Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Migráns magyarok, avagy a diaszpóra dinamikája


A legfontosabb híreink hétfő reggel: "Így gondozd a magyarodat" - állami diaszpórapolitika és a magyar kivándorlás, Európai Néppárt: mi lesz a Fidesz kilépése után, halálvillamos Prágában.

Miközben zajlik a Fidesz kárpát-medencei nemzetegyesítése, kisebb figyelem jut a diaszpórára, vagyis azokra a magyarokra, akik alatt nem a határok vándoroltak ide-oda, hanem ők maguk indultak világgá. Vajon azok, akik az elmúlt években költöztek ki, mennyire tekinthetők a diaszpóra részének?

Távozott az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójából Magyarország kormánypártja, a Fidesz. Brüsszeli tudósítónk visszavezette, mikor is robbant ki az ellentét, amely elvezetett idáig. Mivel Orbán Viktor miniszterelnök és pártja már régóta szemben állt az EP vezető konzervatív frakciójával, nehéz pontos választ adni.

Ki kapja a Moderna oltást, ami nekünk nem kell

Változó a kormány álláspontja arról, miért igényeltek lényegesen kevesebb Moderna-oltást, mint amennyit az EU-s beszerzés alapján lehívhattak volna. Mindenesetre a felszabaduló oltásokra hamar lecsaphattak más uniós országok. Az titkos, hogy kik, de a szállítási adatok alapján nagyjából arányosan oszthatják az oltásokat, így idővel ki fog derülni, hogy hova jut az, amit más nem kért.

Mutáns házasságok: veszélyes új Covid-variánsok
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:02 0:00

Bár Oroszország az elsők között állított elő hatékony védőoltást a koronavírus ellen, a Szputnyik V vakcinák gyártója egyre nehezebben tudja teljesíteni a megrendeléseket. A belföldi oltóprogram viszonylag lassan halad, és nem sok esély van arra, hogy sikerül a külföldi megrendeléseket teljesíteni. A nyilvánosan elérhető adatok alapján, mintegy 50 külföldi ország összesen 2,4 milliárd adaggal rendelt az orosz vakcinából – kérdéses, hogy ilyen nagyságrendű megrendelést valóban tudnak-e időben teljesíteni.

A járvánnyal függ össze mai infografikánk, amelyben összefoglaljuk, mit is a koronavírus variánsokról.

Navalnij tégláját keresik az orosz rendfenntartók

Oroszországban nyomozás folyik a rendfenntartó szervek tisztjei ellen, akik a gyanú szerint eladták azokat a repülési adatokat, amelyek nyomán azonosították az Alekszej Navalnij ellenzéki vezért megmérgező nemzetbiztonsági tiszteket. A Kommerszant orosz üzleti lap szerint egy rendőr ellen indult nyomozás. Azzal gyanúsítják, hogy eladta egy tavaly augusztus 20-i, Moszkvába tartó belföldi járat utaslistáját. Az efféle adateladás bevett gyakorlat Oroszországban.

A börtön, ahol Navalnijt valószínűleg fogva tartják
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:54 0:00

A 20. század elején a gyarapodó Prága külterületein egyre több temetőt hoztak létre. A sok lakos miatt ez elkerülhetetlen volt, a város központibb részein fekvő sírkertek pedig már nem bírták a terhelést. Ezért a tömegközlekedésért felelős társaság elhatározta, összeköti a központi, sűrűbben lakott részeket a külvárosi temetőkkel. Ez lett a halálvillamos, amely nemcsak a hozzátartozók kényelmét szolgálta, derül ki cikkünkből.

Végül szemet gyönyörködtető képgalériánkat ajánlom figyelmébe, Alfons Mucha több képből álló, világhírű a Szláv eposzának festményeivel. Évek óta tart a pereskedés Csehország és a művész, Alfons Mucha örökösei között a 20 képből álló, a szláv nép történetét elmesélő Szláv eposzról. Úgy tűnik, végre megegyezésre jutottak, és a cseh fővárosban talál végleges otthonra a mestermű.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG