Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cég építheti a közszolgálati egyetem új központját


Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Magyar Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusának megnyitóján, 2018. április 4-én
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Magyar Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusának megnyitóján, 2018. április 4-én

A Közbeszerzési Értesítő szerint április 15-én eredményt hirdettek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) beruházási tenderében, amelyet 33,78 milliárd forintos ajánlatával a ZÁÉV Zrt. nyert meg – írta meg először a Magyar Hang.

A pályázatra két vállalat jelentkezett. A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV a szintén NER-közeli Magyar Építő Zrt.-t utasította maga mögé a tenderen.

Mint a hírportál írja, a közbeszerzési dokumentumban a 36030-as helyrajzi szám is szerepel, amely a VIII. kerületi Diószegi Sámuel utca 19–27. közötti, az NKE-hez tartozó ingatlanokat jelenti.

Az utca páros oldalán lévő bérházakat az állam kisajátítaná egy másik, szintén az NKE bővítése, az egyetem tanárképző projektje miatt. A tervek szerint a Nemeskürty István Tanárképző Kar tantermei, irodái, kollégiuma áll majd a bontásra szánt ingatlanok helyén.

Erről Pikó András józsefvárosi polgármester a Szabad Európának korábban elmondta: a kormány a tervezett kisajátításról nem egyeztetett az önkormányzattal, csak pár nappal korábban, egy újságírói megkeresésből értesültek róla.

Korábbi cikkünk a témában: „Ez a kerület nagyon fontos a Fidesznek” – Pikó András józsefvárosi polgármester

A tervezet szerint az önkormányzat feladata, hogy október 31-ig elhelyezze az érintett házakban élő 210 családot, ötszáz embert, ami Pikó szerint a kormánynak is megugorhatatlan feladat lenne, ilyen rövid idő alatt lehetetlen ennyi családot életvitelszerűen elhelyezni.

Később Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, a városrész korábbi polgármestere közölte: módosító javaslatokat nyújt be, kezdeményezve, hogy a kisajátítással érintett lakott ingatlanok esetében a szabályozás csak két hónap elteltével lépjen hatályba, így minden határidő ennyivel csúszik majd. Azt is kezdeményezi, hogy az önkormányzatnak ne idén október 31-ig, hanem 2025. január 31-ig legyen lehetősége cserelakást felajánlani.

Április 17-én civilek tüntettek Pikó András polgármester felhívására az egyetem előtt, a józsefvárosi kisajátításról rendelkező törvény visszavonását követelve.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG