Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán szerint „az ukrán helyzet rosszul áll”, nem szabad őket tovább támogatni


Orbán Viktor Brüsszelben 2023. december 14-én
Orbán Viktor Brüsszelben 2023. december 14-én

Orbán Viktor bejelentette, hogy a jövőben megpróbál megvétózni minden közös uniós hitelfelvételt, emellett szerinte az Ukrajnának szánt EU-s támogatásnál „a magyarok pénzét” próbálták volna az ukránoknak adni, ezért vétózta meg. Ukrajna uniós csatlakozási folyamatának megszavazásánál viszont azért ment ki, mert szerinte ezt „egyedül kell csinálnia” az összes többi uniós országnak, később többször meg lehet akasztani a folyamatot.

„Lényegében a magyarok pénzét akarták odaadni Ukrajnának. Álljunk már meg, ezt meg kell vétóznom (…) úgyhogy pénz nincs” – magyarázta Orbán Viktor a Kossuth rádiónak december 15-én. Azt indokolta ezzel, hogy miért vétózta meg az Ukrajnának szánt, csökkentett összegű, ötvenmilliárd eurós uniós támogatási javaslatot.

A miniszterelnök politikai igazgatója egyébként korábban bejelentette, hogy pénzért hajlandók lennének megszavazni az Ukrajnának szánt segítségnyújtást.

Idekapcsolódik: A kormány hajlandó lenne nem vétózni az Ukrajnának szánt uniós segélycsomagot, de csak pénzért.

Mindenesetre Orbán Viktor elmondása szerint számára az a fő probléma, hogy az unió közös hitelt vett volna fel a segítség finanszírozására, amivel kapcsolatban Orbánnak az a kifogása, hogy korábban is vett fel hitelt az EU, például a helyreállítási alaphoz, ám ehhez a pénzhez végül a magyar kormány nem fért hozzá. Ezért a magyar miniszterelnök szerint az EU-nak soha többé nem szabad hitelt felvennie.

A magyar kormány egyébként egy teljesen más ügy, a magyar jogállamisági problémák miatt nem fér hozzá jelenleg az uniós helyreállítási alap forrásaihoz.

„Az ukrán helyzet rosszul áll” – érvelt még Orbán Viktor, aki szerint ezért nem szabad nekik „több pénzt küldeni”.

Januárra csúszhat a megállapodás

„Még van egy kis időnk, Ukrajna nem fogy ki a pénzből a következő hetekben” – ezt már Mark Rutte holland miniszterelnök mondta az ügy kapcsán a BBC-nek.

„Megállapodtunk a 26 országgal. Orbán Viktor, Magyarország még nem volt képes erre. Meglehetősen biztos vagyok benne, hogy év elején sikerül megállapodnunk” – tette hozzá. A BBC kapcsolódó anyagában kiemelte, hogy Magyarország jelenleg is szoros kapcsolatokat ápol Oroszországgal.

Erős, izmos lábak között

„A rossz segítség rosszabb, mintha nem is segítenénk” – érvelt Orbán Viktor most a Kossuth rádióban amellett, miért vonult ki az Ukrajna és Moldova uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről szóló döntésről.

Az EU-ban ugyanis egyhangúan kell megszavazniuk a kormányfőknek e folyamatok megkezdését, a magyar kormány viszont korábban erősen ellenezte Ukrajna kapcsán ezt a lépést.

Idekapcsolódik: Az uniós csúcstalálkozón Orbán egyedül mehet minden más EU-s ország ellen

Orbán Viktor az előző napi uniós csúcstalálkozón viszont meghátrált, pontosabban nem vétózott, hanem rövid időre kivonult az ülésről, így nélküle már létrejött az egyhangú döntés.

Felvezetés
Orbán Viktor megszólalása előtt a közrádió műsorában arról beszélgettek a megszólalók, hogy vajon az orosz megszállás alatt lévő ukrán területeket is fel akarják-e venni az EU-ba, mert az olyan lenne, mintha kicsit Oroszországot is felvennék.

A magyar miniszterelnök szerint Ukrajna nem alkalmas az uniós tagságra, de – érvelése szerint – végül azért hátrált meg, mert meggyőzték azzal a „döntő érvvel”, hogy ez csak egy folyamat kezdete, a magyar parlament később még „75 alkalommal meg tudja állítani” az ukránok csatlakozását. Orbán arról nem beszélt, hogy mindezt korábban miért ne tudta volna.

„Én ezt nem akartam az ország lelkiismeretére venni. Azért hagytam el a termet, hogy csinálják egyedül” – mondta el a miniszterelnök.

Idekapcsolódik: Bulgáriát is vétóval fenyegette meg Orbán

Orbán Viktor elmondta még, hogy a magyar gazdaság „jó lábakon, erős lábakon áll”, nem igaz, hogy az uniós pénzek nélkül megroppan a magyar gazdaság. „Átvészelte” az elmúlt időszakot is, nem ment csődbe.

„Persze ha az ember pénzt kap, nem kell elszaladni” – folytatta. Szerinte az uniós pénz egyébként „nekünk jár”.

A új, szuverenitáshoz kapcsolt törvényekről elmondta, hogy „a lábak között vagy a láb mellett mellett maradt hely, hogy az egerek besurranhassanak”, amit megakadályozna.

Ez alatt azt értette, hogy a „baloldal ne kaphasson dollárokat a kasszájába” vagy „a baloldal médiája” ne kaphasson külföldről pénzt.

Akik pedig felszólalnak a szabályozás ellen, azok tulajdonképpen feljelentik magukat, hogy zsoldosok, akiknek ez sérti az érdekeiket.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG