Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Megvonnák az uniós támogatásokat Magyarországtól


Az Európai Bizottság továbbra is befagyasztaná a Magyarországnak járó uniós támogatások egy részét, mert nem elégedettek a kormány korrupcióellenes intézkedéseivel. Eközben a Fidesz új szövetséget alapított az Európai Parlamentben.

Az uniós támogatásokról szóló döntés előtt Orbán új szövetségeseket talált

Szerdán terrorizmust támogató államnak nyilvánította az Európai Parlament Oroszországot. Az EU-ban azonban nincs ilyen kategória, a képviselők ezért kérik a tagállamokat, hogy teremtsék meg a szükséges jogi keretet, és alkalmazzák Oroszországra. A Fidesz EP-képviselői nem vettek részt a szavazáson.

Új szélsőjobboldali együttműködési megállapodást jelentettek be: az ID és az ECR frakció egyes pártjai kooperálni fognak a Fidesz frakció nélkül maradt képviselőivel. Az nem derült ki, hogy mindez pontosan mit takar, de az osztrák Szabadságpárt (FPÖ), az olasz, Salvini vezette Liga, a francia, Le Pen nevével fémjelzett Nemzeti Tömörülés, a spanyol Vox, a Fidesz és a lengyel kormánykoalíció egyik pártja.

Közben a Népszava már tényként ír arról, hogy az Európai Bizottság nem javasolja a visszatartott háromezer milliárd forint (7,5 milliárd euró), Magyarországnak járó támogatás feloldását. A lap szerint a biztosi testület azért döntött így, mert úgy ítélte meg, hogy Magyarország nem teljesítette maradéktalanul azokat a korrupcióellenes intézkedéseket, amelyekre még a nyár folyamán vállalásokat tett. A Magyarországnak járó támogatásokról december első hetében születhet döntés.

Letöri-e az inflációt az ársapka?

2021 őszén Magyarország hatósági árat vezetett be több termékre, és idén újabb termékek árát szabályozták, de ennek ellenére nem sikerült visszaszorítani az inflációt. Argentínában tavaly ősz óta több száz termék kapott ársapkát. Videónkban egyszerűen elmagyarázzuk, hogyan hatott ez az argentin gazdaságra, mire jó az árszabályozás e módja, és mire nem.

A Kúria szerint belefér pedofilozni a Meseország mindenkié kiadóját

A Kúria fenntartotta a másodfokú ítéletet, ami azt jelenti, hogy a Meseország mindenkié című mesekönyvet kiadó szervezetet a bíróság szerint jogszerűen lehetett pedofilnak nevezni. A Kúria indoklása szerint a könyv kiadója közszereplő, és ebben a társadalmi vitában olyan tág a tűréshatár, hogy a Magyar Nemzet cikkében leírt véleményt el kell tűrnie a szervezetnek. A könyvet kiadó Labrisz Leszbikus Egyesület az Alkotmánybírósághoz fordul.

Orosz rakétatámadás végzett egy újszülött csecsemővel Ukrajna déli részén

Az ukrán elnök a történtekkel kapcsolatban terrorista államnak minősítette Oroszországot. „Az ellenség ismét úgy döntött, hogy terror és gyilkosság útján próbálja meg elérni, amit másként kilenc hónap alatt nem sikerült, és nem is fog sikerülni” – közölte Volodimir Zelenszkij, miután az inváziós erők csapást mértek egy kórházra a déli Zaporizzsjai területen lévő Vilnianszkban. „Ehelyett minden gonoszságért felelősségre lesznek vonva, amelyet a hazánkra hoztak” – tette hozzá.

A mentőszolgálatok arról számoltak be, hogy két túlélőt sikerült kihúzniuk a helyszínen a romok alól.

Eközben tovább folytak a harcok a keleti országrészben, az orosz offenzíva jelenlegi fókuszpontjának számító Donyecki és Luhanszki területen, ahova több egységet átvezényeltek a herszoni visszavonulást követően.

Bár Oroszország kivonulása Herszonból siker a védekező ukránok számára, és valamelyest a frontvonalak is átrajzolódnak, a város lakói hatalmas problémákkal küzdenek. A háborúnak pedig még egyáltalán nincs vége, csak egy új szakasz kezdődött. Az ukrán infrastruktúra elleni folyamatos támadás következtében november 20-án Herszon egyik olajtározója is lángba borult. Képgalériánk a felszabadult városból.

Érdemes még elolvasni

Vádalkut kötött az ügyészséggel Schadl György bizalmasa, aki Excel-táblában vezette a kenőpénzek kifizetését – írja a 24.hu.

Mennyivel értékesebb egy ház, ha nulla a rezsije a napelemeknek köszönhetően? – ennek járt utána a G7.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG