Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb két embert tartóztattak le a bécsi merényletek miatt


Bécs, 2020. november 2.
Bécs, 2020. november 2.

Őrizetbe vettek két embert, akiknek a gyanú szerint köze lehet a novemberi bécsi terrortámadáshoz. A merénylet egyik elkövetőjét még a helyszínen lelőtték, ő kapcsolatban állt az Iszlám Állam terrorszervezettel.

A Kronen Zeitung című osztrák napilap vasárnapi számában arról számolt be, hogy a rendőrség őrizettbe vett két férfit, akiket azzal gyanúsítanak, hogy részt vettek a november 2-án történt bécsi lövöldözésben. A bécsi ügyészség szóvivője később megerősítette az értesülést, elmondása szerint az egyik gyanúsított DNS-ét megtalálták a merénylet helyszínén talált fegyveren.

18 embert vettek eddig őrizetbe

A novemberi bécsi merényletben 4 civil halt meg, miután valakik gépfegyverrel tüzet nyitottak a járókelőkre a város legnagyobb zsinagógája melletti utcában. Az egyik támadót a rendőrök még aznap este utolérték és lelőtték, de elképzelhető, hogy többen is részt vettek a támadásban, hiszen Bécs belvárosában összesen hat helyszínen voltak lövöldözések, és több szemtanú is egynél több fegyverest látott a merényletek idején.

Az osztrák rendőrség másnap azt közölte, még legalább egy fegyveres lehet szökésben, később viszont már azt mondták, hogy egy elkövető felelős csak a lövöldözésért. Ennek ellenére a nyomozást nem zárták le, tovább folytatták a kutatást olyanok után, akiknek valamilyen módon közük lehetett a terrortámadáshoz.

A rendőrség eddig Ausztriában és Svájcban 18 embert tartóztatott le a terrorcselekmény miatti nyomozás során. A nyomozók szerint az biztos, hogy iszlamista indíttatású terrortámadás történt: a merénylet éjszakáján lelőtt támadó, a 20 éves, osztrák-észak-macedón kettős állampolgárságú Fejzula Kujtin az Iszlám Állam terrorszervezet hívének vallotta magát.

A férfi emiatt börtönben is ült, miután pár éve Szíriába próbált utazni, hogy csatlakozzon a terrorszervezethez. Szabadulása után az osztrák terrorelhárítás is figyelte. Sajtóhírek szerint Kujtin a merénylet előtt Pozsonyban próbált lőszert vásárolni, amit a szlovák hatóságok jelentettek is az osztrák kollégáiknak.

Emlékmű készül az áldozatoknak

A most letartóztatott két gyanúsított egyikéről közölt adatokat a bécsi ügyészség, akinek a DNS-ét megtalálták a helyszínen hagyott fegyveren, elmondásuk szerint az illető egy 26 éves afgán gyökerekkel rendelkező osztrák állampolgár. A másik gyanúsítottról egyelőre semmit sem tudni. Nem tudni egyelőre azt sem, hogy a két férfit azzal gyanúsítják-e, hogy maguk is részt vettek a merényletben, annak kitervelésében, vagy a merénylő felfegyverzésében volt szerepük.

December 8-án a bécsi városvezetés bejelentette, hogy emlékművet építenek a terrortámadás áldozatainak. A lövöldözések helyszínein november óta mécseseket és virágokat helyeznek el a helyiek, ezért Michael Ludwig bécsi polgármester elmondása szerint elkezdték egy hivatalos emlékhely megtervezését. A polgármester azt mondta, az emlékmű „a négy áldozatot helyezi majd középpontba.”

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG