Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Koronavírus-járvány itthon: tíz és fél ezer halott, védőoltás csak regisztrációval


Továbbra is 90 feletti a koronavírus miatti napi halálozások száma Magyarországon. Eddig 79 ezer ember oltásához elengedő vakcina érkezett az országba, és Kásler Miklós szerint akkor lehet csak feloldani a járvány miatti korlátozásokat, ha a népesség átoltottsága eléri az 50 százalékot.

Átmeneti csökkenés után újra sok embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, az elmúlt 24 órában 1778 új esetet regisztráltak Magyarországon a hivatalos kormányzati portál tájékoztatása szerint. A halálos áldozatok száma továbbra is magas, vasárnap reggelig 94-en haltak meg a betegség következtében (januárban eddig 90 és 130 között volt a napi halálozási adat).

Magyarországon a járvány kezdete óta 10 554 ember halt meg az új típusú koronavírus okozta betegségben. A tavaszi első hullám óta 340 ezer fertőzést regisztráltak, jelenleg az aktív fertőzöttek számát több mint 140 ezerre becsülik. Az aktív fertőzöttek száma már kisebb, mint december közepén, ezzel párhuzamosan kevesebben szorulnak kórházi ápolásra: jelenleg 4980 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 357-en vannak lélegeztetőgépen.

Csak az kap oltást, aki regisztrál

Decemberben már megkezdődött a vírus elleni védőoltások beadása, jelenleg az egészségügyi dolgozókat és az idősotthonokban élő és dolgozó embereket oltják be. A járvány lassítása és a kórházak teljesítőképessége érdekében továbbra is érvényben vannak az eddigi védelmi intézkedések és február 1-ig érvényben is maradnak.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) újévkor tett közzé egy oltási tervet, amely szerint elsőként a frontvonalban dolgozók, majd a leginkább veszélyeztetett csoportok (idősek, krónikus betegek) kaphatnak vakcinát. A dokumentum alapján azonban még maradtak bizonytalanságok, például azzal kapcsolatban, hogyan befolyásolja az oltási sorrendet a vakcinainfo.gov.hu oldalon történő regisztráció. Szombaton a 444 birtokába került egy hivatalos levél, amiben az állt: hogy „mivel az oltás önkéntes, aki nem regisztrál, az önmagát zárja ki az oltandók köréből, mivel nem jelzi oltási igényét, így a népegészségügynek nem juthat tudomására ilyen irányú igénye.” A levelet a helyettes fővárosi és megyei tisztifőorvos írta alá.

Korábban a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára úgy nyilatkozott, eddig a weboldalon 632 ezren regisztráltak, 391 ezren pedig postán küldték vissza a regisztrációs lapot. Ez jóval több, mint amennyi vakcina ma Magyarországon rendelkezésre áll: eddig 79 ezer ember oltásához elengedő Pfizer-Biontech-vakcina érkezett, jövő kedden pedig újabb 39 ezer ember számára érkezik oltóanyag.

Karácsony Gergely is regisztrációra biztatott

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere szombaton, a Facebook-oldalára feltöltött videóban azt mondta: az elmúlt években a magyar politika sokat tett azért, hogy az emberek elveszítsék a bizalmukat a legfontosabb állami intézményekben, de ennek ellenére arra biztatja az embereket, hogy bízzanak a védőoltásban, és regisztráljanak a vakcináért. „Elhihetik, ellenzéki városvezetőként nekem is ezer okom van arra, hogy ne bízzak a kormányban, de a védőoltással kapcsolatos bizalom nem a kormányról, vagy éppen az ellenzékről adott értékítélet” – mondta, majd hozzátette, az orvosok, a kutatók, az egészségügyi szakemberek „jót akarnak, amikor arra buzdítanak, hogy adassuk be az oltást.” Az európai statisztikai hivatal adatai szerint Budapesten a lakosságszám arányában feleakkora a járvány miatti halálozás és a fertőzésszám, mint az ország egészében. A járvány kezdete óta, a lakosságszámhoz képest Győr-Moson-Sopron, Nógrád és Vas megyében a legmagasabb a fertőzésszám, a halálozások aránya pedig Győr-Moson-Sopron megye után Szabolcs és Borsod megyékben a legnagyobb.

Kásler: 50 százalékos átoltottság kell az újranyitáshoz

Szombaton Kásler Miklós emberi erőforrás-miniszter egy videót tett közzé, ahol arról beszélt, a Pfizer mellett Magyarország több vakcinagyártó cégtől rendelt védőoltást a koronavírus-fertőzés ellen. Az a videóból nem derült ki, hogy ezek mikorra, és mekkora mértékű átoltottságot tesznek lehetővé, elmondta viszont, hogy a járványügyi intézkedéseket addig fenn kell tartani, amíg a lakosság átoltottsága kellő mértékű, körülbelül 50 százalékos, vagy annál magasabb nem lesz. Hozzátette, hogy „mi nem tudjuk befolyásolni”, milyen tempóban érkeznek meg a vakcinák Magyarországra.

A brit királyi pár is megkapta a védőoltást

A világban 89 611 443-ra emelkedett a koronavírus-fertőzöttek, 1 926 343-ra a halálos áldozatok és 49 710 144-re a gyógyultak száma a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnap reggeli adatai szerint. A védőoltásokat már a világ számos országában elkezdték alkalmazni, de a lassú gyártás és a tárolás nehézségei miatt a tömeges oltási programok lassan haladnak, így a legtöbb országban továbbra is fenntartják a járványügyi korlátozásokat.

A legkorábban, december közepén az Egyesült Királyságban indult el az oltások szétosztása, elsőként itt is az egészségügyi dolgozók, majd az idősek és krónikus betegek kapnak vakcinát. Az oltási sorrendet követve oltják be a brit királyi család tagjait is: II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg szombaton jelentették, hogy megkapták a védőoltást windsori rezidenciájukon.

II. Erzsébet királynő áprilisban tölti be 95. életévét, Fülöp herceg júniusban 100 éves lesz. Az udvar közleménye szerint a királynő a további találgatások elkerülése végett személyesen döntött úgy, hogy nyilvánosságra hozzák az ő és férje beoltásának hírét, valamint azt, hogy nem kértek soron kívül oltást, ugyanis korábban a brit sajtóban folyamatosak voltak a találgatások ezzel kapcsolatban.

Fennakadások a magyar-osztrák határon

Megnőtt a várakozási idő a nyugati határainkon. Karácsony előtt vezettek be korlátozásokat a határforgalmat illetően az osztrák hatóságok: mindenkinek tíznapos hatósági házi karanténba kell vonulnia, és csak a karantén ötödik napján teszteltetheti magát. Ez alól kivételt csak az osztrák munkáltatói igazolással érkező ingázók jelentenek.

A Balkánról visszatérő vendégmunkások jelentős része ezen a hétvégén érkezik meg Ausztriába, illetve utazna tovább Skandináviába, Német- és Franciaországba, így a határátkelőkön már szombaton megnőtt a forgalom. Vasárnap délelőtt másfél-két órát is várakozniuk kellett a beutazni szándékozóknak, a helyzet dél körül valamelyest normalizálódott, de a hatóságok még délután is jelentős tömegekre számítanak.

Izrael: Covid-rekordszámú beteg a kórházakban

1029 súlyos Covid-beteget ápolnak az izraeli kórházakban, ami több minden eddiginél - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja. Ugyanakkor lelassult a kritikus esetek számának növekedése, ez a szakemberek szerint az idősek és a veszélyeztetett csoportok elmúlt hetekben történt gyors beoltásának köszönhető.

A lakosság gyors és minél teljesebb körű beoltásában látja az izraeli kormány a kiutat a koronavírus-járványból, ezért szombat este ismét az összes televíziós csatorna kamerájának kereszttüzében oltatta be magát a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyag második dózisával Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Juli Edelstein egészségügyi miniszter.

Izraelben a lakosság 20 százalékát már beoltották a vakcina első adagjával a december 20-án indított oltási kampány első három hetében, és vasárnap megkezdték az újraoltásukat. Mellettük tovább folytatják az egészségügyi és biztonsági dolgozók, a 60 évesnél idősebbek és az 50 évesnél idősebbeknél a veszélyeztetett csoportok oltását is.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG