Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rég volt ilyen alacsony itthon az új fertőzöttek és a halálos áldozatok száma


Védőfelszerelést viselő ápolók a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent János Kórházban 2020. december 9-én.
Védőfelszerelést viselő ápolók a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent János Kórházban 2020. december 9-én.

A hivatalos adatok szerint csökkent az elmúlt napokban a regisztrált új koronavírusos esetek és a napi halálozások száma, igaz, decemberben jóval kevesebb tesztet végeztek el. Több országban a vírus új, Angliából eredő fertőzőbb változata miatt ismét magasak az esetszámok.

A koronavirus.gov.hu tájékoztató oldal adatai szerint szombatról vasárnapra meghalt 96 koronavírussal fertőzött beteg, és újabb 698 magyar állampolgár tesztje lett pozitív. Ezzel az elhunytaké 9047-re emelkedett, és 316 060-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. A nyilvántartott aktív fertőzöttek száma jelenleg 176 593, valamivel kevesebb, mint december közepén. 6072 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 467-en vannak lélegeztetőgépen.

Teljes lezárás Angliában az új vírusváltozat miatt

A viszonylag alacsony új esetszámot érdemes annak tükrében értelmezni, hogy az elmúlt napokban rendkívül kevés tesztet végeztek el. A hivatalos tájékoztató oldal szerint december 27-én 3292 mintavétel történt, ami az egyik legalacsonyabb szám az elmúlt hónapokban, utoljára augusztusban végeztek el ilyen kevés tesztet. A mintavételek száma karácsony óta csökken, december 24-én még több mint 26 ezer tesztet végeztek el. A tesztek viszonylag nagy hányada, 21,2 százaléka lett pozitív.

Az elmúlt napokban világszerte a koronavírus új, először Angliában detektált változata okoz aggodalmat. Szakértők szerint a vírus mutációja nem okoz súlyosabb betegséget, de a korábban ismerteknél könnyebben fertőz. Ezzel összefüggésben az Egyesült Királyság nagy részén teljes kijárási tilalmat vezettek be karácsony előtt, több európai ország pedig lezárta a határait a szigetországból érkező járatok előtt. Ennek ellenére az új vírustörzset már más országokban, többek között Hollandiában, Kanadában, Spanyolországban és Németországban is azonosították. Arra egyelőre nincs bizonyíték, hogy Magyarországon is jelen lenne az új vírusváltozat.

Az Egyesült Királyságban szombaton 34 693 új fertőzötteket regisztráltak, ami enyhe csökkenést jelent a járvány eddigi tetőpontjához, december 23-ához képest. A magas esetszámok ellenére a halálozások száma továbbra is alacsonyabb, mint a járvány tavaszi hulláma idején, szombaton 260 ember hunyt el a betegség következtében, ezzel 70 513-ra nőtt az áldozatok száma.

Nem mindenhol volt harmadik hullám decemberben

A karácsonyi időszakban több országban is megugrott a fertőzések száma. Csehországban például, ahol az ünnepek előtt enyhítettek a korlátozásokon, a hétvégén újra a legmagasabb szintű járványügyi riasztást adták ki január 10-ig. A legtöbb üzletnek ismét be kell zárnia, csak az élelmiszerboltok és a patikák tarthatnak nyitva. Országosan éjszakai kijárási tilalmat léptetnek életbe este 9 és reggel 5 óra között, köztereken legfeljebb ketten találkozhatnak, a csoportos rendezvényeket továbbra sem lehet megtartani. Csehországban szombaton 2669 új fertőzöttet regisztráltak, és 91 ember halt meg a fertőzés miatt.

Hasonlóan alakultak az esetszámok Szlovákiában is, itt pénteken volt a legmagasabb az esetszám, és szombaton is 1041 új fertőzést regisztráltak. A halálozási arány azonban igen alacsony, a hivatalos adatok alapján pénteken és szombaton már nem volt új áldozata a járványnak.

A közelmúltban lassult a járvány terjedése a Nyugat-Balkánon is. Szerbiában 3200-zal 323 367-re, Koszovóban 270-nel 50 405-re, Észak-Macedóniában 529-cel 81 425-re, Montenegróban 382-vel 46 327-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 439-cel 109 326-ra növekedett a fertőzöttek száma szombaton. A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 52-vel 2983-ra, Koszovóban héttel 1305-re, Észak-Macedóniában 26-tal 2427-re, Montenegróban hattal 658-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 21-gyel 3842-re nőtt.

Németországban, ahol detektálták a vírus új változatát, december 22-én volt a járvány eddigi csúcsa. Szombaton már jóval kevesebb esetet jelentettek, 13 504 ember tesztje lett pozitív, a halálos áldozatok száma 366 volt egy nap alatt. Franciaországban az ünnepek alatt is csökkent az új esetek és a halálozások száma, szombaton 3093 új fertőzést regisztráltak, és 146-an haltak meg.

A járvány az Egyesült Államokban vált a legsúlyosabbá, de december közepe óta már itt is valamelyest csökkent az új esetszám és a halálozási ráta. Szombaton 1645 ember halt meg a járvány miatt, 225 818 fertőzést regisztráltak.

Vasárnaptól az EU minden országában oltanak

Több más ország után a napokban az Európai Unió tagállamaiban is engedélyezték a koronavírus elleni védőoltást. Vasárnapra már az EU mind a 27 tagállamában egységesen megkezdődik az oltóprogram.

Mindenki, akinek beadják a vakcinát, oltási bizonyítványt kap igazolásul, ez a dokumentum egyebek mellett utazás során lehet hasznos. Magyarországon első körben az egészségügyi dolgozók kaphatnak a Pfizer-Biontech-féle védőoltásból, elsőként a Dél-Pesti Centrumkórház és a környező kórházak intenzív osztályain dolgozókat, majd a sürgősségin dolgozókat oltják be.

Magyarországra eddig 9750 adag oltóanyag érkezett, ami egyelőre csak az egészségügyi dolgozók védelmére elegendő. A lakosság beoltása valamikor januárban kezdődhet meg, a hónap elején az EU gyógyszerészeti hatósága új védőoltás (Moderna mRNA-1273 nevű vakcinát) is engedélyezhet, így később több oltóanyag állhat rendelkezésre.

A lakosságból a védőoltást első körben várhatóan a veszélyeztetett csoportok, a 60 év felettiek és a krónikus betegek kaphatják meg.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából
XS
SM
MD
LG