Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: oltás mindenkinek félévente – akár erre is szükség lehet


(képünk illusztráció)
(képünk illusztráció)

A legfontosabb cikkeink kedd reggel: mindenkinek szüksége lesz harmadik oltásra, kötelező oltások a környező országokban, Flour Tomi a politikai elit képmutatásáról.

„Ne dőljön senki hátra, mindenkinek szüksége lesz harmadik oltásra” – hangzott el a koronavírus-járvánnyal foglalkozó kerekasztal-beszélgetésen a minap a szakember szájából. Virológus, belgyógyász, immunológus és toxikológus beszélgetett a kilátásainkról. Abban egyetértettek, hogy az oltottaknak is óvatosabbnak kell lenniük, mivel az sem nyújt száz százalékos védettséget. Emlékeztető oltásra akár félévente szükség lehet, az új vírusvariáns gyorsabban okozhat komoly gondot.

Életbe léptek az újabb járványellenes intézkedések itthon: ismét kötelező a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön, az átoltottság növelése érdekében pedig a munkáltatók előírhatják az oltás felvételét dolgozóiknak. Ez utóbbi egyébként már számos országban kötelező az állami alkalmazottak és egy-egy szektor dolgozóinak számára. Az általánosan kötelező vakcina egyelőre ritka, de ahogy erősödik a negyedik hullám, egyre több helyen szigorítják az oltási kötelezettséget – olvasható körképünkben.

Képmutatás

"Miért nem mennek Oroszországba vagy Kínába nyaralni, egyetemre, ha szerintük ott ennyire király?” – teszi fel a kérdést a politikai elit tagjainak Szelfi című podcastunkban Flour Tomi. A zenész-előadó arról is beszélt, hogy szerinte a politika nem fekete vagy fehér, és rémisztőnek sem kellene lennie, bár úgy látja, hogy Magyarországon kifejezetten az. Szóba került az ellenzéki előválasztás, és véleménye a Fidesz esetleges újabb választási győzelme esetén.

A hétvégén jelent meg az endometriózis témájában készített újabb podcastunk is. Ezúttal olvasóink kérdéseit szegeztük dr. Katona Renáta szülész-nőgyógyásznak. Gyógyítható? Örökölhető? Hajlamosít a rákra? A műtét az egyetlen megoldás? Miért nem tudják időben diagnosztizálni? – mindenre válaszolt a szakértő.

Lemondott az észak-macedón kormányfő

Előrehozott választást sürget az észak-macedón ellenzék, miután Zoran Zaev miniszterelnök bejelentette lemondását azt követően, hogy pártja meglehetősen rosszul teljesített a helyhatósági választások második fordulójában. A kormánykoalíció vezető erejének számító szociáldemokrata pártnak a vidéki városok negyedében sem sikerült megszereznie a polgármesteri tisztséget, a fővárosban, Szkopjéban pedig elvesztette azt a vasárnapi voksoláson.

„Csoda, hogy túléltem” – mondta egy volt rab az orosz kínzásokról a Szabad Európa szibériai szerkesztőségének. A hónap elején a Gulagu.net nevű nem kormányzati szervezet nyilvánosságra hozta, hogyan verik, kínozzák és erőszakolják meg a börtönökben és az előzetes letartóztatás során a rabokat. A történet megjelenését követő néhány órán belül elbocsátották a szaratovi régió börtönszolgálatának vezetőjét, valamint több más vezető büntetés-végrehajtási tisztviselőt. Az embertelen módszerek felkavaró történetét csak erős idegzetű olvasóinknak ajánlom.

A hétvégén volt a hatvanadik évfordulója, hogy a Szovjetunió kipróbálta a valaha készített legnagyobb nukleáris eszközt. Olvasmányos és látványos cikkben mutatjuk be a "Cár-bomba" néven ismertté vált fegyvert, amely tízszer erősebb volt, mint a második világháborúban használt összes lőszer.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG