Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Óriásit változott a magyarok menekültekhez való hozzáállása


Globálisan négyből három ember szerint a háború elől menekülőket be kell fogadnia egy másik országnak. Az elmúlt három évben folyamatosan és jelentősen erősödött az ezt támogatók aránya Magyarországon is. Ezzel párhuzamosan a magyar többség károsnak gondolja őket a befogadó ország szempontjából. A magyarok kiugróan elutasítók például azokkal, akiket a vallásuk miatt üldöznek.

Szerte a világon lényegesen megértőbbek lettek az emberek a háború elől menekülőkkel – derül ki az Ipsos 28 országot felölelő globális felméréséből. Különösen Japánban, Lengyelországban, Franciaországban vagy Magyarországon állnak már lényegesen másképp a kérdéshez az emberek, mint az elmúlt pár évben.

Arra a kérdésre, hogy a háború vagy üldöztetés elől menekülőknek oltalmat kell-e nyújtani egy másik országban, globálisan 78 százalék mondott igent. Ebbe hangsúlyosan beleértették a válaszadó saját országát is.

Magyarországon 2019-ben még az emberek kevesebb mint fele gondolta így, ám viszonylag egyeneltes emelkedéssel ez idén már 71 százalékon állt. Japánban három éve még a válaszadók kevesebb mint negyede válaszolt igennel erre a kérdésre, idén már több mint háromnegyedük.

Amikor viszont úgy tették fel a kérdést, hogy válaszadó elfogadna-e több menekültet a saját országába ugyanilyen okokból, már kevesebben válaszoltak igennel.

A keresztényüldözés ellen papíron küzdő magyar kormánynak, úgy tűnik, belföldön is bőven lenne dolga ez ügyben. A legnagyobb mértékben ugyanis abban tértek el a magyarok a világátlagtól, hogy

a vallásuk miatt üldözötteket lényegesen kevésbé szívesen fogadnák be.

Náluk még a szexuális irányultságuk miatt üldözötteket is előbb befogadnák a magyarok.

Önbevallásos alapon a magyarok csaknem fele egyébként valamilyen formában támogatott menekülteket az elmúlt egy év során.

A menekülőknek segítő magyarok több mint felét az ukrajnai agresszió motiválta a segítségnyújtásban.

Kevésbé meglepő módon minél közelebb van valaki az ukrajnai háborús zónához, annál inkább érez késztetést arra, hogy segítsen közeli szomszédainak.

Ez alól az általánosítás alól kivétel Japán és Dél-Korea. Bár személyesen sokkal kevesebben segítettek menekülteknek a világ másik végén, akik segítettek, azokat főleg az ukrajnai helyzet motiválta.

Emellett a már említett közgondolkodás is változásokon megy át mindkét országban, a menekültek befogadásának irányába.

A felmért országokban az emberek kicsit több mint fele gondolta azt, hogy az ő országában menekültkérelmet beadók többsége nem valódi menekülő, csak ki akarják használni az adott ország jóléti rendszerét, vagy más gazdasági okból települnének át.

Az eredmények szerint különösen a legszegényebb országok lakói gondolták, hogy az ő ellátórendszerükre utaznak az országukat elhagyó álmenekültek. Noha Perut, Törökországot, Indiát, Kolumbiát, Malajziát vagy Mexikót ritkán éri kritika a túlzásba vitt jóléti szolgáltatások miatt, az itt lakók mégis messze több mint fele válaszolt igennel erre a felvetésre.

Az európaiaknál komolyan visszaszorulóban van ez a nézet, különösen látványosan Lengyelországban. Magyarországon is három éve először most esett ötven százalék alá az így gondolkodók aránya.

Károsak a magyarok szerint

A felmért országokban 47 százalék mondta azt, hogy a menekültek pozitívan járulnak hozzá a befogadó országhoz, 41 százalék szerint viszont nem. Magyarország itt kiugróbb értéket mutatott, a lakossság kevesebb mint harmada tartotta pozitívnak a menekültek befogadását, 57 százalék szerint inkább kárt okoznak.

A magyar lakosság harmada annyira keményvonalas, hogy szerintük azonnal le is kellene zárni a határokat, hogy egy menekülő se jöhessen már át. Ezzel egyébként a középmezőnyben végzett az ország, az USA-ban vagy Németországban is ilyen arány jött ki.

Jó eséllyel torzíthat a képzettebbek véleménye felé
Az Ipsos 28 országban több mint húszezer, 16 és 74 év közötti felnőttet kérdezett meg, Magyarországon nagyjából ötszáz fős volt az elvileg reprezentatív minta. Viszont online formában zajlott a felmérés mindenhol, ezért több országban torzíthatnak a vélemények a képzettebb, városibb, gazdagabb emberek véleményének irányába. A felmérés április 22. és május 6. között zajlott.
  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG