Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hétfőtől internetes rádióként sugároz a Klubrádió


A Klubrádió stúdiója Budapesten 2021. február 9-én REUTERS / Szabo Bernadett
A Klubrádió stúdiója Budapesten 2021. február 9-én REUTERS / Szabo Bernadett

A magyar kormánynál EU-s vezetők is próbálták elérni, hogy a frekvenciájától megfosztott adó legalább a jogerős döntésig sugározhasson az eddigi sávon.

Hétfőn már nem szólalhat meg a Klubrádió a megszokott, budapesti 92,9-es frekvencián, miután a Fővárosi Törvényszék elutasította a rádió keresetét, amellyel a médiatanács korábbi, frekvenciahasználattal kapcsolatos döntését próbálta visszafordítani. A bírósági döntés nem jogerős, az ellen a Klubrádió a Kúriánál fellebbez, ám február 14-ig – a mostani frekvenciahasználati engedély végéig – biztosan nem zárul le az ügy, ezért hétfőtől már nem sugározhat az adó ezen a frekvencián.

Emiatt tehát biztosnak tűnik, hogy a Klubrádió jövő hétfőn már nem fog megszólalni a korábbi frekvenciáján. Adásai ehelyett az interneten lesznek elérhetők a klubradio.hu mellett a YouTube-on is lesz élő adás.

Mi vezetett eddig?

A mostani helyzethez az NMHH Médiatanácsának szeptemberi döntése vezetett. Szeptember 11-én a Médiatanács bejelentette, hogy elutasította a rádió kérelmét a 2021. február 14-én lejáró, Budapest FM 92,9 MHz-es frekvencia használati jogának meghosszabbítására. Az NMHH a döntését akkor azzal indokolta, hogy a Klubrádió két alkalommal hiányos adatszolgáltatást küldött a hatóság részére, a rádió szerint azonban csak két apróbb adminisztratív hibáról volt szó, amelyek nem indokolják egy rádió elhallgattatását.

A Médiatanács a jelenlegi médiatörvény alapján dönthet arról, melyik rádió indíthat földi sugározást Magyarországon. A testület tagjait az Országgyűlés jelölheti ki kétharmados szavazattöbbséggel, ennek következtében, 2010 óta a tanács csak a Fidesz által kinevezett tagokból áll.

A Klubrádió a döntés miatt bírósághoz fordult, ahol azonban február 9-én a számukra leginkább kedvezőtlen ítélet született, ennek értelmében, a határidő lejártával, vagyis 2021. február 14-én éjféltől a rádió nem sugározhat tovább a Budapest FM 92,9 MHz-es frekvencián.

Az új pályázat ellenére évekig is elnémíthatják a rádiót

Arató András, a Klubrádió elnöke a bírósági döntés utáni sajtótájékoztatóján szégyenteljesnek nevezte, hogy Magyarországon olyan rendszer van, hogy ilyen határozatot hozhat a Médiatanács és az ilyen bírósági megítélés alá eshet. Stock Richárd, a Klubrádió vezérigazgatója az ítélethirdetés után a 24.hu-nak azt mondta, a bírósági döntést jogsértőnek tartják, és ha magyarországi jogorvoslati lehetőségek nem vezetnek eredményre, akkor az Európai Unió Bírósága elé viszik a Klubrádió ügyét.

„Úgy látszik, hogy a Klubrádió súlyos diszkrimináció áldozata. Hiszen, ha mások ugyanilyen szabálysértés miatt nem kaptak büntetést, sőt megkapták a frekvenciajogosultság meghosszabbítását, akkor a Klubrádiót sem szabadna, hogy ilyen hátrány érje” – fogalmazott.

Arató András nyilatkozatára válaszul Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának elnöke csütörtökön szintén közleményt adott ki. Ebben azt írta, „hisztériakeltést” folytat a rádió, mivel a frekvenciaengedély automatikus meghosszabbítása „kedvezmény”, a törvény úgy rendelkezik, hogy a hosszabbítás nem jár automatikusan.

Karas azt írta, ha a Klubrádió nem kérte volna a hosszabbítást, akkor a grémium február 14-ig le tudta volna folytatni a pályázatot a felszabaduló frekvenciára és azon a Klubrádió is eséllyel indulhatott volna.

A pályázaton egyébként papíron most is indulhat a rádió, ám ez az eljárás évekig elhúzódhat, és a frekvencia kiadásáról ezen is a Fidesz által kinevezett Médiatanács tagjai döntenek.

Később a Klubrádió saját közleményben reagált Karas Monika szavaira. Mint írták, a Médiatanács valójában bármikor kiírhatta volna a pályázatot, a Klubrádió frekvencia-hosszabbítási kérelme pedig semmiben nem befolyásolt volna a pályázat folyamatát. A közleményben rámutattak arra is, hogy hamis az az állítás, miszerint a frekvenciák „korlátos állami erőforrást” jelentenek, hiszen több tucat frekvencia évek óta kihasználatlan, köztük a Klubrádió régi, 95,3 MHz-es hullámhossza is.

Nemzetközi figyelem

A hírekre Twitteren reagált az Európai Tanács emberi jogi biztosa, Dunja Mijatović. Úgy fogalmazott: „a Fővárosi Törvényszék mai döntése megpecsételi Magyarország utolsó független rádióállomásának sorsát. A nemrégiben újratervezett médiatörvények nem hagynak lehetőséget arra a Klubrádiónak, hogy meghosszabbítsa sugárzási engedélyét február 14-ét követően. Egy újabb elhallgattatott hang Magyarországon. Egy újabb szomorú napja a sajtószabadságnak.”

Pénteken Roberto Viola, az Európai Bizottság Tartalmak, Technológiák és Kommunikációs Hálózatok Főigazgatóságának (CNECT) vezetője Magyarország uniós képviseletének írt levelében arra szólította fel a kormányt, hogy tegyen sürgős lépéseket a rádió érdekében. Szerinte az adó mindaddig kellene, hogy sugározhasson az eddigi sávon, amíg megszületik a végleges döntés a frekvencia sorsáról, illetve amíg a határozat jogerőre emelkedik.

Arató András elmondása szerint bízik abban, hogy hallgatóik a neten is követik majd műsoraikat, így a kormányzati szándék ellenkezőjét éri majd el.

Virágok a Klubrádió szerkesztőségének budapesti épületénél 2021. február 14-én, másnaptól már csak interneten hallható az adás.
Virágok a Klubrádió szerkesztőségének budapesti épületénél 2021. február 14-én, másnaptól már csak interneten hallható az adás.

„A szándék az, hogy lényegében ne változzon a műsor. Bizonyos szempontból könnyebbséget is jelent a platformváltás, hiszen a netes műsorszolgáltatás nem tartozik a Médiatanács fennhatósága alá, például nem kell hatperces hírblokkokat sugározni, és az irracionális zenei kvóták is feledésbe merülhetnek" – magyarázta Arató András.

Hozzátette ugyanakkor, biztosan lesznek olyan hallgatók, akik például a koruk vagy anyagi helyzetük miatt nem engedhetik meg maguknak megfelelő eszközök beszerzését az internetes rádiózáshoz.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG