Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megkezdődött a parlamenti választás Oroszországban


Orosz katonák szavaznak 2021. szeptember 17-én a Don menti Rosztovban.
Orosz katonák szavaznak 2021. szeptember 17-én a Don menti Rosztovban.

Megnyíltak az urnák péntek reggel Oroszországban, a választók három napon keresztül szavazhatnak az Állami Duma, a szövetségi parlamenti alsóház új összetételéről.

Bár az utóbbi időben a romló életszínvonal miatt csökkent a támogatottsága, minden előrejelzés szerint a kormányzó Egységes Oroszország győzelme várható, a legfőbb kérdés, hogy a párt meg tudja-e őrizni minősített többségét.

A hatalmas, tizenegy időzónát felölelő országban utolsóként a balti-tengeri enklávéban, Kalinyingrádban nyitottak meg a szavazóhelyiségek, kilenc órával a távol-keleti Kamcsatka-félszigeten történt urnanyitást követően.

A voksoláson az Állami Duma mind a 450 helyéről döntenek, ezzel egyidejűleg közvetlenül vagy közvetve megválasztják tizenkét régió vezetőjét, illetve a helyi törvényhozás mandátumaink sorsa is eldől 39 régióban. Emellett 85 régióban csaknem 4500 referendumot tartanak.

Az előzetes eredmények közzétételére a vasárnap esti urnazárást követően kerül majd sor.

„Égbekiáltó cenzúra”

Nagy felháborodást váltott ki, hogy péntek reggelre eltávolították az Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki politikus által meghirdetett, „Okos Szavazás” nevű applikációt az Apple és a Google alkalmazáskínálatából.

Az aktivista szóvivője, Kira Jarmis a lépést „égbekiáltó cenzúrának” nevezte a Twitteren. „Nagy kár, hogy a tisztességes emberek és a korrupt rezsim közötti küzdelem pillanatában ezen vállalatok az utóbbi kezére játszanak” – fogalmazott.

Az úgynevezett „okos szavazási rendszer” lényege, hogy a szavazók az alkalmazásban megadják a címüket, amely ezután – pártállástól függetlenül – olyan jelölteket sorol fel nekik, akiknek a legnagyobb az esélyük arra, hogy legyőzzék a Vlagyimir Putyin elnököt támogató Egységes Oroszország helyi jelöltjét a szeptember 17–19-i választáson.

Navalnij és szövetségesei szerint mára ez maradt az egyetlen remény a kormánypárt meggyengítésére, miután a hatóságok ellehetetlenítettek számos ellenzéki mozgalmat, sok jelöltet pedig eltiltottak az indulástól.

A júniusban szélsőséges szervezetnek minősített és betiltott, Navalnij által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) igazgatója, Ivan Zsdanov eközben arra szólította fel az alkalmazást korábban már letöltő szavazókat, hogy osszák meg az applikáció által adott információkat másokkal is.

Egyelőre egyik amerikai óriásvállalat sem válaszolt az üggyel kapcsolatos megkeresésekre.

Patyomkin-választás?

A hatóságok a hivatalos tájékoztatás szerint azért döntöttek a háromnapos voksolás mellett, hogy a koronavírus-járványra tekintettel elkerüljék a nagyobb tömegek kialakulását a szavazóhelyiségeknél. Egyes ellenzéki aktivisták azonban úgy vélik, hogy a Kreml ezzel elsősorban a részvételt kívánja manipulálni.

A Levada Központ friss közvélemény-kutatása szerint a névleg független, azonban valójában az elnökkel szoros kapcsolatban lévő Egységes Oroszország népszerűsége történelmi mélyponton van. Még az állami VTsIOM is mindössze 29 százalékos támogatottságot mért a pártnak.

A nem párttag Vlagyimir Putyin népszerűsége is valamelyest visszaesett az utóbbi években, egyebek mellett a gazdasági nehézségek, a vitatott nyugdíjreform és a magas szintű korrupció miatt, ugyanakkor elfogadottsága továbbra is 60 százalék körüli, így nincs valódi politikai riválisa.

„Nem is a népnek, hanem inkább az orosz rezsimnek van szüksége erre a választásra. A rezsim törvényességének és legitimitásának megerősítését szolgálja, illetve viszonylag mobilizálva tartja az úgynevezett többséget”közölte Andrej Kolesnyikov, a Moscow Carnegie Center elemzője.

Putyin a választás előestéjén videoüzenetben buzdította szavazásra az oroszokat, mondván, „a törvényhozás új összetétele kétségtelenül a legfontosabb esemény a társadalmunk és országunk életében”. „Számítok felelős, kiegyensúlyozott, hazafias, polgári fellépésükre” – fogalmazott.

Jelenleg három másik párt képviselői vannak benn az Állami Dumában. Ezek közül a legerősebb az idősebbek körében népszerű Kommunista Párt. Ezt követi a Vlagyimir Zsirinovszkij vezette, nacionalista Liberális Demokrata Párt, illetve a szociáldemokrata színezetű Igazságos Oroszország, amely nemrég egyesült két másik párttal.

Elvileg mindhárom politikai erő ellenzékben van, a gyakorlatban azonban ritkán szavaznak a kormánypárt indítványai ellen.

„Öt újabb elvesztegetett év”

Az Egységes Oroszország minősített többségének elvesztése megnehezítheti az alkotmánymódosítások keresztülvitelét a törvényhozáson, ezáltal pedig még bonyolíthatja a 2024-es elnökválasztást a rezsim számára. Ekkor ér véget Putyin jelenlegi mandátuma, és bár tavaly a parlament megszavazta azokat a módosításokat, amelyek értelmében ezt követően is hatalmon maradhat, még nem jelentette be hivatalosan, hogy erre készül-e.

Alekszej Navalnij is szavazásra buzdított az Instagramon, kiemelve, hogy „ha az Egységes Oroszország győz, akkor országunk újabb öt évnyi szegénységgel, mindennapi elnyomással néz szembe, öt elvesztegetett évvel”.

A politikus bebörtönzése óta a közösségi médián keresztül tartja a kapcsolatot támogatóival, az általa közzétenni kívánt üzeneteket ügyvédeinek adja át a fogolytáborban, ahol raboskodik.

A 44 éves Navalnijt január 17-én tartóztatták le, amint hazaérkezett Németországból, ahol a szerinte Vlagyimir Putyin elnök utasítására végrehajtott mérgezése után gyógykezelték. A Kreml tagadja, hogy szerepe lett volna az ügyben. Egy bíróság február 2-án két év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetést szabott ki rá, amiért megsértette egy korábbi, széles körben vitatott ítélete feltételeit azzal, hogy németországi lábadozása alatt nem jelentkezett a büntetés-végrehajtási szolgálatnál.

A választási bizottság erősen korlátozta a nemzetközi megfigyelők mozgásterét, illetve a szavazóhelyiségekben felszerelt kamerák élő közvetítését, emellett bizonyos régiókban különböző intézkedésekkel jól láthatóan azt akarta elérni, hogy az emberek inkább elektronikusan szavazzanak.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) közölte, hogy csaknem három évtized után most először nem küld megfigyelőket Oroszországba a hatóságok által bevezetett „jelentős korlátozások” miatt. A szervezet 500 szakértőt akart küldeni, míg Moszkva 60 helyet ajánlott fel.

Eközben Oroszországban számos újabb független sajtóorgánumot bezárattak különböző módszerekkel, valamint minden téren tovább fokozták a fellépést a másként gondolkodók ellen.

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
XS
SM
MD
LG