Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ismét Orbánról szól az európai politika


Orbán Viktor magyar miniszterelnök a brüsszeli EU-csúcson 2021. június 25-én
Orbán Viktor magyar miniszterelnök a brüsszeli EU-csúcson 2021. június 25-én

Ismét Magyarországtól hangos az európai politika, méghozzá a Parlament által elfogadott és az államfő által szentesített úgynevezett pedofiltörvény miatt. Mindez még a labdarúgó Európa-bajnokságon a vártnál jobban szereplő magyar csapat müncheni fellépése kapcsán is kérdéseket vetett fel. Legérdekesebb heti cikkeink összefoglalója.

Az Európai Bizottság levélben fordul a magyar kormányhoz annak érdekében, hogy ne léptessék hatályba a múlt héten elfogadott pedofiltörvényt, mert az hátrányosan megkülönbözteti a melegeket. Ellenkező esetben a brüsszeli testület jogsértési eljárást fog indítani. A bizottsági elnök, Ursula von der Leyen szégyenteljesnek nevezte a törvényt, Orbán Viktor szerint az Európai Bizottság elnökének közleménye az. Közben Áder János köztársasági elnök elrendelte a sokat bírált törvény kihirdetését. De megszólalt egy uniós biztos is, aki szerint „nincs semmilyen észszerű mentsége” az Európai Labdarúgó-szövetségnek arra, hogy nem adott engedélyt a müncheni stadion szivárványszínű kivilágítására a német és a magyar labdarúgó­-válogatott szerdai Európa-bajnoki mérkőzésén.

A kormány által kampánytémává emelt LMBTQI-ellenes propaganda kritikusai szerint szembemegy a gyermekvédelmi törvény más rendelkezéseivel. A szakértő szerint a gyerekek jogait azonban nem nyirbálhatják meg még inkább, mert az már nemzetközi egyezményt is sértene – derül ki cikkünkből.

Az Instagramon jelentette be, hogy meleg Carl Nassib, a profi amerikaifutball-bajnokságban, az NFL-ben már a hatodik, a Las Vegas Raiders színeiben pedig a második idényét kezdő sportoló. Úgy fogalmazott: nem a figyelmet akarja felhívni magára, hanem fontosnak érzi a képviseletet és a láthatóságot. Carl Nassib arról is beszámolt, mennyire „kínlódott emiatt a pillanat miatt az elmúlt 15 évben”, és csak nemrég döntött úgy, hogy a nyilvánosság elé viszi szexuális beállítottságát, miután megkapta a család és a barátok támogatását.

Nem bíznak a magyarok a hírek hitelességében

A régióban Magyarországon bíznak az emberek a legkevésbé az eléjük tálalt hírek hitelességében – derül ki a Reuters Intézet felméréséből. A jelentés szerint magyarok nem bíznak a közmédiában, az Index.hu hitelessége nagyot esett a portál kormányközeli átalakítása óta, viszont egyre többen fizetnek a szavahihető információkért.

Munkaerő-bővítés volt a célja annak a pályázatnak, amelyet az OFA Nonprofit Kft. írt ki év elején. A pályázatot aztán idő előtt lezárták, pedig ki sem osztották a teljes, rendelkezésre álló összeget. A győztesek között ott van az OFA igazgatóhelyettesének üzlettársa, fideszes jelölt és önkormányzati képviselő, többen a leggazdagabb magyarok közül, de több Fidesz-közeliként számontartott vagy Kósa Lajossal jó kapcsolatot ápoló cég. Oknyomozó cikkünkből kiderülnek a részletek is, ajánlom figyelmébe!

Mostanában maszktalanul?

Várhatóan a jövő héttől (feltéve hogy lesz 5,5 millió, legalább egy oltást kapott ember Magyarországon) nem kell majd maszkot hordani itthon a zárt terekben sem, valamint nem kell védettségi igazolás a szállodákban, éttermekben, strandokon. Július elsejéig a magyar kormánynak is muszáj bevezetnie a mindenhol elfogadott európai vakcinaútlevelet. További részleteket itt olvashat a várható változásokról.

A koronavírus-járvány több embert késztet kábítószerhasználatra, miközben az illegális termesztés is lendületet kaphat – közölte az ENSZ. A világszervezet jelentésében arra figyelmeztet, hogy ennek a válságnak a hatásai valószínűleg „még évekig” érezhetők lesznek.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a vakcinák „nagyon hatékonyak” a delta-variánssal szemben. Jelenleg Portugáliában és Oroszországban is a delta-variáns felelős az esetszámok növekedéséért, míg Nagy-Britanniában a vírusvariáns miatt egy hónappal késleltetik a tervezett újranyitást. A WHO állítja: az oltások továbbra is hatékonyak, csökkentik a súlyos betegségek kialakulása és a halálozás esélyét még a delta-variáns esetében is”

Előlépnek Putyin lányai

Vlagyimir Putyin orosz elnökről közismert, mennyire kerüli, hogy a gyerekeiről beszéljen, így azt sem lehetett tőle hallani, valójában hányan is vannak. Most viszont két nő – akiket széles körben a lányainak tartanak – megjelent egy rendezvényen. Vezető elemzők rögtön találgatni kezdték, vajon ez arra utal-e, hogy prominensebb közszereplőkké lépnek elő.

Előzetes letartóztatásba helyeztek egy orosz egyetemi kutatót Németországban, aki a vádak szerint pénzért adott át érzékeny adatokat Moszkvának. A szövetségi ügyészi hivatal tájékoztatása szerint Ilnur N.-t azzal gyanúsítják, hogy legkésőbb tavaly október eleje óta egy orosz titkosszolgálatnak dolgozott, 2020 októbere óta minimum háromszor találkozott az orosz hírszerzési szervek egyik munkatársával, és legkevesebb két alkalommal információkat is átadott pénzért cserébe. A teljes történetet itt olvashatja el.

XS
SM
MD
LG