Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Példátlan esetnek tartja a Ryanair vezetője a belarusz "állami géprablást"


A Ryanair Minszk-ben leszállásra kényszerített járata, a vilniusi landolás után 2021. május 23-án.
A Ryanair Minszk-ben leszállásra kényszerített járata, a vilniusi landolás után 2021. május 23-án.

Az EU-csúcs napirendjére is felveszik a Belaruszban eltérített Ryanair gép ügyét, miközben a minszki vezetés azt állítja: szabályosan jártak el, és nem tehetnek arról, hogy a fedélzeten egy "szélsőséges" is utazott, akit őrizetbe vettek. A férfi egy ellenzéki aktivista-újságíró.

"Államilag támogatott géprablás" - így kommentálta az ír Ryanair légitársaság vezetője egy interjúban, hogy a belarusz hatóságok leszállásra kényszerítették az Athén és Vilnius között közlekedő járatukat szombaton. Michael O'Leary nem emlékszik hasonló esetre az európai légiközlekedés történetéből. A vezérigazgató egy rádióinterjúban azt mondta, szerinte a fehérorosz KGB emberei is utaztak a gépen, és az ügynökök szintén kiszálltak Minszkben.

A gépet egy állítólagos bombafenyegetésre hivatkozva szólította fel landolásra a belarusz légi irányítás, amikor az Athénból Vilniusba tartó szombati járat az ország légterén haladt át. Egy belarusz vadászgép is felszállt, hogy nyomatékot adjon a parancsnak, majd végigkísérje a leszállás folyamatát. A belarusz hatóságok a földet érést követően őrizetbe vették a gépen utazó Raman Prataszevics ellenzéki aktivista-újságírót. Később közölték, a fedélzeten nem volt robbanószerkezet. A gép pár órával később továbbindulhatott, és biztonságosan landolt litvániai célállomásán, Vilniusban.

Az ír külügyminiszter légi kalóztámadásnak minősítette az esetet, amelyet szerinte súlyosbít, hogy egy ország vezetésének támogatásával zajlott. Simon Coveney arra sürgette az Európai Uniót, hogy adjon határozott választ a történtekre.

Téma lesz az EU-csúcson

"Ezzel a kényszerítő akcióval az utasok és a legénység életét veszélyeztették a belarusz hatóságok" - fogalmazott az EU külügyi főképviselője, aki bejelentette, hogy felveszik a hétfőn kezdődő EU-csúcs napirendjére az eltérített Ryanair gép ügyét. Josep Borrell nemzetközi vizsgálatot sürgetett a nemzetközi repülési szabályok megsértése miatt. "Ez egy újabb kirívó példája annak, hogyan akarják a belarusz hatóságok elnémítani az ellenzéki hangokat" - tette hozzá a hétfőn kezdődő EU-csúcs előtti nyilatkozatában.

“A belarusz rezsim felháborító és törvénytelen viselkedésének következményei lesznek. A Ryanair eltérítéséért felelősöket meg kell büntetni” – írta még vasárnap késő este tweetjében Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke, aki az ország ellen már éltben lévő büntetőintézkedések szigorítását helyezte kilátásba. Hasonlóan nyilatkozott a lengyel kormányfő, a francia külügyminiszter, míg a NATO szerint “komoly és veszélyes” incidens történt, amely nemzetközi kivizsgálást igényel.

Egy névtelenséget kérő brüsszeli tisztviselő szerint a válaszintézkedések között az EU kiterjesztheti a Belarusz elleni szankciókat. Így megtilthatja például az EU-s légitársaságok gépeinek átrepülését Belarusz felett, a Belarusz gépek fogadását az EU repülőterein, illetve a tranzit felfüggesztését a közösség és Belarusz között.

A litván hatóságok közölték, hogy az ügyben bűnügyi vizsgálatot indítanak terrorista célú gépeltérítés és az utasokkal való, a nemzetközi jogba ütköző bánásmód gyanújával. Az AirBaltic lett légitársaság bejelentette, nem használják többé a fehérorosz légteret.

Az Európai Unió vezetői a Nemzetközi Polgári Repülésügyi Szervezet (ICAO) vizsgálatát sürgették az ügyben. Erre szólított fel mások mellett az Európai Tanács elnöke, Charles Michel is.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta, az Egyesült Államok támogat egy ICAO-vizsgálatot és szorosan együttműködik az Európai Unióval, Litvániával és Görögországgal.

Szabályos volt-e az eljárás?

Közben vitatják, volt-e egyáltalán joga a belarusz légi irányításnak landolásra felszólítani az utasszállítót. A RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek nyilatkozó szakértő szerint legfeljebb tanácsot adhatnak a személyzetnek a földről, de nem parancsolhatják meg, mit tegyenek vagy sem. Ez is indokolhatja, miért küldtek egy MiG-29-est a Ryanair Boeing 737-800-ese mellé, állítólag kifejezetten Aljakszandr Lukasenka belarusz vezető utasítására.

Minszki indoklás

A belarusz külügyminisztérium azt állítja, szabályosan jártak el, és Minszk szükség esetén engedélyezi a szakértői vizsgálatot. Mint a közleményben írják, a minszki repülőtér volt a bombafenyegetés bejelentése idején a legközelebbi repülőtér, és hozzátették, nem a fehérorosz fél hibája, hogy a fedélzeten "szélsőséges is volt". A fehérorosz külügyi tárca szerint egyes európai országok teljesen fölöslegesen terelik politikai síkra az ügyet.

Belaruszban rendszeresek a tüntetések a tavaly augusztusi, a Nyugat által elcsaltnak tartott választások óta. A magát győztesnek kikiáltó Aljakszandr Lukasenka brutális eszközökkel csap le a tiltakozókra és ellenzékének tagjaira is.

XS
SM
MD
LG