Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Katyusára állnának dobogóra az orosz olimpikonok


Az orosz olimpiai hokicsapat tagjai aranyéremmel a nyakukban, az orosz zászló helyett a 2018-as Téli Olimpián az olimpiai zászló került felvonásra. Phjongcshang, Dél-Korea, 2018. február 25.
Az orosz olimpiai hokicsapat tagjai aranyéremmel a nyakukban, az orosz zászló helyett a 2018-as Téli Olimpián az olimpiai zászló került felvonásra. Phjongcshang, Dél-Korea, 2018. február 25.

A sorozatos doppingbotrányok miatt két évig nem indulhatnak nemzetközi versenyeken az orosz sportolók az országuk zászlaja alatt, és az orosz himnusz sem csendülhet fel. Az atléták egy régi katonadallal pótolnák a himnuszt, de nincs sok esély rá, hogy zöld utat kapjon az öltet.

Az orosz atlétáknak a következő olimpián nemzeti zászlajuk és himnuszuk nélkül kell majd versenybe szállniuk. A sportolók azt szeretnék, ha egy régi dal csendülne fel, amikor felállnak a dobogóra. A Magyarországon is népszerű orosz balladában, a Katyusában, egy szovjet leány vágyakozik a fronton harcoló szerelme után.

„Édes ének szállj a magas égig! / El ne állja utad a határ! / Súgd meg annak a büszke katonának, / Szép Katyusa mindig hazavár!” – szól a magyar változat. Az eredeti a Vörös Hadsereg Kórusának előadásában:

A bizonytalan jövőjű 2021-es tokiói olimpián és más nemzetközi rendezvényeken sem vonhatják fel az orosz lobogót, miután a sorozatos doppingbotrányok miatt eltiltották az országot az indulástól. Az orosz sportolók elindulhatnak a rendezvényeken, azonban kérdés még, milyen jelképek alatt – erre lenne a válaszuk a Katyusa.

„Ez egy hazafias dal, amit nem csak az oroszok ismernek, de a nemzetközi közönség is. A gyerekek szeretik” – mondta Szofia Velikaja, kardvívóbajnok, az Orosz Olimpiai Tanács sportolói bizottságánakfej e.

Nem mindenki örülne azonban, ha ilyen módon kerülnék meg a tiltást, és komoly vitákra lehet számítani, ha az orosz sportolók tényleg a Katyusára akarnak majd dobogóra állni.

Doppingbotrány miatt nem szólhat az orosz himnusz

A Nemzetközi Sport Döntőbíróság (CAS) először négy évre tiltotta el az orosz sportolókat attól, hogy a nemzetközi versenyeken nemzeti színekben induljanak, mivel a vád szerint állami szinten is támogatták és segítették eltusolni az orosz sportolók doppingügyeit. Később a CAS két évre csökkentette az eltiltást.

A 2018-as téli olimpián az orosz sportolók „Oroszország Atlétái” néven indultak, a nemzeti csapat melegítője és az orosz zászló nélkül. Akkor az Olümpiakosz Hümnoszt, az olimpiai himnuszt játszották le nekik a ceremóniákon.

Egy járókelő az Orosz Olimpiai Tanács címere előtt. 2020. november 2.
Egy járókelő az Orosz Olimpiai Tanács címere előtt. 2020. november 2.

Végül az Orosz Olimpiai Tanács és a sportolók úgy döntöttek, hogy a Katyusa lehetne a legalkalmasabb az orosz himnusz ideiglenes pótlására. A Katyusát egyébként gyakran szokták a szurkolók is énekelni a sporteseményeken. Az ötlet mögé Oleg Matyisztin sportügyi miniszter is beállt. „Nagy tiszteletet érzek a Katyusa iránt, hosszú hagyománya van a Szovjetunióban és Oroszországban” – érvelt a sportminiszter.

Megkerülnék az oroszok a tiltást a Katyusával?

Alekszandr Zsukov, az Orosz Olimpiai Tanács tiszteletbeli elnöke azt mondta, hogy „senki nem fogja összekeverni a sportolóinkat [más országok sportolóival, amikor meghallják a Katyusát”.

De pont ez a felismerhetőség, és a tény, hogy egy hazafias, háborús dalról van szó, válthatja ki egyesek tiltakozását, hiszen ezzel pont az Oroszország ellen hozott szankciók értelme veszne oda.

Andy Brown, a Sports Integrity Initiative szerkesztője szerint az sem világos, hogy egyáltalán kihez kell majd fordulniuk az oroszoknak az ügyben, a Doppingellenes Világszervezethez vagy a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz.

Brown úgy gondolja, a Katyusa erős politikai kicsengése miatt valószínűtlen, hogy bármelyik szervezet beleegyezne a dal használatába. Egyfelől azért, mert ezzel megkerülnék az oroszok a büntetést, másfelől a Katyusa amúgy sem biztos, hogy összeegyeztethető az olimpia politikai semlegességével.

Nem valószínű, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság belemegy

Az Oroszországot elmarasztaló Nemzetközi Sport Döntőbíróság az RFE/RL kérdésére azt válaszolta, hogy az ítélet végrehajtása a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) hatásköre. Az IOC azt mondta, hogy még konzultál a társszervezeteivel, mivel a döntés a paralimpiát és a téli olimpiát is érintené, és szeretnének „konzisztens megközelítéssel” előállni az ügyben.

A Doppingellenes Világszervezet az RFE/RL kérdésére elmondta, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal közösen már az utolsó simításokat végzik az Oroszországot elmarasztaló döntés gyakorlati megvalósításának kidolgozásában. Az azonban szinte biztos, hogy sem az orosz himnuszt, sem más olyan himnuszt, ami Oroszországhoz kapcsolódik, nem játszhatnak le, és nem énekelhetnek majd a hivatalos sporteseményeken.

Egyébként még az oroszok között sincs abban egyetértés, hogy jó ötlet-e a Katyusával pótolni a himnuszt, mivel egyesek szerint beszennyezné a népszerű dalt az eltiltáshoz kapcsolódó szégyen.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG