Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Joe Biden korlátozza a menedékkérelmek benyújtásának lehetőségét a mexikói határon


Joe Biden 2024. június 4-én Washingtonban bejelenti az elnöki rendeletet
Joe Biden 2024. június 4-én Washingtonban bejelenti az elnöki rendeletet

Az amerikai elnöki rendelet értelmében ideiglenesen fel fogják függeszteni a menekültügyi kérelmek beadásának lehetőségét, amennyiben a határon feltartóztatott bevándorlók száma átlép egy szintet.

Az intézkedés lényege, hogy amennyiben a határnál feltartóztatott, törvénytelen úton érkező emberek száma egy héten keresztül napi átlagban meghaladja a 2500-at, akkor – bizonyos kivételekkel – ideiglenesen felfüggesztik a menedékkérelmek benyújtásának lehetőségét.

A menekültügyi kérelmek beadása azután folytatódhat, hogy az illegális határátlépésen ért személyek száma 1500 alá csökken napi átlagban.

Ehhez kapcsolódóan: Az Egyesült Államok és Mexikó határa a világ leggyilkosabb szárazföldi migrációs útvonala

Ez azt jelenti, hogy a rendeletnek azonnal hatályba kellene lépnie, ugyanis a számok most magasabbak a meghatározott határértéknél. A statisztikák szerint a törvénytelen határátlépések napi átlagos száma legutóbb több mint három évvel ezelőtt volt az 1500-as szint alatt.

A belbiztonsági minisztérium prognózisai szerint az illegális határátlépés miatti őrizetbe vételek száma július és szeptember között akár a 6700-as napi átlagot is elérheti.

A tilalom ugyanakkor nem vonatkozik azokra az emberekre, akik a hivatalos határátkelőkhöz érkeznek, és előzetesen jelzik szándékukat az amerikai hatóságok megfelelő platformján a kérelem benyújtására. Kivételt képeznek emellett a kísérő nélküli kiskorúak, a közvetlen veszély elől menekülők és a bizonyos egészségügyi problémáktól szenvedők is.

Ehhez kapcsolódóan: Szigorúbb határvédelmi intézkedésekről állapodott meg az Egyesült Államok Mexikóval

Az Amerikai Polgárjogi Szövetség (ACLU) már jelezte, hogy bíróságon támadja meg az elnöki rendeletet, mondván, hogy az abban foglaltak ellentétesek az alapvető emberi jogokkal.

Joe Biden már hónapok óta tervezi valamilyen egyoldalú lépés előkészítését, amióta a kongresszusban összeomlott az esetleges kétpárti határbiztonsági megállapodás, miután a republikánus képviselők többsége Donald Trump előző amerikai elnök utasítására leszavazta.

Az elnök leszögezte, hogy a tartósabb intézkedéseket részesítette volna előnyben a törvényhozás által, viszont „a republikánusok nem hagytak számára más lehetőséget”, így önállóan kellett cselekednie „a határok feletti ellenőrzés visszaszerzése” érdekében.

Kijelentette: Trump „azt mondta a republikánusoknak, hogy nem is akarja megoldani az ügyet; arra akarja felhasználni, hogy engem támadjon”.

„Rendkívül cinikus politikai lépés volt, az amerikai emberek teljes cserben hagyása, akik nem azt várják, hogy a határok kérdését fegyverként használjuk, hanem azt, hogy oldjuk meg a helyzetet” – közölte.

Emellett hangsúlyozta, hogy „a bevándorlás mindig is Amerika éltető ereje volt”.

Ehhez kapcsolódóan: Biden kontra Trump: mi várható az elnökjelölti vitáktól?

Kihívója, Trump azzal vádolta őt, hogy „teljesen feladta a déli határt”, a rendeletet pedig látszatintézkedésnek nevezte a június 27-i elnökjelölti vitát megelőzően.

Elemzők szerint a Fehér Ház az illegális bevándorlás visszaszorítását célzó intézkedéssel a Republikánus Párt vitorlájából próbálja kifogni a szelet a novemberi elnökválasztás előtt.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG