Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kitüntette Orbán Viktort Milorad Dodik, szerinte Magyarország jó példája a családi értékek megőrzésének


Orbán Viktor megkapja Milorad Dodiktól a boszniai Szerb Köztársaság legmagasabb állami kitüntetését Banja Lukában 2024. április 5-én
Orbán Viktor megkapja Milorad Dodiktól a boszniai Szerb Köztársaság legmagasabb állami kitüntetését Banja Lukában 2024. április 5-én

A miniszterelnök a boszniai Szerb Köztársaság legmagasabb állami kitüntetését Milorad Dodiktól, az entitás elszakadáspárti, nyugati szankciók hatálya alatt álló vezetőjétől.

Az Európai Unióban komoly figyelem övezte Orbán Viktor bosznia-hercegovinai látogatását, amelynek során Vlagyimir Putyin orosz elnök után ő is megkapta a Szerb Köztársaság érdemrendjét.

A magyar kormányfő köszönőbeszédében leszögezte, hogy mindig kiállt a szerbek mellett a nemzetközi politikában, amely meglehetősen tisztességtelen.

„Európában hiányzik az a felismerés, hogy Európának szüksége a van szerbekre, a szerbek nélkül nincs európai biztonság, nincs stabilitás” – mondta.

Dodik ezt követően Orbánt méltatta, hangsúlyozván, hogy az együttműködés a legmagasabb szinteken zajlik a felek között, és ez soha nem irányult más ellen.

A közös értékekre is kitért, és aláhúzta, hogy Magyarország jó példája a családi értékek, a hagyományos társadalom megőrzésének.

Orbán Viktor előző nap más boszniai vezetőkkel is találkozott.

Ehhez kapcsolódóan: Putyin után Orbán is megkapta a legmagasabb állami kitüntetést a boszniai Szerb Köztársaságtól

Az Európai Unió márciusban jóváhagyta a csatlakozási tárgyalás megindítását Bosznia-Hercegovinával, ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy kemény munka vár még az országra a feltételek teljesítéséhez.

A nemzeti ünnep alkalmából kiosztott legmagasabb állami kitüntetést tavaly, az ukrajnai orosz háború ellenére Vlagyimir Putyin is megkapta, aki akkori közlés szerint „a boszniai Szerb Köztársaság iránt tanúsított hazafias gondviselés és szeretet” miatt érdemelte ki.

Ehhez kapcsolódóan: Milorad Dodik megtagadta a vallomástételt az ellene zajló bírósági eljárásban

Az érdemrendet többek között minden eddigi szerb elnök megkapta, ahogyan a szerb ortodox egyház vezetője is, továbbá öt olyan személy – köztük Radovan Karadžić volt boszniai szerb vezető és a Balkán mészárosának is nevezett Ratko Mladić egykori hadseregparancsnok –, akit háborús bűnök miatt a hágai Nemzetközi Törvényszék elítélt.

Orbán Viktor az oroszpárti boszniai szerb elnök, Milorad Dodik egyik legfőbb szövetségese, egyike azon kevés európai uniós tagállami vezetőnek, aki továbbra is hajlandó találkozni vele. Tavaly háromszor is leültek tárgyalni.

Ehhez kapcsolódóan: Miért jó Magyarországnak beállni a boszniai szerbek szélsőségesebb csoportja mellé?

A magyar kormány megvétózta az EU-s szankciókat Dodik ellen, akivel szemben az Egyesült Államok és Nagy-Britannia már büntetőintézkedéseket rendelt el korrupciós vádak, illetve az ország stabilitásának és területi egységének veszélyeztetése miatt.

A politikus többször kijelentette, hogy Bosznia-Hercegovina államként működésképtelen, és a boszniai Szerb Köztársaságnak ezért függetlenné kell válnia.

Magyarország eddig mintegy 45 milliárd forintos segítséget ígért a boszniai szerbeknek, amelynek egy részét mezőgazdasági gépek és szerszámok vásárlására fordították a gazdálkodók.

Ehhez kapcsolódóan: A trafikosztásra emlékeztet, ahogyan Orbánék támogatását kezelik a radikális boszniai szerbek

Erről a segítségről 2021 decemberében állapodtak meg, amikor Milorad Dodik magánlátogatáson fogadta Orbán Viktort a Banja Luka melletti Laktašiban.

A boszniai Szerb Köztársaság már kétszer kapott hitelt a magyar állami Eximbanktól – összesen mintegy 55 milliárd forint értékben – a költségvetési hiány finanszírozására és adósságaik egy részének refinanszírozására.

XS
SM
MD
LG