Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Klubrádió újra vesztett a Kúrián a Médiatanács ellen


Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának újonnan megválasztott tagjai leteszik esküjüket az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. december 10-én
Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának újonnan megválasztott tagjai leteszik esküjüket az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. december 10-én

A Kúria ismét elkaszálta a Klubrádió keresetét, szerintük abszolút jogszerű volt kizárni őket a korábbi frekvenciájukra kiírt pályázatból. Az ítélettel megnyílik a lehetőség arra, hogy újra kiírják a pályázatot a frekvenciára, amelyet jelenleg a Spirit FM használ ideiglenes engedéllyel.

A Klubrádió azt szerette volna elérni, hogy mondják ki, hogy jogsértően zárta ki Médiatanács a rádiót a korábbi frekvenciájukra kiírt pályázatból. Ezt a Fővárosi Törvényszék első fokon elutasította, arra hivatkozva, hogy több száz milliós mínuszban volt a cég saját tőkéje, illetve hogy két műsoruk tervénél is eltérés volt ugyanazon műsor ismétlésének hosszánál.

Most másodfokon a Kúria is elutasította a Klubrádió keresetét, írja a Média1. A cégnek egyébként több mint öt éve több száz milliós mínuszban volt a saját tőkéje.

Az ítélet szerint az üzleti terv sem elég stabil, megítélésük szerint a hallgatóktól érkező jövőbeni pénzbeli támogatás bizonytalan, azzal nem lehet kalkulálni mint nagy valószínűséggel bekövetkezővel. Azaz a bíráknak a pályázatból nem derült ki, hogy a Klubrádió biztosítani tudná költségei fedezetét.

Egyszer már nekiment a Médiatanács vélt bürokratikus problémák miatt
A 2010-es kormányváltás után a Klubrádió volt az első olyan médiaügy, amely nemzetközi visszhangot keltett. Az újonnan létrejött Médiatanács nem volt hajlandó aláírni a szerződést a rádió korábban elnyert, 92,9-es frekvenciájára (erre később bíróság kötelezte a hatóságot), egy másik frekvenciára vonatkozó pályázaton is csak hosszas pereskedés után mondták ki nyertesnek a műsorszolgáltatót (ekkor a Médiatanács azért zárta ki a Klubrádiót, mert a pályázat üres hátoldalait nem írták alá). A 2010 utáni években a rádió tizenkét vidéki frekvenciáját veszítette el, 2021-re már csak Budapesten és a környékén volt fogható.


Arató András, a Klubrádió elnöke és többségi tulajdonosa a lapnak elmondta, hogy nem várt más döntést, Varga Zs. András bíró végrehajtotta azt a párthatározatot, amelynek célja a Klubrádió elhallgattatása, illetve hogy a Klubrádiónak valószínűleg egy lehetséges rendszerváltásig nem lehet már földi frekvenciája.

Az ítélettel mindenesetre lehetőség lesz arra, hogy újra kiírják a pályázatot a Klubrádió egykori frekvenciájára.

"Az interneten bármikor bekapcsolom és szól" - online folytatja a Klubrádió
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:59 0:00

Csak másoknál fért bele

Korábban egy másik ügyben is visszadobták a Klubrádió keresetét másodfokon is. Pár hónapja amiatt perelt a rádió, mert szerintük jogsértő volt, hogy nem hosszabbíthatta meg a rádió a frekvenciahasználati szerződést. Szerintük két olyan adatszolgáltatási késés miatt, amelyeket más rádióknak többször is elnéztek.

A Klubrádió a perkeresetben bemutatta, hogy másik három rádió ugyanezeket a hibákat követte el, mégis simán meghosszabbították a frekvenciáját. Arató András szerint ez a jogtalan megkülönböztetés bizonyítja, hogy nem jogi megalapozottsággal, hanem politikai okokból hallgattatja el őket az államgépezet.

A rádió a legnépszerűbbek közt volt Budapesten, amíg rendesen működhetett. Naponta 150-200 ezer ember hallgatta átlagosan, hetente félmillióan tekertek a Klubrádió 92,9-es frekvenciájára. Mivel az adó vételkörzetében 3-3,5 millió ember él, ez azt jelenti, hogy a fővárosi lakosság mintegy 15 százalékát érték el, ami nagyon jelentős szám.

Ehhez jön még a netes hallgatottság, amely napszaktól függően három–tízezer között mozog – mondta Arató András a Szabad Európának. Ugyan a Klubrádió nem publikálja az NMHH által mért hallgatottságát, de a szerkesztőséget működtető zrt. vezérigazgatójától hallott számok alapján ez az egyik legnépszerűbb rádió Budapesten: a Rádió1-et és a Retró Rádiót kétszázezren, a Kossuthot 150 ezren hallgatják naponta a hivatalos adatok szerint.

A Klubrádió február 14-én kapcsolta le a sugárzást, azóta csak interneten lehet hallgatni. Jelenleg a Hit Gyülekezete vallási szervezethez kötődő Spirit FM működik ideiglenes engedéllyel a Klubrádió korábbi frekvenciáján.

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG