Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: mit tegyen a kutas, ha 490-ért viszik neki az üzemanyagot, de csak 480-ért adhatja?


A legfontosabb cikkeink hétfő reggel: az állami olajcéget és a kisvállalkozókat is sújtja az üzemanyag árának befagyasztása, meghosszabbították az oltási hetet, a választások után üres államkasszára számít az ellenzék.

A külföldi multikat, köztük a Shellt és az OMV-t kisebb mértékben érinti a rögzített üzemanyagárak miatti veszteséges üzletmenet, mint a hazai nagy olajcéget, a Molt. Utóbbi nagyrészt maga üzemelteti a kútjait, míg a külföldi multik részben magyar kisvállalkozókkal dolgoznak. A kormány tehát saját olajcégét, a Molt és a hazai kisvállalkozókat hozta lehetetlen helyzetbe.

Csaknem 28 ezer fertőzött és 460 halott az elmúlt három nap járványmérlege Magyarországon. Kórházban 7438 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 538-an vannak lélegeztetőgépen. A kormány meghosszabbította az oltási akcióhetet, december 5. vasárnapig regisztráció és előzetes időpontfoglalás nélkül is lehet menni az oltópontokra reggel 7 óra és este 19 óra között.

Már Ausztriában is megjelent a koronavírus új variánsa, az omikron, és itthon is új karanténszabály lépett életbe miatta. Nyugati szomszédunknál harminc gyanús fertőződést vizsgálnak, itthon pedig két hét karantént írtak elő a dél-afrikai térségből érkezőknek. Több ország bezárkózik, hogy megállítsa az omikron terjedését, Izrael és Japán egyáltalán nem enged be külföldieket.

Kényelmes helyzetben

Az állami tendereken nyertes cégek jelentősen növelték jövedelmezésüket, de a hatékonyságuk és versenyképességük láthatóan nem javult – figyelmeztetett Király Júlia, közgazdász a vele készült podcastunkban. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének gazdasági tanácsadójaként arról is beszélt, hogy várakozásai szerint az új kormány jövő tavasszal egy üres államkasszát fog átvenni.

Izgalmas és egyben veszélyes műfaj az urbex, azaz az elhagyott, elfelejtett helyek, épületek felderítése. Hasonlít a régészethez, csakhogy itt kerítést mászni is kell, bujkálni a biztonsági őrök elől is – magyarázta az egyik ilyen kalandor, Gyula Szelfi című podcast sorozatunk legfrissebb epizódjában. Érte már tetten rendőr és biztonsági őr is, amint éppen olyan helyekre mászott be, ahova tilos lett volna, de a büntetés helyett inkább drukkoltak neki.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG