Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lassan eső infláció; Karácsony és Márki-Zay célkeresztben; békekonferencia Magyarország nélkül


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

A kormány sikerről beszél, de több elemző alacsonyabb inflációs számokat várt júliusra. Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely lehet az igazi célpontja az önkormányzatok ellenőrzésének. Ukrajna nyugati szomszédai közül csak Magyarország nem vett részt a szaúdi békekonferencián. A hét legfontosabb cikkeiből válogattunk.

A kormány sikerről beszél, de több elemző alacsonyabb inflációs számokat várt júliusra

Jól látszik, hogy a hazai infláció fő mozgatórugója az élelmiszerárak alakulása, ami vegyes képet mutat. A kormány sikernek tartja a 17 százalék feletti júliusi inflációt, de az elemzők egy része alacsonyabb számot várt. Nem igazolták vissza a statisztikai hivatal friss adatai a kormányzati árfigyelő élelmiszerár-csökkenését.

A KSH előző havi jelentéséről ebben a cikkben számoltunk be: Húsz százalék alá bukott a hazai infláció. E szerint az élelmiszerárak átlagosan 0,9 százalékkal csökkentek júniushoz képest, az elmúlt egy évben pedig a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett leginkább.

Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely lehet az igazi célpontja az önkormányzatok ellenőrzésének

A Fidesz már korábban is firtatta, hogy Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely tavaly „munkaidőben kampányolt”, és egy kormánypárti városvezető szerint most ismét elővehetik a témát.

Ukrajna nyugati szomszédai közül csak Magyarország nem vett részt a szaúdi békekonferencián

Az első értékelések szerint sikeres volt a Dzsiddában tartott tanácskozás, amelynek céja, hogy közelebb hozza egymáshoz a Nyugat és a globális Dél államainak álláspontját Ukrajna ügyében. Magyarország nem volt a résztvevők között.

Bod Péter Ákos: EU-tagság nélkül Orbán és Magyarország csak egy pötty maradna a térképen

A Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke szerint a kötelező akciózással a kormány a cselekvés látszatát kelti. Schiffer András felvetésére, miszerint fel kellene függeszteni az európai uniós befizetéseket, a közgazdászprofesszor azt mondja: ezzel Magyarország kizárná magát a közösségből, ami évszázados tragédia volna.

Magyarország szinte biztosan soros EU-elnök lesz, de lehetnek korlátok

Elkéstek, és az egységes fellépés is hiányzik – jelentette ki brüsszeli tudósítónk podcastunkban annak kapcsán, hogy megakadályozhatja-e még bármelyik politikai erő az Európai Parlamentben hazánk soros elnökségét 2024 második felében. Hozzátette azonban, hogy a feladatok meghatározásakor jöhetnek korlátozások.

Lakner Zoltán: „Nemzedéknyi időt vesztegettünk el az oktatásban”

Az Orbán-kormány nem először fut neki az oktatás reformjának, ugyanis elvileg tíz éve egyszer már megreformálták a területet, láthatóan sikertelenül. Lakner Zoltán szerint a mostani reformmal újabb nemzedéknyi időt vesztegetünk el. Bosszútörvényről, megszorításokról, amerikai viszonyról beszéltünk podcastunkban.

Mi a tanárok és mi a szülők felelőssége a magyar oktatás szétesésében?

Hiába a nyári szünet, nem csitulnak a státusztörvény keltette indulatok. Minden napra jut hír az oktatás állapotáról, a diákok lesújtó szövegértési képességeiről, a több ezer megbuktatott elsősről. A szakma pedagógushiányról beszél, a kormány a legfrissebb felvételi adatokra hivatkozva viszont azt mondja, hogy van és lesz is elég tanár. Mi az igazság? Miért racionális lépés a státusztörvény egy olyan kormánytól, amelyik minőségi oktatás helyett gyerekfelügyeletben gondolkodik? Mi a tanárok és mi a megrendelő, a lakosság felelőssége a magyar oktatás szétesésében? Egyebek között ezekre a kérdésekre keresett választ Lannert Judit oktatáskutatóval Kerényi György, a Sztoriban vendége.

„Tartok attól, hogy baleset történhet” – Interjú az épülő kínai akkumulátorgyár melletti Mikepércs fideszes polgármesterével

A hajdú-bihari község szomszédságában épülő üzem veszélyeztetheti a vizet, a levegőt és a termőföldet – jelentette ki Tímár Zoltán polgármester, aki arra készül, hogy jövőre ismét a Fidesz színeiben indul az önkormányzati választáson Mikepércsen. Arra is válaszolt, mit szólt ahhoz, hogy korábban kormányzati és kormányközeli szereplők igyekeztek hitelteleníteni az akkumulátorgyárak ellen tiltakozó civileket.

A Richter is kiugróan jól keres azon, hogy üzletel az oroszokkal

Soha nem jött még ennyi pénze a Richternek Oroszországból, mint az újra fellángoló háború második évében. Féléves jelentésük szerint érzik a „kedvező versenykörnyezet hatásait”. Jó részben talán azért is, mert több versenytársuk részlegesen vagy teljesen kivonult az agresszor országból.

Már hivatalos: a mostani július volt minden idők legmelegebb hónapja

Most, hogy az utóbbi hetekben tapasztalt perzselő hőség számai is mind beérkeztek, az európai uniós klímafigyelő szervezet hivatalossá tette: 2023 júliusa volt a Föld eddigi legmelegebb hónapja. „Ezek az adatok szörnyű következményekkel járnak mind a bolygó, mind pedig az emberek számára, akik egyre gyakoribb és intenzívebb szélsőséges eseményeknek vannak kitéve” – emelte ki Samantha Burgess, a Kopernikusz Klímaváltozási Szolgálat igazgatóhelyettese.

Akár önhibájukon kívül is rosszul járhatnak a képzett polgármesterek a kormányzati ellenőrzéssel

Három jogszabály is vonatkozik ma Magyarországon a polgármesterek, alpolgármesterek juttatásaira. Az egyik szerint kaphatnak nyelvvizsgapótlékot, a másik szerint nem, a harmadik szerint mégis, de nem úgy, mint az első alapján. Rosszul járhatnak a nyelveket beszélő településvezetők.

Pusztuló szanatóriumok a legdrágább budai környékeken

Folytatódik Budapest sebhelyeit feltáró sorozatunk. Most a főváros tüdejeként is emlegetett XII. kerületben kerestünk fel méregdrága telkeken álló, elhagyatott romokat. A környéken évtizedek óta sok milliárd forint értékben cserélnek gazdát az elhagyatott telkek. A rajtuk fekvő lepusztult, patinás épületek jó esetben egy lakópark részeként élhetik túl az ingatlanfejlesztést.

Újabb blokkolással hagyott fel a kormány, és még a bevándorlás hasznosságát is elismerte

Három évig húzta az időt a magyar kormány, míg rábólintott az EU és 79 afrikai, karibi, csendes-óceáni állam közötti, húsz évre szóló együttműködési megállapodásra. Ahogy az lenni szokott, a blokkolás feloldásáért cserébe az egyre erősödő nemzetközi kritikákon kívül semmit sem kapott, de a szöveg szerint elismerte például, hogy a migrációs hasznos.

Padisák Judit: Megszűnt a Balaton természetes partvonala, a nádasokat illegálisan agyonszabdalják

Padisák Judit biológus, akadémikus, egyetemi tanár, a Pannon Egyetem doktori tanácsának elnöke volt a Szelfi vendége, aki gyakorlatilag beleszületett a rádiózásba, mégis biológus lett. Erről is beszélt, ahogy a Balatonról és az oktatásról is.

XS
SM
MD
LG