Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Koktélt kevert, sztárokat vitt az észak-koreai diktátornak a kémkedésért elítélt kanadai


Michael Spavor kanadai üzletember Dennis Rodman volt amerikai kosárlabdázóval, miután Észak-Koreából megérkeztek Pekingbe 2014. január 13-án
Michael Spavor kanadai üzletember Dennis Rodman volt amerikai kosárlabdázóval, miután Észak-Koreából megérkeztek Pekingbe 2014. január 13-án

„Jó hangulatban vagyok, haza akarok jutni” – üzente megköszönve a támogatást a Kínában kémkedésért elítélt kanadai üzletember. Michael Spavort, aki folyékonyan beszél koreaiul és számos befolyásos személlyel áll kapcsolatban, tizenegy évre ítélték.

Michael Spavor azok között a nyugatiak között van, akik személyesen találkoztak Kim Dzsongunnal, miután megörökölte a hatalmat 2011-ben Észak-Koreában. Spavornak fontos szerepe volt az egykori NBA-sztár, Dennis Rodman phenjani látogatásainak megszervezésében.

Az egykor világklasszis sportoló valószínűtlen barátságot kötött a diktátorral, egy alkalommal még a Happy Birthdayt is elénekelte neki.

Kim magánjachtján koktélozgatott

A negyvenes éveiben járó Michael Spavor évekig élt a kínai Dandong városban, az észak-koreai határ közelében. A kanadai üzletember hivatalosan a Paektu Kulturális Börzét vezette, amely az ő megfogalmazása szerint egy „nemzetközi, nem kormányzati szervezet, célja pedig a sport, a kultúra, a turizmus és az üzleti csereprogramok elősegítése Észak-Korea részvételével”.

A férfi valójában arra koncentrált, hogy külföldi vállalkozásokat mutasson be Észak-Koreában, amelyet többszörös szankciókkal sújtanak nukleáris fegyverei és ballisztikusrakéta-programjai miatt.

Michael Spavorról több fotó is készült Kim Dzsongun társaságában. Az egyiken Kim mellett ül, együtt cigarettázik és koktélozik az észak-koreai vezető magánjachtján, míg más fotókon szélesen mosolyognak és éppen kezet ráznak.

Észak-koreai akcentus

A kanadai Calgaryban található Albertából származó Michael Spavor észak-koreai tevékenysége a kilencvenes évek végén kezdődött egy rövid koreai, szöuli tartózkodása alatt. A férfi 2005-ben Phenjanban élt, miközben egy kanadai civil szervezetnél dolgozott. A férfi folyékonyan beszél koreaiul, méghozzá északi akcentussal.

Őrizetbe vétele előtt, 2018-ban Michael Spavor azt mondta az AFP-nek, hogy piackutatást végez olyan érdeklődők, befektetők számára, akik a szankciók feloldása után érdekeltek lennének „személyes találkozásban a potenciális észak-koreai minisztériumokkal és leendő partnerekkel”. Mint fogalmazott, az ilyen erős, hosszú távú kapcsolatok fejlesztése sok évet vesz igénybe.

Miután szerdán tizenegy év börtönbüntetésre ítélték Kínában, Michael Spavor a követség tisztviselőin keresztül rövid üzenetet küldött a nyilvánosságnak: „Jó hangulatban vagyok. Haza akarok jutni."

Michael Spavor és a kanadai-magyar diplomata Michael Kovrig ügyét hazájukban összefüggésbe hozzák azzal, hogy Kanadában éppen most döntenek a Huawei pénzügyi igazgatójának, az amerikai kérésre őrizetbe vett Meng Van-csounak a kiadatásáról.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök elfogadhatatlannak és igazságtalannak nevezte az ítéletet. Szerinte hiányzott a transzparencia az eljárás során, és a fogva tartás a nemzetközi jog által támasztott legalapvetőbb követelményeknek sem felelt meg.

Az Egyesült Államok pekingi nagykövetsége felszólította Pekinget, hogy haladéktalanul engedje szabadon Spavort és Michael Kovriget.

XS
SM
MD
LG