Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kötelező oltás jön az állami dolgozóknak, bár a kormányfő eddig nem erről beszélt


Kötelező oltás jön minden állami dolgozónak, és minden munkaadó előírhatja ugyanezt a munkavállalóinak. A tömegközlekedésben kötelező lesz maszkot hordani, és látogatási tilalom lesz az egészségügyi intézményekben. Orbán Viktor nyár óta arról beszél, hogy előbbi biztosan nem lesz.

A magyar kormány három érdemi változtatást jelentett be október 28-i tájékoztatóján:

  • A magyar kormány kötelezővé teszi a koronavírus elleni oltást alkalmazottai számára. Ezzel párhuzamosan bármelyik vállalat előírhatja ugyanezt.
  • Novembertől kötelező lesz a maszkviselés a közösségi közlekedésben.
  • Általános látogatási tilalom jön minden egészségügyi intézményben. A szociális intézményekben az intézményvezetők dönthetnek erről.

Az első oltást december 15-ig kell majd megkapnia az állami dolgozóknak Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint, de hozzátette, az új szabályozás csak „egy-két nap múlva” jelenik meg hivatalosan is.

Számos kórház nem várta meg a kormány döntését a járvány erősödése miatt. Az ország legtöbb részén már korábban bejelentették a látogatási tilalmat.

Orbán Viktor az ellenkezőjét mondta idáig

„Az oltás életet ment, és csak az oltás ment életet. A maszk meg az elszeparálódás nem fog segíteni” – érvelt például Orbán Viktor augusztus 22-én.

„Az elszigetelés, karantén, maszk és így tovább, az – még egyszer mondom – nem oldja meg a problémánkat. Ez egy olyan vírus, amely mindenkit megtalál. Csak az oltás segít” – érvelt ismét Orbán Viktor szeptember 17-i állami rádiós tájékoztatójában arra a felvetésre, hogy lesz-e újra bármilyen maszkviselési előírás. Bejelentette azt is, hogy kötelező oltás szintén nem lesz, mert az a többségnél népszerűtlen intézkedés lenne. „A magyar ember gyomra nem veszi be” – érvelt ez ügyben a miniszterelnök.

„A korlátozások, a maszkhasználat nem elegendő, nem lehet vele legyőzni, de még csak megfékezni sem ezt a vírust. Ez egy olyan vírus, ami ellen csak az oltás működik” – mondta Orbán Viktor például szeptember 20-i beszédében. Ekkor már számos hazai szakember és a Magyar Tudományos Akadémia véleménye is ellentmondott állításainak.

A miniszterelnök korábbi elköteleződéséhez képest ezért teljes fordulat most az általános maszkhasználat a tömegközlekedési eszközökön és a kötelező oltás az állami dolgozóknak. A magyar kormány teljes járványügyi kommunikációjára jellemző egyébként, hogy fontos kérdésekben tesznek egymásnak ellentmondó kijelentéseket. A kormány kommunikációs kacskaringóiról itt vagy itt vagy itt vagy alább bővebben is olvashat.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG