Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A járvány Magyarországon: ismét ötezer fölött a napi fertőzöttek száma


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

A járvány kitörése óta másodszor haladta meg az ötezret a napi új fertőzöttek száma, és 86 ezernél több vírushordozóról tudni. Hétfő reggelre újabb 55 beteg hunyt el.

Egy nap alatt 5162 új embernél mutatták ki itthon a fertőzést, ezzel több mint 86 ezer vírushordozóról tudnak. Hétfő reggelre 55 beteg hunyt el, a járvány halálos áldozatainak száma a 2500-at közelíti. 6061 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 415-en vannak lélegeztetőgépen. A gyógyultak száma átlépte a 26 ezret.

A fertőzésről beszámoló hivatalos oldal arra figyelmeztet, hogy egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járvány megállítani nem lehet, a cél a járvány lassítása.

Hétvégi intézkedések

A hétvégén a főváros V. és VII. kerületében összesen kilenc üzlethelyiséget zárt be 14-14 napra a rendőrség, amely a honlapján videót is közzétett az intézkedésekről. Mint írják, a maszkviselés szabályainak megsértése miatt 38 emberrel szemben helyszíni bírságot alkalmaztak és 11 szabálysértési eljárást indítottak. A kijárási korlátozás megsértése miatt egy embert jelentettek fel.

Ahogy arról szerkesztőségünk is beszámolt, Orbán Viktor november 3-án jelentette be a szigorításokat, amelyeknek az éjfél és hajnali 5 óra közötti kijárási korlátozás mellett része a szórakozóhelyek bezárása is. Ez a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint csak a „zeneszolgáltatást főszolgáltatásként” nyújtó helyekre vonatkozik.

A népegészségügyi központ a hétvégén a fővárosi tesztprogramot bírálta. Közleményük szerint tévedés Karácsony Gergely kijelentése, hogy az antigén gyorstesztek ugyanolyan megbízhatóak, mint a PCR-tesztek. Az NNK szerint az antigén tesztek nem használhatók tömeges szűrésre és nem váltják ki a PCR-vizsgálatokat, mert azok szervezetében, akik tünetmentesek vagy még csak enyhe tüneteket produkálnak, csak kis mennyiségben van jelen a vírus, így az ő esetükben a gyorsteszt nagy valószínűséggel fals negatív eredményt mutat majd.

Ahogyan arról a Szabad Európa budapesti szerkesztősége is beszámolt, Karácsony Gergely szerint elmaradt a kormányzati intézkedések közül az egyik legfontosabb, a tesztkapacitások növelése. A főváros ezért döntött az antigén gyorstesztek beszerzéséről és arról, hogy a mennyiség felét a kerületek kapják, elsősorban a pedagógusok és az önkormányzati szociális intézményekben dolgozók önkéntes, ingyenes tesztelésére.

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG