Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: nem az adó és nem a piaci indokolja a benzinár-rekordot


A legfontosabb cikkeink péntek reggel: nem az adó és nem a piaci indokolja a benzinár-rekordot, miért lépett vissza a magyar kormány a szlovák termőföldvásárlástól, meglepő fordulat a román kormányalakítási patthelyzetben.

A héten újabb rekordot értek el az üzemanyagárak, ráadásul itthon már nem a nyersolaj világpiaci ára határozza meg, mennyit fizetünk a benzinkúton. Az okokat máshol találtuk meg elemző cikkünkben: a szállítási költségek, valamint a nagyon gyenge forintárfolyam nagyban hozzájárult, hogy ötszáz forint közelébe emelkedett a benzin literenkénti ára Magyarországon.

Magyarország, a magyar kormány és a szlovákiai magyar közösség újra a pozsonyi politika gyújtópontjába került. Ugyan a szlovák külügyminiszter fellépése után az Orbán-kormány lemondott arról, hogy százmilliárd forint közpénzért határon túli régiókban vásároljon termőföldet, a magyarkérdés továbbra is téma a szlovákiai belpolitikában.

Katonás léptekkel

Irakot megjárt háborús veteránt bíz meg a kormányalakítással a román elnök. Nicolae Ciucăt jelölte miniszterelnöknek, és arra kérte a nyugalmazott katonai tábornokot, hogy centrista kormány alakításával vessen véget az egy hónapja tartó politikai patthelyzetnek. Ez a gazdaság talpra állása mellett már azokat az erőfeszítéseket is fenyegeti, amelyekkel a nagy költségvetési, illetve külső hiányt próbálják csökkenteni.

Oroszország bejelentette, hogy több olyan Covid–19-esetet is találtak, amelyet egy új koronavírus-variáns okozott. Úgy vélik, hogy ez még a delta-variánsnál is fertőzőbb, mivel az új betegek és a halálesetek száma megugrott. A moszkvai hatóságok újra lezárásokat vezetnek be. Oroszországé a legnagyobb hivatalos halálozási szám Európában – eddig 227 ezer körüli –, és a negyedik legmagasabb a világon. Itthon egy nap alatt több mint 2500 új fertőzöttet jelentettek, 24-en haltak meg a járvánnyal összefüggésben, és már több mint 1200-an vannak kórházban.

A tálibok és a női sport

Több tucat afgán sportolónőt menekítettek ki Afganisztánból. A labdarúgóvilág vezető testülete, a FIFA azt jelentette, hogy a második csoportban 57 olyan menekültet vittek Katarba, akiknek a női focihoz és a kosárlabdához van közük, akár játékosként, akár rokonként. A tálibok kulturális bizottságának helyettes vezetője nemrég azt mondta, hogy az afgán nőknek nem szabad sportolniuk, mert a testük láthatóvá válik a verseny során.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz TIbor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG