Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A rendőrség három nap alatt elutasította az MTVA-ügyben tett feljelentést


Szerintük a köztévé állami támogatása sem minősül közpénznek, az MTVA vagyona pedig nem állami vagyon.

„Újabb kordokumentum!” – írja Szél Bernadett független országgyűlési képviselő annak kapcsán, hogy a rendőrség három nap elteltével már el is utasította az MTVA ügyében tett feljelentését. Ez szerinte rekord gyorsaságú döntés.

A rendőrség szerint nem történt bűncselekmény, a levezetés pedig valami egészen parádés” – áll a képviselő Facebookon közzétett bejegyzésében.

A Szabad Európa által nyilvánosságra hozott hangfelvételekkel kapcsolatban a rendőrség arra jutott, hogy azokon „Bende Balázs vezető szerkesztő az európai uniós parlamenti választásokról szóló tudósításokkal kapcsolatos iránymutatásokat határozott meg, illetve Németh Zsolt hírigazgató ajánlásokat fogalmazott meg arról, hogy bizonyos témakörökben kiket kérhetnek fel szakértőnek.”

Bende Balázs vezető szerkesztő az MTVA értekezletén 2019. március 25-én, 1. rész
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:54 0:00

Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs képviselők hűtlen kezelés miatt is feljelentést tettek, a Budapesti Rendőr-főkapitányság azonban ezt is elutasította.

A BRFK érvelése szerint fogalmilag kizárt, hogy az MTVA hűtlen kezelést kövessen el, ugyanis az azt feltételezi, hogy idegen vagyont kezel. Az MTVA által kezelt médiavagyon azonban „nem tartozik az állami vagyon körébe, ugyanis a vagyoni jogokat és kötelezettségeket az MTVA-ra átruházták, azokat tulajdonosként gyakorolja, ezért ezek összessége nem tekinthető idegen vagyonnak”. A rendőrség szerint „olyan pénzügyi tevékenységhez kötődő kötelezettségszegésre van szükség a hűtlen kezelés megállapításához, amely magának az Alapnak okoz vagyoni hátrányt” – idézi Szél a határozatot.

Tehát az adófizető befizeti az adót, amiből 100 milliárdos nagyságrendben kap évente az MTVA, de abba már semmilyen beleszólása nincsen, hogy a közmédia hogyan és mire költi azt a pénzt. A közmédia kiegyensúlyozottságra vonatkozó kötelezettségei sehogy sem kikényszeríthetők, így olyan, mintha nem is lennének” – zárja bejegyezését Szél.

Ahogy arról kedden beszámoltunk, a hangfelvételek ügyét a Médiatanács sem vizsgálja. Karas Monika, a testület elnöke szerint ugyanis egyszerűen nincs hatáskörük eljárni, mert kizárólag a „közzétett tartalmak kapcsán” vonhatják felelősségre a médiaszolgáltatókat.

Alapelvi szinten nem vizsgálhatja a Médiatanács a médiatörvény megvalósulását (ami előírja a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményét – szerk.), ugyancsak nem ellenőrizhetjük a közszolgálati kódex szabályainak érvényesülését, erre ott van a közszolgálati testület” – magyarázta Karas Monika, miért nem foglalkoztak a kiszivárgott hangfelvételek ügyével.

Nem csak Szél Bernadették tettek feljelentést a hangfelvételek kapcsán.

A Jobbik kényszerítés miatt jelentette fel Bende Balázst, a Párbeszéd pedig hivatali visszaélés és a közfeladati helyzettel való visszaélés bűntette miatt tett feljelentést.

Az MTVA botrányával kapcsolatos összes cikkünket itt találja.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG