Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kína már gratulált Bidennek, az oroszok még várnak


Joe Biden (b) és Hszi Csin-ping kínai elnök pekingi találkozója 2013. december 4-én.
Joe Biden (b) és Hszi Csin-ping kínai elnök pekingi találkozója 2013. december 4-én.

Kína egy hetet várt mielőtt gratulált az amerikai elnökválasztás győztesének: Joe Bidennek. A kínai kormány abban bízik, hogy az új elnökkel kiszámíthatóbb lesz a kapcsolatuk. Oroszország gratulációja még várat magára.

Kína egy héttel azután gratulált Joe Bidennek, hogy az Egyesült Államokban kihirdették, hogy a demokrata jelölt nyerte az amerikai elnökválasztásokat.

„Tiszteletben tartjuk az amerikai nép választását. Gratulálunk Biden úrnak és Harris asszonynak" – mondta Wang Wenbin, a kínai külügyminisztérium szóvivője egy november 13-i sajtótájékoztató keretében, utalva egyben Kamala Harris megválasztott alelnökre is.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy az amerikai választások eredményeit az amerikai törvények és eljárások alapján fogják majd megítélni” – tette hozzá a szóvivő.

Kína – Oroszországgal és Mexikóval együtt – eddig azok közé az országok közé tartozott, amelyek vezetői még nem gratuláltak Bidennek.

Peking korábban csak annyit jegyzett meg, hogy „észrevették, hogy Biden úr kijelentette, hogy ő a győztese" a november 3-i választásoknak.

Biden ezt a bejelentését csak azután tette meg, miután az összes nagy amerikai média őt nevezte meg nyertesnek.

Trump alatt feszültebbé vált a két ország kapcsolata

A jelenleg hivatalban lévő elnök Donald Trump még nem fogadta el a vereségét.

Trump azt állítja, hogy ha nem számolták volna meg több államban is az „illegális szavazatokat”, akkor ezekben az államokban és az elnökválasztáson is ő nyerhetett volna.

De Trump és szövetségesei nem tudtak eddig felmutatni semmilyen bizonyítékot és jogi követeléseiket a bíróságok nagyrészt elutasították.

A leköszönő elnök elmúlt négy éve alatt feszültebbé vált az Egyesült Államok és Kína kapcsolata, különösen a kereskedelem, a technológiai biztonság és a Kínából származó koronavírus miatt.

Bidennel kiszámíthatóbb lesz a kapcsolat

A kínai állami média november 9-én közzé tett több vezércikket is, melyek szerint a két ország kapcsolata kiszámíthatóbbá válhat és a Biden-adminisztrációval folytatott kapcsolatot a kereskedelmi kérdések megvitatásával kezdhetik majd.

Noha elismerték, hogy valószínűtlennek tartják, hogy az Egyesült Államok enyhíti a Kínára nehezedő nyomást a Hszincsiangot és Hongkongot érintő kérdésekben, az állam által támogatott angolul megjelenő Global Times nevű újság úgy vélte Pekingnek inkább azon kellene dolgoznia, hogy minél alaposabb legyen majd a kommunikációja Biden csapatával.

Oroszország még várat magára

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője november 13-án az RT-Oroszországnak adott interjújában azt mondta, hogy Oroszország megvárja a hivatalos eredményeket, mielőtt gratulálna a győztesnek.

„Ez egy abszolút udvariassági szünet. Nem mondunk semmit sem a választásokról, sem a jelenlegi helyzetről. Megvárjuk amíg az amerikaiak - és nem az amerikai tömegtájékoztatási média, hanem maguk az amerikaiak - megnevezik a megválasztott elnöküket" – mondta Peszkov.

A média szerepe

Az 19. századi hagyományokra visszavezethető szokás szerint az amerikai média nevezi meg a választások győztesét, amely után a győztes bejelenti győzelmét és a vesztes elismeri azt.


Készült az AFP, az RT és a Reuters jelentései alapján.
XS
SM
MD
LG