Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Március 15-ig biztosan maradnak a korlátozások


Gulyás Gergely beszél az Értékteremtő Közösségekért-díj átadásán a Miniszterelnökségen, 2021. február 2-án.
Gulyás Gergely beszél az Értékteremtő Közösségekért-díj átadásán a Miniszterelnökségen, 2021. február 2-án.

Március közepéig nem lesz szabad mozgás. A járvány nagy mértékű terjedésére figyelmeztették a kormányt az előrejelzésre igénybe vett szakemberei. Ennek ellenére néhány hét múlvára tervezi a nyitást a kormány.

"Március 15-ig a kormány a jelenlegi szabályokat változatlan formában fenntartja"

– tájékoztatott Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón.

Elmondta azt is, hogy a jelenleg emelkedő fertőzöttségi számok mellett további emelkedést jeleztek előre a kormánynak az egészségügyi szakemberek a következő "egy-két hétre". Erről még annyit árult el, hogy egyes előrejelzések "drámai" mértékű emelkedést becsültek a következő hetekre.

Majd arról beszélt, hogy jó esély van arra, hogy a korlátozások feloldják "néhány hét vagy akár egy hónap múlva". Ez Gulyás szerint viszont már a legújabb nemzeti konzultációtól függ.

Bejelentette azt is, hogy gyorsítanának az oltások beadásának ütemén. Gulyás most azt jelentette be, hogy a jövő hét végéig annyi oltást szeretnének beadatni, mint amennyit eddig összesen. Nos eddig összesen 720 ezer oltást osztottak ki 508 ezer embernek.

Ha csak a beoltott emberek számát nézzük, akkor Gulyás kijelentése azt jelenti, hogy 11 nap alatt átlagosan napi 46 ezer oltást terveznek kiosztani. Ez tényleg magasabb lenne, mint az eddigi oltási ütem.

Orbán Viktor legutóbbi terveihez viszont még mindig nem elég gyors. Orbán karácsonykor még arról beszélt, hogy egy hétvége alatt be lehetne oltani mindenkit Magyarországon, ha lenne elég vakcina.

Most, hogy bőven van vakcina, a terve úgy áll, hogy húsvétra szeretne 2,4 millió beoltottat, május végére 6,8 milliót.

Ha érdekli, hogy mikor kerülhet sorra, akkor egy lengyel startup készített kalkulátort arra, hogy a magyar tájékoztatásból megismerhető részinformációk és az oltási sebesség alapján mikorra várhatja az állami oltását.

Megkérdeztük a kormányt is, hogy az állam nálunk is kiad-e majd hasonló kalkulátort. Ha válaszolnak nekünk, akkor megírjuk.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG