Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ezrek próbálnak átjutni – Lengyelország lezárta Belarusszal közös határát


Migránsok gyülekeznek a belarusz–lengyel határon, Hrodna környékén 2021. november 8-án
Migránsok gyülekeznek a belarusz–lengyel határon, Hrodna környékén 2021. november 8-án

Lengyelország lezárt egy határátkelőt Belarusszal közös keleti határa mentén, miközben Minszk óva intette Varsót „mindenféle provokációtól” az Európai Uniót aggasztó migrációs válság közepette.

A Bruzgi–Kuźnica határátkelőt november 9-én zárták le, miután a belarusz oldalon migránsok megkísérelték áttörni a borotvadrótból húzott kerítést, és megpróbáltak bejutni az EU-tag Lengyelországba.

A lengyel kormány november 8-án olyan videókat tett közzé a Twitteren, amelyeken az emberek farönkök segítségével próbálnak átjutni a szögesdrót kerítésen, de a hatóságok meghiúsítják a kísérletet.

Ezrek várakoznak a határnál

November 9-én a lengyel rendőrség friss videói azt mutatták, hogy migránsok százai vertek tábort egyik napról a másikra a határ belarusz oldalán. Lengyel részről hangosbemondón arra figyelmeztették őket, hogy csak a hivatalos átkelőhelyeken szabad belépni az országba.

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő november 8-án azt mondta újságíróknak, hogy körülbelül három-négyezer migráns tartózkodik a lengyel–belarusz határ közelében, és további ezrek állnak készen arra, hogy kövessék őket.

„Arra számítunk, hogy a lengyel határon a közeljövőben fokozódhatnak az ilyen típusú akciók, és azok fegyveres jellegűek lesznek” – tette hozzá.

Müller „a belarusz különleges szolgálatokhoz köthető embereket” hibáztatta a határáttörési kísérlet megszervezéséért.

Minszknek áll feljebb

Eközben a belarusz külügyminisztérium november 9-én közleményt adott ki: „Szeretnénk előre figyelmeztetni a lengyel felet, hogy tartózkodjon minden olyan provokációtól, amely a Belarusz Köztársaság ellen irányul azért, hogy igazolja a törvénytelen erőszak alkalmazását hátrányos helyzetű, fegyvertelen emberek ellen, akik közt sok gyerek és nő van.”

Az emberek tömeges gyülekezése a határon fokozza a hónapok óta tartó válságot. Az EU azzal vádolja Aljakszandr Lukasenkát, Belarusz erős emberét, hogy bevándorlókat hoz repülővel a Közel-Keletről és Afrikából Minszkbe, majd gyalog küldi be őket az unióba, megtorlásul azokért a szankciókért, amelyeket Brüsszel az ellenzékkel szembeni kemény fellépés miatt hozott ellene. Lukasenka tagadja a vádat.

Nem boldogul egyedül

Közben Németország sürgette az Európai Uniót, hogy tegyen lépéseket annak érdekében, hogy Lengyelország biztosítsa Belarusszal közös határát, és meg tudják állítani a szomszéd országból illegálisan érkező migránsok áradatát.

„Lengyelország vagy Németország ezt nem tudja egyedül kezelni” – mondta Horst Seehofer ügyvezető belügyminiszter a Bild című lap november 9-i cikkében.

„Segítenünk kell a lengyel kormányt külső határuk védelmében. Ez tulajdonképpen az Európai Bizottság feladata lenne. Most arra kérem őket, hogy cselekedjenek” – mondta.

Felkészült rá, hogy megvédje a határt

A varsói védelmi minisztérium bemutatott egy videót, amelyben közlése szerint egy migránscsoport látható a Bruzgi–Kuźnica határátkelő közelében. Egy másik videón nagy csapat férfit és nőt kísérnek katonai egyenruhás fegyveresek.

Mariusz Błaszczak lengyel védelmi miniszter Twitteren azt írta, hogy több mint tizenkétezer katonát telepítettek a határra, szemben a korábban odahelyezett tízezerrel.

Błaszczak elmondta, hogy minisztériuma a rendőrségért és a határőrségért felelős belügyminisztériummal együtt „felkészült arra, hogy megvédje a lengyel határt”.

Fogadják el végre az új szankciókat

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólította a tagállamokat, hogy vezessenek be újabb szankciókat Belarusz ellen a migránsáradat miatt.

Von der Leyen beszélt Lengyelország, Litvánia és Lettország miniszterelnökével, majd felszólította az EU tagállamait, hogy „végre hagyják jóvá a mostani hibrid támadásért felelős belarusz hatóságokkal szembeni kiterjesztett szankciórendszert”.

Az EU megvizsgálja, hogyan szankcionálhat, egyebek mellett azzal, hogy „feketelistára helyezi az embercsempészetben aktív harmadik országbeli légitársaságokat” – tette hozzá.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma aggodalmának adott hangot a belarusz–lengyel határról érkező „zavaró képek és jelentések” miatt. Felszólította Belaruszt, hogy „azonnal állítsa le a határain át Európába irányuló illegális migránsáradat megszervezését és ösztönzését”.

Lengyelország már rendkívüli állapotot vezetett be a határon, borotvakerítést húzott fel és növelte a katonák és őrök számát. A törvényhozók egy 407 millió dolláros fal felépítését is jóváhagyták a keleti határon.

Berlin támogatja a falat

Seehofer a Bildnek azt mondta, támogatja Lengyelország döntését a határfal megépítéséről. „Nem bírálhatjuk őket (…) amiért megvédik az EU külső határait – fogalmazott Seehofer. – Természetesen nem lőfegyver használatával, hanem más, elérhető eszközökkel.”

Németországban az elmúlt hónapokban megnőtt a Belaruszból Lengyelországon keresztül érkező migránsok száma, Berlin pedig a határellenőrzés fokozásával és még több rendőr kiküldésével reagált.

Németország készen áll arra, hogy rendőri támogatást ajánljon fel Lengyelországnak, ha úgy kívánja – mondta Stephan Mayer, a német belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Felkészül Litvánia

A litván tisztviselők a lengyelországihoz hasonló helyzet lehetőségére készülnek a belarusz határ mentén, a belügyminisztérium pedig rendkívüli helyzet kihirdetését javasolta.

„Minden lehetséges forgatókönyvre felkészülünk” – mondta Rustamas Liubajevas, a litván határőrség vezetője.

Készült az AFP, a Reuters, a dpa és az AP beszámolóinak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG