Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az új omikron-variánsokra frissített Moderna oltóanyagot vásárolt a kormány


Oltáshoz készítik elő a Moderna koronavírus elleni vakcináját egy orosházi oltóponton 2021. november 25-én (képünk illusztráció)
Oltáshoz készítik elő a Moderna koronavírus elleni vakcináját egy orosházi oltóponton 2021. november 25-én (képünk illusztráció)

Mintegy hét-nyolcszázezer adagot vettek a vakcinából, vélhetően ezzel indulhat az új oltási program. A vakcinát elsősorban azoknak ajánlják, akik a térítésmentes influenza elleni oltásra is jogosultak.

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság konferenciáján a Népszava kérdésére beszélt minderről, hozzátéve, hogy az oltóanyag a közbeszerzési eljárás befejeződésével válik elérhetővé a lakosság számára.

Magyarországon jelenleg a hatvan éven felüliek, a krónikus légzőszervi, szív-, érrendszeri, illetve anyagcsere-betegségben, veleszületett vagy szerzett immunhiányban szenvedők, a várandós vagy a gyermekvállalást tervező nők, a tartós ápolási, illetve egyéb gondozóintézményben élők jogosultak térítésmentes influenza elleni oltásra, de a védőoltást javasolják az egészségügyben, illetve a szociális intézményekben dolgozóknak is.

A Szabad Európa több cikkben is foglalkozott a koronavírus-járvány miatt indított állami oltási program visszásságaival, a kínai Sinopharm vagy az orosz Szputnyik oltóanyaggal kapcsolatos gondokkal.

Ehhez kapcsolódóan: Gyár még nincs, munkacsoport már van, ők ilyen vakcinát készítenének Debrecenben

Tavaly decemberben – amikor még hetente közöltek járványadatokat, köztük oltási adatokat – írtunk arról, hogy az oltási program akkor már másfél éve lényegében állt, egy hét alatt országosan kevesebb mint kétszáz oltatlan beoltását sikerült megszerveznie az államnak, és az ország harmadához soha nem sikerült eljuttatni egyetlen, koronavírus elleni oltást sem.

Idén márciusi adatok szerint Magyarországon a koronavírus ellen beoltottak száma valamivel több mint 6,4 millió, közülük több mint 6,2 millióan a második, 3,9 millióan a harmadik és mintegy 420 ezren a negyedik oltásukat is megkapták.

Legutóbb, szintén a Népszava és a Politico információi alapján írtunk arról a csaknem egy éve tartó jogi vitáról, amely a Pfizer és a magyar állam között zajlik. A Pfizer a partnerével, a BioNTechkel együtt januárban indított eljárást a magyar kormány ellen a Covid–19-oltóanyag-szállítások miatt. Hárommillió adag Pfizer-vakcina kifizetéséréről van szó, körülbelül hatvanmillió euró értékben. Magyarország ugyanis tavaly novemberben értesítette a Pfizert, hogy az ukrajnai konfliktusra hivatkozva nem kíván fizetni. Erről itt olvashat bővebben:

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG