Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megemlékezések Navalnij halála után; tudóstársai segítik az ukrán menekültet Magyarországon


Navalnij a börtönben
Navalnij a börtönben

A börtönben meghalt a Vlagyimir Putyin orosz elnök leghangosabb bírálójaként számontartott Alekszej Navalnij. Karsai Dániel továbbra is azért küzd, hogy saját maga fejezhesse be az életét, ha végképp legyőzi a betegsége. A hét legnézettebb multimédiás tartalmaiból válogattunk.

„Ha úgy döntöttek, hogy engem megölnek, az azt jelenti, hogy hihetetlenül erősek vagyunk. Ki kell használnunk ezt az erőt, hogy ne adjuk fel, hogy ne feledjük, hogy hatalmas erő vagyunk, amelyet ezek a rosszfiúk elnyomnak. Nem vesszük észre, hogy valójában milyen erősek vagyunk. A gonosz diadalához csak az szükséges, hogy a jó emberek ne tegyenek semmit. Szóval ne legyetek tétlenek” – mondta Alexej Navalnij a róla készült, 2022-es dokumentumfilmben.

Navalnij halálát követően Oroszország több pontján megemlékezéseket tartottak, sokakat őrizetbe vettek a résztvevők közül. Eközben a család szeretne hozzájutni az aktivista napok óta rejtegetett holttestéhez, amelynek a holléte sem ismert, még nekik sem hajlandók kiadni.

Orbán mártírt avatott Novákból és Vargából, és bár a kormánynak nem erőssége a bocsánatkérés, a helyzet súlyossága most még azt is indokolta volna, hogy Orbán külön beszédet szánjon a kegyelmi ügynek. Így az egészet be lehetett szorítani tíz percbe. Bár a jobboldalon is érezhető a felháborodás, az áldozatokról mégsem esett szó – mondta el a Szabad Európának Győri Gábor, a Policy Solutions vezető elemzője.

A legkiszolgáltatottabbakat választotta ki magának – mondta a bicskei otthon volt igazgatójáról Bárnai Árpád, aki annak idején elsőként jelezte az abúzust a fenntartónak.

Oroszország két éve támadta meg Ukrajnát. Az azóta tartó háború rengeteg emberéletet követelt, és milliók menekültek el szülőföldjükről. Tetyana Kirpa ukrán biológus két héttel a háború kitörése után költözött el Kijevből, ahol kutatóként dolgozott. Magyar kollégáival még a háború előtt ismerkedett meg, tudományos és emberi kapcsolat alakult ki köztük. Miután elhagyta Ukrajnát, a magyarok segítséget nyújtottak neki: kutatói helyet, szállást és barátságot kapott Magyarországon.

Amíg megoldható, hogy kifejezze a gondolatait, nem hozza meg az életvégi döntést, de annak jogát meg szeretné kapni, hogy ne kelljen eltűrnie emberhez méltatlan helyzetet – mondta Karsai Dániel a Szabad Európának. A Facebookon sokan látták a vele készült interjút: az életvégi döntések ügyében közéleti vitát, pert, népszavazást, kegyelmi lehetőséget kezdeményező alkotmányjogász a köztársasági elnök lemondásával végződő botrányról is megosztotta a véleményét.

Kimenekítették a civil lakosságot Avgyijivka környékéről, miután az orosz benyomulás miatt életveszélyessé vált a terület. Képgalériát készítettünk az emberek evakuálásáról.

Az orosz kormány az ország igazságügyi minisztériuma által vezetett nyilvántartás szerint nemkívánatos szervezetnek minősítette a Szabad Európa Rádiót (RFE/RL). Ez a címke gyakorlatilag megtiltja a Szabad Európának, hogy Oroszországban dolgozzon, és potenciális büntetőeljárás alá vonja azokat, akik együttműködnek a sajtóorgánummal. Még az olvasókra is fenyegetést jelent, akik a közösségi médiában megosztják az újság tartalmait. Stephen Capus, a Szabad Európa elnöke szerint a lépés azt mutatja, hogy Moszkva „egzisztenciális fenyegetésnek” tekinti a független újságírást.

Oroszország „nemkívánatos szervezetté” nyilvánította a Szabad Európát
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:46 0:00
XS
SM
MD
LG