Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A vártnál lassabban halad a koronavírus elleni amerikai oltási program


Az ápolónő Joe Biden megválasztott amerikai elnöknek a koronavírus betegség elleni oltást a ChristianaCare Christiana Kórházban, Newarkban, Delaware államban 2020. december 21-én
Az ápolónő Joe Biden megválasztott amerikai elnöknek a koronavírus betegség elleni oltást a ChristianaCare Christiana Kórházban, Newarkban, Delaware államban 2020. december 21-én

Bár az Egyesült Államok az elsők között kezdte meg a tömeges oltást, a vártnál lassabban halad az immunizálás, és továbbra is magas a koronavírus okozta halálozások száma. Kínában szintén kevés embert tudtak eddig beoltani, és az újévi összejövetelek miatt a járvány új hullámtól tartanak a döntéshozók.

Világszerte eddig az Egyesült Államokban kaptak a legtöbben a COVID-19 elleni védőoltásból. Az országban már december 14-én elkezdődött a frissen engedélyezett Pfizer-Biontech oltások szétosztása a kórházak között, és az elmúlt közel egy hónapban közel 6 millió adag vakcinák adtak be.

Kevés a hűtő és a kórházi személyzet

Az amerikai fertőzési és halálozási adatokban azonban még nem látszik a védőoltások hatása, hiszen egyelőre a 328 milliós lakosság kevesebb mint 2 százalékát sikerült beoltani. Január 7-én rekordszámú, 4112 ember halt meg a betegség következtében. Ugyanezen a napon több mint 280 ezer új fertőzést regisztráltak, ami az egyik legmagasabb érték a járvány kezdete óta. Január 8-án az esetszám tovább nőtt, elérve a 310 ezret.

Az amerikai járványügyi hivatal, a CDC adatai szerint a helyi gyógyszerraktárak között már több mint 22 millió adag védőoltást osztottak szét, ezek nagy részét azonban különböző okokból még nem kapták meg az emberek. Anthony Fauci, a vezető amerikai epidemiológus januárban elismerte, hogy a vártnál lassabban halad az oltási program: az eredeti tervek szerint áprilisig már 20 millió embert kellene beoltani, ez azonban a jelenlegi tempó alapján nem tűnik lehetségesnek.

A healthline.com információi szerint a lassú haladás visszavezethető többek között a szakemberhiányra, valamint arra, hogy nem minden kórházban állnak rendelkezésre azok a speciális hűtőberendezések, amelyekben biztonságosan lehet tárolni a Pfizer-Biontech-féle vakcinákat.

Az Egyesült Államokban eddig kétféle oltóanyagot engedélyeztek, a Pfizer-Biontech-vakcinák mellett a Moderna-NIAID oltóanyagát alkalmazzák. Utóbbi tárolható a hagyományos kórházi-gyógyszertári hűtőkben is, azonban az eddig megrendelt vakcinák nagy része a Pfizer-Biontech-gyártmány, amelyeket csak -70 fokon lehet tárolni. Mivel ilyen extrém hideg hűtője nincs minden kórháznak, ezek a vakcinák csak a klinikák nem jutnak el minden klinikára.

Biden-kormány: mi vár az amerikai gazdaságra?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:00 0:00

Biden új oltási stratégiát hirdet

A január 20-án hivatalba lépő elnök, Joe Biden azt ígérte, egyik első lépéseként átalakítja az eddigi oltási stratégiát, hogy áprilisig 100 millió adag védőoltást adjanak be. Az elsődleges cél Biden elmondása szerint az lesz, hogy minél többen megkaphassák a vakcina első dózisát, ami részleges védettséget ad a vírus ellen.

Jelenleg elsőbbséget élveznek azok, akik már megkapták az első adagot, és az emlékeztető oltásra várnak, ami a teljes védettséget biztosítja. Nemrégiben az Egyesült Királyságban vezettek be hasonló stratégiát, ezt akkor Anthony Fauci bírálta, azt javasolta, maradjanak az eredeti tervnél.

Vuhan óta először zártak le egy teljes várost Kínában

Az Egyesült Államok után Kínában kaptak a legtöbben védőoltást. Az ázsiai országban saját fejlesztésű vakcinát alkalmaznak, ennek ellenére itt sem halad igazán gyorsan az oltóprogram. Az 1,4 milliárd lakosból eddig 4,5 millióan kaptak két dózisban védőoltást, azaz a kínai emberek 0,3 százalékát oltották be.

A kínai egészségügyi hatóságok remélik, hogy hónap végére sikerül felgyorsítani az oltások beadását, hiszen február 12-én lesz a kínai újév, ilyenkor a legtöbben hazautaznak a családjukhoz, azaz nagy zsúfoltság alakul ki a repülőkön és más tömegközlekedési eszközökön, valamint az otthonokban. Zeng Yihszin, a kínai egészségügyi miniszterhelyettes a hétvégén arra figyelmeztetett, hogy a februári ünnepek a járvány új hullámát indíthatják be.

A COVID-19 járvány első gócpontja több mint egy éve a kínai Vuhan tartományban alakult ki, azóta a kínai kormány jelentései szerint sikerült elkerülni egy komoly második hullámot. A napokban azonban a Pekinghez közeli Hopej tartomány vesztegzár alá került, miután a koronavírusos megbetegedések emelkedését jelentették a régióból.

A tartomány fővárosát, a 11 milliós Sicsiacsuangot a héten teljesen lezárták, a várost sem autóval, sem tömegközlekedéssel nem lehet elhagyni. Bár a hivatalosan bejelentett régiós esetszám az európai és amerikai adatokhoz képest nem magas (a múlt héten 123-an betegedtek meg Hopejben, és 181 tünetmentes fertőzöttet találtak), a tavaszi első hullám óta először vezettek be ilyen szigorú intézkedéseket Kínában.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG