Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy tanulmány szerint kevésbé véd a dél-afrikai variáns ellen az oxfordi vakcina


Egy ampulla és a háttérben az AstraZeneca logója. (Illusztráció)
Egy ampulla és a háttérben az AstraZeneca logója. (Illusztráció)

Egy tanulmány szerint kevésbé véd a dél-afrikai koronavírus-variáns ellen az Oxford-AstraZeneca oltása. Enyhe és közepes tünetek jelentkeztek a tesztalanyoknál, de kórházi ápolásra nem szorult egy sem.

A jelek szerint az Oxford-AstraZeneca koronavírus elleni vakcinája nem véd meg az enyhe és közepes tüneteket okozó dél-afrikai Covid-19 variáns ellen, derül ki egy tanulmányból, ami a Financial Times beszámolója szerint a dél-afrikai Witwatersand és az Oxfordi egyetem szakértőinek vizsgálatai alapján készült.

Igaz, a tanulmányban vizsgált több mint kétezer ember közül, akik javarészt egészséges, fiatal páciensek voltak, egyik sem halt meg vagy került kórházba.

Az említett tanulmánynak még át kell esnie a szakmai bírálaton, de amennyiben helytállóak a megállapításai az igen megbonyolíthatja az oltási programokat, mivel egyre terjed az új koronavírus-variáns.

Az "501Y.V2" okozza a gondot

Mind az embereken végzett tesztek, mind a vérminták vizsgálatai azt mutatják, hogy az oltásnak jóval alacsonyabb a hatékonysága a 501Y.V2 vírusváltozat ellen, állítja a dupla vakteszttel végzett vizsgálat. Az, hogy a dél-afrikai törzs okozta súlyos tünetektől mennyire véd az oxfordi vakcina, még nem világos.

Miközben az Egyesült Királyságban feltűnt vírusvariáns ellen többnyire jól vizsgáztak a már meglévő oltások, addig a dél-afrikai változat miatt sokan aggódnak. A Moderna egy rásegítő oltáson dolgozik, amit a normál két adag mellé kéne beadni. A Pfizer-BioNTech azt mondta, hogy az oltásuk kevésbé hatékonynak tűnik a 501Y.V2-hoz hasonló pszeudovírussal végzett kísérletek alapján, de az igazi vírussal még nem végeztek teszteket.

Hatásosak-e a koronavírus mutációi ellen is a vakcinák?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:58 0:00

A cég elismerte, hogy kevésbé véd az oltás

Az AstraZeneca megerősítette, hogy a tanulmány előzetes adatai szerint korlátozott mértékben véd a vakcinájuk a közepes tüneteket okozó koronavírussal szemben, főként a dél-afrikai változat esetében.

Ennek ellenére kitartanak amellett, hogy az AstraZeneca-oltás megvéd a súlyos lefolyású koronavírussal szemben, és az antitest képződés az oxfordi vakcina esetén felér a többi oltáshoz, főleg, ha az optimális 8-12 hetes eltéréssel adják be a két adagot, nyilatkozott a cég szóvivője.

Magyarország is rendelt belőle

Magyarország 6 540 000 adagot kötött le ebből a vakcinából, ez 3 270 000 ember oltására elég. Az első szállítmány szombat reggel érkezett meg, és több mint 20 ezer ember oltására lesz elegendő.

Az oxfordi vakcinának jelentős logisztikai előnye, hogy viszonylag könnyen tárolható és szállítható, könnyebben mint az addig használt vakcinák, mivel normál hűtött körülmények, 2 és 8 fok között lehet tárolni, szállítani.

Készült a Financial Times és az ABC tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG