Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Moszkva még nem erősítette meg Prigozsin halálát, állítólag volt egy másik repülőgép is


Az orosz Nyomozó Bizottság által 2023. augusztus 23-án készített és közzétett szóróanyagon a mentők láthatók a repülőgép-szerencsétlenség helyszínén, Kuzsenkino falu közelében, a Tveri területen
Az orosz Nyomozó Bizottság által 2023. augusztus 23-án készített és közzétett szóróanyagon a mentők láthatók a repülőgép-szerencsétlenség helyszínén, Kuzsenkino falu közelében, a Tveri területen

Feltételezik, hogy a Wagner-zsoldosok főnöke meghalt a Moszkva közelében lezuhant repülőgépen. Közben tart a vizsgálat a tíz ember halálát követelő szerencsétlenség ügyében. Orosz források szerint eddig nyolc holttestet találtak.

A nyomozók folytatták a Wagner-csoporthoz tartozó magánrepülőgép roncsainak átvizsgálását augusztus 24-én. A gép a Moszkvából Szentpétervárra tartó úton lezuhant, a személyzettel együtt – két pilóta és egy utaskísérő – tíz ember volt rajta, túlélő nincs. Az utaslista szerint a gépen volt Jevgenyij Prigozsin és a Wagner társalapítója, Dmitrij Utkin is. A szerencsétlenség pontosan két hónappal Prigozsinék puccskísérlete után történt.

A Flightradar24 online nyomkövető szerint a brazil gyártású, a Wagner-csoporthoz regisztrált Embraer 600-as repülőgép augusztus 23-án kora este tűnt el a radarról. Nem sokkal ezután egy videó jelent meg a közösségi médiában, amelyen egy repülőgép zuhan mintegy háromszáz kilométerre északra Moszkvától, a repülőgép eltűnésének helyén.

A RIA Novosztyi állami hírügynökség szerint eddig nyolc ember holttestét találták meg a roncsok között, de arról nincs hír, hogy azonosították-e őket.

Egyelőre sem a Kreml, sem az orosz védelmi minisztérium nem erősítette meg, hogy Prigozsin és Utkin meghalt, de a Wagnerhez köthető Telegram-csatornán holtnak nyilvánították Prigozsint.

Az orosz légügyi hatóság közleménye szerint „a Szövetségi Légi Közlekedési Ügynökség Bizottsága megkezdi az első lépéseket a helyszínen, információkat gyűjt a gép személyzetének kiképzéséről, a repülőgép műszaki állapotáról és arról, milyen volt az időjárás a repülési útvonalon”.

Ehhez kapcsolódóan: Ki az a Jevgenyij Prigozsin, aki „Putyin séfjeként” az amerikai választási beavatkozásról beszélt?

Két gép volt?

A Gray Zone nevű csatorna hősként és hazafiként beszél Prigozsinról, akinek halálát „Oroszország árulói” okozták.

A Gray Zone információi szerint egy másik, szintén Prigozsinhoz tartozó magánrepülőgép biztonságosan landolt a Moszkvai területen. Az információt független forrásból nem lehetett azonnal ellenőrizni.

A Wagner-irodák szentpétervári épületében éjszaka kivilágították az ablakokat, amelyek így egy óriási keresztet alkottak, miközben néhányan megálltak az épület közelében, hogy virágot helyezzenek el, és gyertyát gyújtsanak.

Éppen két hónapja lázadtak fel a Wagner harcosai

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, Vlagyimir Putyin elnök közeli szövetségese, Prigozsin június 24-én rövid ideig tartó lázadást indított, a Wagner harcosai elfoglalták a dél-orosz Rosztov-na-Donu városát, majd a főváros felé indultak, és csak Moszkvától kétszáz kilométerre álltak meg. A lázadás során lelőttek egy orosz katonai repülőgépet; összesen az orosz légierő 13 tagját ölték meg aznap.

Prigozsint akkor nem tartóztatták le, még csak őrizetbe sem vették. Putyin azonban „hátba szúrásnak” ítélte el a lázadást, és megfogadta, hogy megbüntet minden „árulót”, aki részt vett a puccskísérletben.

A lázadás óta nagyrészt rejtély a Wagner-vezér holléte. Június 24-e óta a hét elején posztolt először új videót. A felvétel valószínűleg Afrikában készült, és augusztus 21-én tették közzé a Wagner-csoporthoz kapcsolódó Telegram-csatornákon. A videón Prigozsin látható, amint katonai ruházatban, puskával a kezében a sivatagban áll.

Korábbi feltételezések szerint Prigozsin Oroszország és Belarusz között mozoghatott, ahol a Wagner-csapatok táborokat létesítettek a belarusz fegyveres erők kiképzésére. A segítségnyújtás Belarusznak a júniusi lázadást lezáró megállapodás része volt.

XS
SM
MD
LG