Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Titkok és találgatások a Fudan kerületében


Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina kerületi polgármester a kínai Fudan Egyetemnek szánt budapesti területen, 2021. április 26-án.
Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina kerületi polgármester a kínai Fudan Egyetemnek szánt budapesti területen, 2021. április 26-án.

A kerületi polgármester szerint még nem eldöntött kérdés a kínai egyetem budapesti letelepedése, Pozsonyban pedig megtapasztalták már mennyire toleráns a Pekingből vezérelt intézményrendszer a kritikus hangokkal szemben. A héten megjelent legfontosabb cikkeink.

A Fudan ellen tízezres tiltakozásra számít, ez pedig megakaszthatja a beruházást, mondja Baranyi Krisztina a Szabad Európának adott interjúban. Ferencváros polgármestere most olyan pártokkal dolgozik együtt, akik a 2019-es előválasztáson ellene indultak, így az ő tapasztalatai a formálódó ellenzéki összefogás szempontjából is tanulságosak.

Amíg nálunk a Budapestre települő Fudan Egyetemmel kapcsolatban sokan beszélnek a kínai befolyás lehetőségéről, addig Pozsonyban már megtapasztalták, mennyire toleráns a Pekingből vezérelt intézményrendszer a kritikus hangokkal szemben. Egy szlovákiai elemzőcég vezetőjének például fenyegetésként is értelmezhető üzenetet küldött a pozsonyi Konfuciusz intézet vezetője, miután egy neki nem tetsző tanulmányt publikáltak. "Jól alszik? Nagy stressz lehet önnek az utcán mászkálni..." – így kezdődött a levél.

Keleti szemléletet sugall az is, ami az állami milliárdokból indult újságíróoktatásról mondott néhány diák. A Nemzeti Tehetséggondozó Nonprofit Kft. 2019-ben terjesztette ki továbbképző tevékenységét erre a területre is. Az oktatás szervezetlenségét több beszélgetőpartnerünk is kiemelte, de nem ez tűnik a legnagyobb gondnak. „Gondolkodásra nem nagyon késztetnek minket, kész tények elé vagyunk állítva. Megadják, miből hogyan, mit kell összerakni, nem hagynak szabadon dolgozni” – mondta az egyik résztvevő.

Dupla csoda Hatvanban

Csaknem másfél hónapig volt kómában koronavírus miatt egy hatvani kismama, akivel dupla csoda történt. A férje meddősége ellenére teherbe esett, majd a koronavírus okozta betegségből is felépült. Miután lélegeztetőgépre került, az orvosi összefogásnak köszönhetően nemcsak a gyermekét sikerült megmenteni, de az ő életét is. Hatvani otthonukban látogattuk meg a családot.

Dupla csoda Hatvanban - csodás felépülés és Napsugár
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:22 0:00

A koronavírus elleni harcban több szakértő is állítja, sosem érjük el a nyájimmunitást. Egy videóban elmagyarázzuk, miért, egy cikkben pedig a nyitási terveket felrúgó indiai vírusmutáns viselkedéséről írunk bővebben.

A tavalyinál jobb szezonra készülnek a horvátok, az Adriára tartók pedig a tavalyihoz hasonló árakra számíthatnak, viszont a járvány miatt sokkal alaposabban fel kell készülniük az utazásra. Nem elég a védettséget igazoló plasztikkártya. A Szabad Európának nyilatkozó szakember szerint finomodhatnak még az utazás gördülékenységét segítő részletek, de azt tanácsolja, hogy minden papír, amit csak elkérhetnek a védettséggel kapcsolatban, az legyen nálunk.

Harci eszközök

Budapesten kötöttek ki a Szerbiának adományozott belarusz vadászgépek Egy ukrán teherszállító repülő vitte volna a a négy MiG-29-esből az első kettőt, de technikai problémák miatt kényszerleszállást kellett végrehajtania Ferihegyen. Míg az előbbieket megerősítette, a Honvédelmi Minisztérium arra a kérdésünkre már nem válaszolt, miért engedtek be Magyarország (így az EU és a NATO) légterébe olyan, katonai repülőket szállító járművet, mely uniós szankciók alatt álló országból indult.

A politikusok nyelvtudásának hirtelen népszerűvé vált témájában mi is végeztünk további kutatásokat. Tolmácsokat kérdeztünk, akik szerint sokat változott, érezhetően javult a rendszerváltozás óta a magyar vezetők nyelvtudása. A tolmácsok egyébként úgy tartják, hogy „mindenki azt a tolmácsolást kapja, amit megérdemel”. Infografikánkon pedig azt nézheti meg, hol áll az ország nyelvtudása európai összevetésben.

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG