Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kijev elleni támadásra készülnek az ukránok


Orosz páncélosok a kijevi Obolony kerület utcáin 2022. február 25-én
Orosz páncélosok a kijevi Obolony kerület utcáin 2022. február 25-én

Arra készülnek Ukrajnában, hogy az orosz hadsereg hamarosan megtámadja Kijevet, miután az inváziós erők már a főváros peremén vannak.

Az ukrán védelmi minisztérium arra kérte a helyi lakosokat, hogy készítsenek Molotov-koktélt, és segítsenek a támadók semlegesítésében.

Diplomáciai források eközben arról számoltak be, hogy az Európai Unió vagyonbefagyasztással és beutazási tilalommal járó szankciókat rendelhet el személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnök és külügyminisztere, Szergej Lavrov ellen.

Kijevet korábban orosz rakétacsapások érték, miközben a NATO rendkívüli virtuális csúcstalálkozón vitatja meg a fejleményeket. Az értekezlet egyik célja annak demonstrálása, hogy az észak-atlanti szövetség szilárdan kiáll a keleti tagállamok biztonsága mellett.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök többször is szigorúbb büntetőintézkedéseket sürgetett Oroszország ellen, mondván, hogy az eddigi korlátozások nem bizonyultak elegendőnek.

Szergej Lavrov pénteken hangsúlyozta, hogy országa kész a tárgyalásokra, de csakis akkor, ha az ukrán hadsereg előbb leteszi a fegyvert. Sajtótájékoztatóján emellett azt hangoztatta, hogy céljuk Ukrajna felszabadítása az elnyomás alól.

A Kreml szóvivője ugyanakkor bejelentette, hogy az elnök kész magas rangú delegációt meneszteni Minszkbe, hogy ott tárgyaljanak egy ukrán küldöttséggel. A kijevi vezetés ez idáig nem reagált erre a nyilatkozatra.

Fegyverropogás, robbanások

Helyszíni tudósítások szerint pénteken fegyverropogást lehetett hallani az ukrán főváros kormányzati negyede közelében, Zelenszkij pedig azt mondta, hogy az orosz katonák civilek által lakott területeket is célba vettek, amint egyszerre három oldalról nyomulnak előre.

Kijev északi, Obolony kerületében összecsapások voltak az orosz és a várost nehézfegyverzettel is védő ukrán erők között.

„A város védelmi üzemmódba kapcsolt” – emelte ki Vitalij Klicsko polgármester, hozzátéve, hogy a fegyverropogás és a robbanások hangja azt jelenti, hogy orosz szabotőrökkel végeztek.

Az ukrán hadsereg közlése szerint az orosz fegyveres erők megpróbálják megkerülni Csernyihiv várost északon, ahol előzőleg sikerült visszaverni az inváziót. Több egység a már orosz ellenőrzés alatt lévő Konotop felől tör előre Kijev felé.

Eltérő adatok az áldozatok számáról

„Azt mondják, hogy civil objektumokat nem vesznek célba. De ez újabb hazugság. Valójában nem válogatnak” – mutatott rá Zelenszkij.

„Az ukránok hősiességről tesznek tanúbizonyságot. Erőink mindent megtesznek az emberek védelméért, ami csak lehetséges” – húzta alá, hozzátéve, hogy országa egymaga áll szemben az orosz támadással.

„Ma reggel egyedül védjük az államunkat. A világ legnagyobb hatalmai most is távolról követik az eseményeket. Meggyőzték a tegnapi szankciók Oroszországot? Halljuk az égen és látjuk a földön, hogy ez nem volt elég” – fogalmazott.

Tájékoztatása szerint az orosz hadműveletekben eddig 137 ukrán vesztette életét, katonák és civilek vegyesen.

Az ukrán védelmi tárca később azt közölte, hogy az oroszok eközben több mint ezer katonát vesztettek. „Orosz anyák a biztos halálba küldik a fiukat, mert az ukrán fegyveres erők kitartanak és megvédik az országot a hódítóktól” – írták a kiadott közleményben.

Moszkva ezzel szemben azt állítja, hogy nem szenvedtek semmifajta veszteséget. Az áldozatok számát független forrásból még nem sikerült megerősíteni.

XS
SM
MD
LG