Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Valószínűleg marad a távoktatás a középiskolákban


A vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár egyik katonája fertőtleníti a szolnoki Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola egyik tantermét, 2020. október 26-án.
A vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár egyik katonája fertőtleníti a szolnoki Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola egyik tantermét, 2020. október 26-án.

31 500 embert oltottak be eddig. Engedélyezték a Moderna oltását az EU-ban, amiből nekünk is adnak több mint 1,7 millió adagot, a jövő héten ez már meg is érkezhet.

A középiskolák jobban teszik, ha úgy úgy készülnek, hogy január 11-től is távoktatás lesz, de hivatalos bejelentés erről csak pénteken lesz, mondta el Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az állam csütörtöki járványügyi tájékoztatója során.

Müller Cecília az emelkedő napi betegszámok felsorolása után elmondta, hogy a "terveknek megfelelően" zajlanak a hazai oltások. Ez annak fényében meglepő, hogy nincs nyilvános oltási tervünk, ami van, az az orvosi kamara elnöke szerint nem egy oltási terv.

Pedig az európai országokban jellemzően nyilvános, megalapozott és részletes oltási tervvel számolhatnak az állampolgárok.

Müller Cecília azt elárulta, hogy 34 500 embert oltottak be szerda estig, és már több mint 25 helyen oltanak. Elmondása szerint jelenleg az egészségügyi dolgozóknak "nem mindig könnyű bejelentkezni az oltópontra", hiszen "égnek a telefonvonalak". De be lehet jelentkezni emailen is.

Szerdán egyébként az EU-ban engedélyezték az amerikai, azaz a Moderna vakcináját. Magyarország csak az EU-tól kapott eddig olyan vakcinát, amit használni is lehet. Az EU által megvásárolt vakcinákat pedig lakosságarányosan osztják szét az országok közt.

A Moderna oltásából 80 milliót vásárolt az Európai Unió és további 80 millióra opciós szerződést kötöttek november végén. Ebből a magyar kormány 1 744 000 vakcinát kap Müller Cecília elmondása szerint, ami a jövő héten már meg is érkezet. Ebből is két oltásra van szükség, tehát csaknem 900 ezer ember védettségét biztosítja majd ez a segítség.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG