Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Négy nagy idősotthonban kezdik meg a koronavírus elleni oltást


Lakókat szállítanak el a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonából 2020. április 9-én.
Lakókat szállítanak el a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonából 2020. április 9-én.

Több mint háromezer új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon az elmúlt 24 órában, és 127 újabb halálos áldozata van itthon a járványnak.

A járvány miatt létrehozott kormányzati portál adatai szerint szerda óta 3 068 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 334 836 főre nőtt itthon a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 127 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 325 főre emelkedett.

A portálon azt írják, hogy a gyógyultak száma technikai okok miatt változatlan a tegnapi naphoz képest, 179 541 fő. A gyógyultak legfrissebb adatait holnap közölik. Az aktív fertőzöttek száma 144 970 fő. 5 387 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 367-en vannak lélegeztetőgépen.

Kezdődik az idősotthonok dolgozóinak és lakóinak oltása

Ezt mobil oltócsapatok végzik az intézményeken belül, először az ország négy legnagyobb létszámú idősotthonában:

  1. a fővárosi Pesti úti idősotthonban,
  2. az újpalotai Olajág otthonban, itt 160-an dolgoznak és 376 gondozott él.
  3. a Baptista Szeretetszolgálat pécsi idősotthonában 237 dolgozó gondoskodik 480 idős emberről.
  4. a miskolci Őszi Napsugár Otthonban 165-en dolgoznak és 437 gondozott él

A négy intézményben összesen 447 fő dolgozó és 779 gondozott, összesen 1226 személy jelentkezett az oltásra, az előzetes felmérések szerint a lakók többsége él a lehetőséggel.

A fővárosi Pesti úti idősotthonban több mint félezer idős ember, és kétszáz fölött van a dolgozók száma. A kormányzati portál emlékeztet arra, hogy a járvány első hullámában ez az idősotthon vált az egyik legnagyobb gócponttá: 55 idős ember halt meg, 313 gondozott, és 26 dolgozó fertőződött meg.

Az országos tisztifőorvos a szerdai kormányinfón arról beszélt, hogy bővítik az oltóhelyek körét, a városi kórházakat is beléptetik az oltópontok közé, és tervezik a háziorvosok bevonását is a védőoltásba.

Megugrott a fertőzöttek száma Kínában

A kínai Hebei tartomány fővárosának hatóságai január 7-én szigorították az utazási korlátozásokat a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében, mivel az országban a napi COVID-19-esetek száma több mint öt hónapja nem volt ilyen magas.

A tartomány központjában tömeges tesztelésbe kezdtek a hatóságok, a főpályaudvarról pedig kitiltották az utasokat. Kína szárazföldi részén az elmúlt 24 órában 63 új fertőzöttet regisztráltak, szemben az egy nappal korábban jelentett 32-vel, ami a napi esetek legnagyobb növekedését jelenti július 30. óta. A tünetmentes betegek száma szintén 79-re emelkedett a korábbi 64-ről.

Kínában, ahol a koronavírus világjárvány kitört, a megerősített COVID-19-esetek száma jelenleg 87 278, míg a halálos áldozatok száma 4634.

Rendkívüli állapot a japán fővárosban

Japánban rendkívüli állapotot hirdetett ki a hatóságok Tokióban és három közeli területen csütörtökön, mivel az újonnan regisztrált koronavírus esetek Tokióban elérték a napi 2 447-et, ami rekordot jelent.

Yoshihide Suga miniszterelnök közleménye szerint az intézkedés február 7-ig tart. Az éttermeket és bárokat este 8 órakor bezárják be, az emberek pedig arra kérik, hogy maradjanak otthon, ne menjenek tömegbe.

A bevásárlóközpontok és az iskolák továbbra is nyitva maradnak. A színházakat, múzeumokat és egyéb rendezvényeket arra kérték, hogy csökkentsék a látogatók számát. A szabályszegők nem kapnak büntetést, de felkerülnek egy listára, míg azok az intézmények, amelyek teljesítik a kérést, támogatásra számíthatnak.

A koronavírus-esetek az év végi és az újévi ünnepek után szaporodtak Japánban.

Mexikóban látszanak a számokban a karácsonyi összejövetelek

A latin-amerikai országban a koronavírus esetek és a COVID-19 által okozott halálozások száma az egyik legnagyobb volt január 6-án. A hivatalos adatok szerint Mexikóban januárban 13 345 új megerősített esetet regisztráltak és 1165 halálesetről számoltak be. A járvány kezdete óta az ország összes fertőzésének száma meghaladta az 1,4 milliót, az összes halálozás pedig csaknem elérte a 130 ezret.

Készült a Reuters, az AFP és az AP alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG