Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pártelnököt és kancellárt is választaniuk kell az osztrák konzervatívoknak


Alexander Schallenberg leköszönő osztrák kancellár
Alexander Schallenberg leköszönő osztrák kancellár

Sebastian Kurz lemondása után ismét sokkolta az osztrák kormánykoalíciót az új kancellár, Alexander Schallenberg távozása. Schallenberg a koalíciós partner, a zöldek kérésére mondott le, miután Kurzhoz hasonlóan ő is korrupciós ügybe keveredett.

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Zöld Párt koalíciójának vesszőfutása októberben kezdődött, amikor az ügyészség házkutatást tartott Sebastian Kurz akkori kancellár pártja és néhány legközelebbi segítőjének irodájában és lakásán állami kifizetésekhez kapcsolódó korrupció gyanúja miatt.

A hatóságok elsősorban az Österreich napilap ügyében nyomoztak hűtlen kezelés, megvesztegetés és kenőpénz elfogadása miatt, ugyanis a gyanú szerint itt helyezett el Kurz kormánya értékes állami hirdetéseket azért, hogy a lap cserében manipulált közvélemény-kutatási adatokat közöljön.

Kurz először 2017-ben lett kancellár, amikor koalícióra lépett a szélsőjobboldali Szabadságpárttal. Utóbbival azóta felbontották a szövetséget, és később a Zöld Párttal alakított kormányt. Az idei korrupciós botrány előtt az ÖVP a közvélemény-kutatásokban tíz százalékponttal vezetett a legnagyobb ellenzéki párttal, a szociáldemokratákkal szemben. Jelenleg a két párt fej fej mellett áll.

Árnyékkancellárnak tartották Kurzot

Kurz hamisnak nevezte az ellene felhozott vádakat, azonban néhány nappal a botrány kirobbanása után mégis bejelentette, hogy lemond a posztjáról. Döntését azzal indokolta, hogy így kívánja elejét venni a kormánykoalíció szétesésének, miután a partner zöldek elfogadhatatlannak tartották a korrupciós ügyet.

Bár Kurz októberben még azt mondta, hogy folytatja politikai karrierjét mint az ÖVP vezetője, december elején mégis lemondott minden tisztségéről, és teljesen visszavonult a politikától.

Kurzot a volt diplomata, Alexander Schallenberg követte a kormányfői székben. A döntést többen bírálták, mivel Schallenberg nem számít veterán politikusnak, ellenben a kancellár közeli szövetségesének tartják. Az ellenzéki pártok szerint Schallenberg mögött továbbra is Kurz állt árnyékkancellárként. Ezt persze Kurz és Schallenberg is tagadta.

Karl Nehammer belügyminiszter lehet az új kancellár

Azonban amikor Kurz december 2-án bejelentette visszavonulását a politikától, Kurz másik szövetségese, Gernot Blümel pénzügyminiszter és Schallenberg is bejelentette a lemondását. Érdekesség, hogy ők is azzal indokolták ezt, hogy a családjukra szeretnének koncentrálni.

Schallenberg azt mondta: azért mond le, mert úgy véli, hogy a kancellári posztot olyan embernek kellene betöltenie, aki egyben a legerősebb kormánypártnak, az ÖVP-nek is az elnöke. Kurz visszavonulása óta az ÖVP-nek nincs elnöke, ezért a pártnak hamarosan új vezetőt kell választania. Az osztrák lapok erre a legesélyesebbnek Karl Nehammer belügyminisztert tartják, aki így a kancellári széket is megszerezheti.

A másik lehetőség egy előrehozott választás kiírása lenne, ám ez sem az ÖVP-nek, sem a zöldeknek nem állna érdekében, mivel a Kurz-féle korrupciós ügy miatt mindkét párt jelentősen veszített népszerűségéből. Azonban a köztük levő feszültségek akkorák, hogy kérdéses, képesek lesznek-e új koalíciós kormányt alakítani.

XS
SM
MD
LG