Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ódor Lajos: A szlovák államfő nem tudta, hogy magyar nemzetiségű vagyok, amikor felkért


Ódor Lajos interjút ad az Új Szónak 2023. június 8-án
Ódor Lajos interjút ad az Új Szónak 2023. június 8-án

Sokan mondják, hogy ha Ukrajna nem védekezne, már vége lenne a háborúnak, de nem lehet olyat elvárni egy országtól, hogy ellenállás nélkül mondjon le területeiről – mondta Ódor Lajos, Szlovákia első magyar nemzetiségű miniszterelnöke az Új Szónak. Szerinte eddig nem figyeltek eléggé az orosz propaganda terjedésére, de most szakértői kormánya megpróbálja ezt ellensúlyozni. Orbán Viktorral még nem egyeztetett megválasztása óta, várhatóan Brüsszelben vagy a pozsonyi V4-es ülésen találkoznak először.

Amikor a privátszférában, majd a pénzügyminisztériumban dolgozott, sehol sem volt fő kérdés a nemzetiség, de sosem titkolta, hogy magyar. Ennek ellenére amikor Zuzana Čaputová szlovák államfő felkérte a szakértői kormány vezetésére, nem volt vele tisztában – mondta a lapnak Ódor Lajos.

„Én megkérdeztem tőle, tudja-e, hogy magyar nemzetiségű vagyok, amire azt válaszolta, hogy nem tudott róla. Én azonban megmondtam neki, hiszen ez még mindig valamennyire téma, bár annyira nem játszik központi szerepet. Ő pedig meg is örült neki, hiszen úgy vélte, minél színesebb a kormány, annál jobb. Üdvözölte, hogy van egy szakember, aki magyar nemzetiségűként fogja irányítani ezt a kormányt” – fogalmazott.

Problémának látja, hogy eddig, amikor nagyobb beruházásokról gondolkodott az ország, más régiók voltak előtérben, kevesebb jött Dél-Szlovákiába, mint amennyire igényt lehetett volna tartani. Most azonban az első kormányülések egyikén megszavazták egy beruházás támogatását Rimaszombatba. Kiemelten fontosnak tartja, hogy ilyen fejlesztések a déli régióba is érkezzenek, de ehhez a térségnek is fel kell készülnie – tette hozzá.

Korábbi cikkünk a témában: Szlovákiának már jövő héten magyar miniszterelnöke lesz

Egy reformtervezetet terveznek benyújtani arról, miként lehet segíteni a hátrányos helyzetű kisebbségeknek, illetve minden kisebbségnek, beleértve az egyes nemzetiségeket is. Erre felállítanak egy szakértői csoportot, amely kidolgozza a tervezetet.

Orbán Viktorral még nem beszélt beiktatása óta, várhatóan az európai vezetők brüsszeli csúcstalálkozóján vagy a pozsonyi V4-ülésen találkoznak majd először.

Kedden Pozsonyban volt a bukaresti kilencek csúcstalálkozója, amelynek Szlovákia és Magyarország is tagja. A találkozón ott volt Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is. Ódor Lajos szerint jelenleg nem az a kérdés, hogy bizonyos körülmények között felvegyék-e a szövetségbe Ukrajnát, hiszen erről már 2008-ban született döntés. Ugyanakkor nem várható, hogy gyorsan megtörténik. Vannak a belépésnek bizonyos feltételei, amelyeket Ukrajnának valószínűleg nem kell majd teljesítenie, de ez nem azt jelenti, hogy az ország tagsága napirenden van, főleg nem akkor, amikor ott háború dúl – mondta a szlovák miniszterelnök.

„Ez most nem arról szól, hogy az ukránok provokálták volna ki a háborút. Hanem az történt, hogy valaki megtámadta az országukat, és azt követeli, hogy azok a területek, amelyek eddig Ukrajnához tartoztak, más állam részei legyenek. Ez semelyik ország számára nem lehet elfogadható, amely hosszú távú békét szeretne. Persze rövid távra vonatkozóan sokan mondják azt, hogy ha nem védekeznének, akkor már vége lenne a háborúnak. De gondoljunk bele, ha valaki éppen erőszak áldozatául esik, annak sem mondanánk, hogy ne ellenkezzen, mert akkor gyorsabban túl lesz a megerőszakoláson” – fogalmazott.

Ehhez kapcsolódóan: Ódor: Magyarország példáján láttuk, hogy az árstopok nem működnek

NATO-tagként nem fogadhat el olyan stratégiát, hogy azokat a dolgokat válogatják ki a rendszerből, amelyek megfelelnek nekik, míg a többire nem figyelnek oda – jelentette ki.

„Minden államnak joga van olyan álláspontot képviselni, amilyet akar. Csak aztán ha valaki elég sokáig foglal el a NATO vélekedésével szembeni álláspontot, akkor egy idő után a többiek megkérdőjelezik, hogy az érintett állam miért tagja a szövetségnek” – mondta a magyar kormány hozzáállására vonatkozó kérdésre.

A szlovákiai közvélemény-kutatások szerint a társadalom jelentős része nem támogatja, hogy az ország segítse Ukrajnát. Ódor Lajos szerint ennek az az oka, hogy az elmúlt időszakban nem figyeltek oda eléggé arra, hogy sok csatornából és a közösségi médiából folyik az orosz propaganda. Szerinte ez ellen kormányának harcolnia kell, ellensúlyozni és elmagyarázni, miért kell Ukrajnának segíteni.

XS
SM
MD
LG