Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország ismét csökkentette az európai gázszállításokat


Egy gázkompresszor-állomás, az Oroszországot Nyugat-Európával összekötő Jamal gázvezeték lengyel szakaszán, a lengyelországi Gabinekben 2022. május 23-án – képünk illusztráció
Egy gázkompresszor-állomás, az Oroszországot Nyugat-Európával összekötő Jamal gázvezeték lengyel szakaszán, a lengyelországi Gabinekben 2022. május 23-án – képünk illusztráció

Oroszország pénteken teljesen leállította a Franciaországba irányuló gázszállítását, és a felére csökkentette az Olaszországba és Szlovákiába küldött mennyiséget, közben az euróapai országok maguk is igyekeznek enyhíteni orosz energiafüggőségüket az ukrajnai háború miatt.

Moszkva harmadik napja csökkenti jelentősen az európai ipar és villamosenergia-termelés ellátását biztosító gáz mennyiségét, korábban Németország és Ausztria irányában hozott ilyen döntést. Ez tovább növelte a már amúgy is magas energiaárakat, amelyek rekordszintű inflációt okoznak az Európai Unióban.

Oroszország technikai problémával indokolta a szállítás leállítását a Németországot és Franciaországot is ellátó, kulcsfontosságú Északi Áramlat-1 gázvezetéken, mondván, hogy a Kanadában felújítás alatt álló berendezések a nyugati szankciók miatt ott ragadtak.

Németország és Olaszország vezetői politikai döntésnek nevezték a lépést, ami tovább fokozta az európai energiaügyi feszültséget, miután Oroszország korábban már leállította a Lengyelország, Bulgária, Finnország, Hollandia és Dánia felé irányuló földgázszállításokat.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken azt mondta, hogy a gázcsapok elzárása „zsarolás az egyes országok és Európa egésze ellen”.

A Gazprom zárja a csapokat

Oroszország közölte az SPP szlovák állami gázszolgáltatóval, hogy ötven százalékkal csökkenti az országba irányuló szállításokat - mondta Richard Prokypcak, az SPP igazgatója egy pozsonyi konferencián. A csökkentés okát nem közölték.

Az orosz állami Gazprom energiaipari óriásvállalat az olasz Eni gázszolgáltatót, Európa egyik legnagyobb importőrét is arról tájékoztatta, hogy a péntekre kért gázmennyiségnek csak a felét szállítja, így az Eni már harmadik napja kevesebb gázt kap annál, mint amennyit megrendelt.

A Gazprom szerdán 15 százalékkal, csütörtökön pedig 35 százalékkal csökkentette az Olaszországba irányuló szállítását az ANSA hírügynökség jelentése szerint. Olaszország a gáz negyven százalékát Oroszországból szerzi be, de alternatív források felkutatásán dolgoznak olyan országokban, mint például Algéria.

Franciaország pedig már egyáltalán nem kap földgázt Oroszországtól. A francia GRTGaz gázhálózat-üzemeltető közölte, hogy a Németországon keresztül érkező orosz szállítások leálltak, miután az év első öt hónapjában hatvan százalékkal csökkentek.

A GRTGaz pénteken közölte, hogy az orosz szállítások leállása ellenére idén nyáron nem várható fennakadás a gázellátásban, részben a Spanyolországon keresztül érkező megemelt szállításoknak köszönhetően. Franciaország a felhasznált földgáz mintegy 17 százalékát kapja Oroszországból, de a gáz összességében viszonylag kis, mintegy 16 százalékát képezi a francia energiamixnek.

A Franciaországba irányuló szállítások leállása az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül érkező csökkent gázszállítások következménye – mondta Stephan Gabriel Haufe, a német gazdasági minisztérium szóvivője.

Moszkva hazudik az érintettek szerint

Oroszország szerint a kanadai szankciók megakadályozták a német partnerét, a Siemens Energy-t abban, hogy odaszállítsa a felújításhoz szükséges berendezéseket. A német kormány szerint ugyanakkor a karbantartás őszig nem lett volna szükséges, és az orosz lépés célja a bizonytalanság növelése és az árak felhajtása.

„Mind mi, mind Németország és mások is fenntartják, hogy ez egy hazugság, és itt a gáz politikai célú felhasználásáról van szó Oroszország részéről” - mondta Mario Draghi olasz miniszterelnök csütörtökön Kijevben.

Szlovákiában Richard Prokypcak, az SPP igazgatója szerint nincs jelentős hatása a csökkentésnek, annak ellenére, hogy „reális a kockázata az Oroszországból érkező szállítások teljes leállásának” - idézte őt a CTK hírügynökség.

Szerdán tíz, csütörtökön pedig 34 százalékkal kevesebb gáz érkezett Szlovákiába Oroszországból. Az ellátások diverzifikálása érdekében Pozsony nemrég megállapodást kötött Norvégiával, hogy Németországon keresztül kapjon gázt az Északi-tengerről, valamint cseppfolyósított gázt más országokból.

Richard Sulik gazdasági miniszter szerint az új megállapodásokkal 65 százalékkal csökkenne az ország függősége az orosz gáztól. A megállapodások előtt Szlovákia a gáz 85 százalékát Oroszországból kapta.

Szlovákia az ország éves fogyasztásának mintegy harmadát tárolja gáztárolóiban, és azt tervezte, hogy július 10-ig a téli szezonra elegendő gázt tud beszerezni.

Az OMV osztrák olaj- és gázipari vállalat csütörtökön közölte, hogy a Gazprom tájékoztatta a szállítások csökkentéséről, de nem részletezte, hogy mennyivel.

Az amerikai LNG-szállítás sem zökkenőmentes

Az Európai Unió az év végéig kétharmadával igyekszik csökkenteni az Oroszországból származó gázimportot, és elsőként az Egyesült Államokból importált folyékony gázzal kezdte meg a hiány pótlását.

A texasi Freeportban történt robbanás, amelyben egy kulcsfontosságú amerikai exportlétesítmény sérült meg, leállítva az amerikai gázexport-kapacitás ötödét, alátámasztja az Európa gázellátásának törékenységével kapcsolatos aggodalmakat.

A rövid távú földgázárak pénteken továbbra is magasan, megawattonként 126 eurón álltak a határidős piacon. Ez mintegy ötvenszázalékos emelkedést jelent hétfőhöz képest.

A téli fűtési szezon végével azonban csökkent a gáz ára, ami némi megkönnyebbülést jelentett az európai közműszolgáltatóknak, akik a földalatti tárolóik feltöltésén dolgoznak, hogy legyen elég gáz a következő télre.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG