Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Jogállamisági dzsihádot emleget a Fidesz az elvesztett per miatt


Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben az EU-csúcson 2020. december 10-én
Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben az EU-csúcson 2020. december 10-én

A nap legfontosabb hírei: elbukta a magyar kormány a jogállamisági pert, a Fidesz a döntést jogállamisági dzsihádnak minősítette. Az agrárvállalkozó ellenzéki jelölt kiszakítaná Bácsot Bács-Kiskun megyéből, ami átrendezheti a választási erőviszonyokat. Úgy tűnik, mégsem vonultak vissza az oroszok. Hat év börtönt kapott a Szabad Európa krími tudósítója.

Elutasította a magyar és a lengyel kormány keresetét az Európai Bíróság, amelyben a jogállamisági mechanizmusról szóló jogszabály megsemmisítését kérték. A testület egyetlen magyar és lengyel érvelést sem fogadott el, így a jogszabály alapján jogszerű az uniós források megvonása. A Fidesz szerint a bíróság döntése jogállamisági dzsihádnak minősül, a gyermekvédelmiként kommunikált törvény miatt akarják megbélyegezni Magyarországot.

Földrajz, politika, koronavírus

Baján múlt nyáron szétesett a közgyűlés ellenzéki képviselőkből álló többségi frakciója. Arra kerestük a választ, miképp befolyásolja a városban, illetve a hozzá tartozó parlamenti körzetben az ott élők voksolási szándékát és az ellenzéki összefogás választási esélyeit ez a konfliktushelyzet. Nagy kérdés, hogy a bajai székhelyű Bács kiszakítása Bács-Kiskun megyéből – ez lenne ugyanis az ellenzéki jelölt programjának karakteres eleme – mennyire rendezi át a Fidesznek egyelőre még kedvező választási erőviszonyokat.

Az elmúlt 24 órában 8578 új fertőzöttet regisztráltak és 115 beteg halálát hozták összefüggésbe a koronavírus-járvánnyal. Az aktív fertőzöttek száma 202.738. Kórházban 5062 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 206-an vannak lélegeztetőgépen.

Börtönbüntetés és vissza nem vonuló oroszok

Hat év börtönbüntetésre ítélték „robbanóanyag birtoklása” miatt a Szabad Európa helyi szabadúszó tudósítóját az Oroszország által annektált Krím félszigeten. Kollégánk, Vlagyiszlav Jeszipenko vallomásában kijelentette, hogy a hatóságok célja azoknak az újságíróknak a hiteltelenítése, akik a valós helyzetet próbálják bemutatni.

A lengyel kormányfő eközben menekültáradatra készül egy esetleges orosz beavatkozás esetén. A NATO az Ukrajna közelében állomásozó orosz erők létszámának további növekedéséről számolt be, annak ellenére hogy Moszkva hétfőn részleges visszavonulást jelentett be a térségbeli hadgyakorlatok lezárulását követően.

Az orosz katonai beavatkozás árnyékában meghirdetett Egység napján, szerdán számtalan helyen kifüggesztették a nemzeti lobogót Ukrajna-szerte, és egymást érik a hazafias megmozdulások.

Új lap Erdélyben, új élet Budapesten

Huszonhárom évnyi működés után kedden felállt a Kolozsváron működő magyar nyelvű hírportál, a Transindex szerkesztőcsapata. A tömeges felmondást a szerintük teljesen ellehetetlenített munkakörülményekkel indokolták. Nem lehetett váratlan a felmondás, mivel a magyar Telex gyorsan reagált, és állást kínált az újságíróknak, akik Transtelex néven folytathatják a munkát.

Afganisztánban a magyaroknak is tolmácsolt, aztán amikor a tálibok visszatértek, veszélybe került az élete. A magyar külügy segített neki elmenekülni Kabulból. Abdul Fattah Attaie elmesélte nekünk, hogy menekült meg Afganisztánból héttagú családjával az utolsó pillanatban. Attól tartott, hogy megölik a tálibok.

„Féltem, hogy megölnek a tálibok" – magyarok mentették ki a tolmácsot Kabulból
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:39 0:00

És végül: alakítottunk egy Facebook-csoportot, ahol extra ingyenes tartalmakat osztunk meg, ahol felteheti kérdéseit interjúalanyaink számára és ahol megoszthatja tapasztalatait, szakértelmét újságíróinkkal. Ez a Szabad Európa Bennfentes, ahol Önt is várjuk. Csatlakozzon ezen a linken. Jó időtöltést kívánunk!

Szép napot!

Üdvözlettel, Wiedemann Tamás

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG