológiai és fertőző betegségek országos intézetét vezethetné. Az Egyesült Államok első számú koronavírus szakértője többször is szembe találta magát Trumppal, aki október végén egyenesen idiótának nevezte az immunológust, később pedig megfenyegette, hogy ha ő nyeri a választást, akkor meneszti Faucit.

Anthony Fauci nagy tiszteletnek örvend és népszerű az Egyesült Államokban, Tennessee állam republikánus szenátora azt mondta róla, egyike a „nemzet legkiemelkedőbb közszolgáinak”, szerinte ha több amerikai megfogadta volna Fauci tanácsait, akkor „kevesebb koronavírusos esetünk lenne, biztonságosabb lenne visszatérni az iskolákba, a munkahelyere, és biztonságosan el lehetne menni éttermekbe”.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG