Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Öt belarusz ellenzéki: hol vannak és milyen sors vár rájuk?


Marija Kalesznyikava, Szvjatlana Cihanovszkaja volt elnökjelölt és Vieronika Capkała, 2020. július 6-án.
Marija Kalesznyikava, Szvjatlana Cihanovszkaja volt elnökjelölt és Vieronika Capkała, 2020. július 6-án.

Marija Kalesznyikava belarusz ellenzéki személyiséget 12 év börtönre ítélhetik, amit az amerikai külügyminisztérium felháborítónak nevezett. Ő csak egyike azoknak az ellenzékieknek, akikre börtön vagy más üldöztetés vár, amiért szembeszálltak Aljakszandr Lukasenka erőivel. De kik is ők?

Belaruszban több tízezer embert vettek őrizetbe azután, hogy tavaly augusztusban Aljakszandr Lukasenkát kiáltották ki az ország nagy része szerint elcsalt elnökválasztás után.

Lukasenka fő kihívója, Szvjatlana Cihanovszkaja közölte: az augusztus 9-i szavazás után kénytelen volt Litvániába emigrálni a családját és a személyét ért fenyegetések miatt.

De nem ő az egyetlen belarusz ellenzéki vezető, akire börtönnel, fenyegetéssel vagy más módon gyakorolt nyomást Lukasenka és államgépezete.

Egyik legközelebbi munkatársa, Marija Kalesznyikava akár 12 év börtönt is kaphat a május 13-án nyilvánosságra hozott vádpontok alapján.

Marija Kalesznyikava

Kalesznyikava kampányfőnökként dolgozott Viktar Babarika, az orosz tulajdonú Belgazprombank volt elnökének korteshadjáratán. Babarikát azonban tavaly júniusban vesztegetési vádakkal letartóztatták. Szerinte és hívei szerint koholt vádakról van szó és ezek célja az volt, hogy megakadályozzák az indulását az elnökválasztáson. Sikerült is.

A 38 éves Kalesznyikava ezek után Cihanovszkajához csatlakozott és az ellenzéki Koordinációs Tanács vezető tisztviselője lett.

Maria Kalesnikava
Maria Kalesnikava

A politikust szeptember 7-én maszkos férfiak tartóztatták le Minszkben és az ukrán határhoz vitték két társával együtt. Amikor ráparancsoltak, hogy menjen át a határon akkor ő ezt megtagadta és inkább összetépte az útlevelét. Ezek után visszavitték Minszkbe és fogságba vetették. Először azzal vádolták, hogy „az államnak kárt okozó lépésekre hívott fel”. Támogatói május 13-án azt mondták a Szabad Európának, hogy immár a hatalom alkotmányellenes módon történő megszerzését célzó szervezkedéssel, valamint a nemzetbiztonság elleni fellépésre való nyilvános felszólítással és egy szélsőséges csoport létrehozásával és vezetésével vádolják.

Ha bűnösnek találják, 12 év börtön várhat rá. Ned Price amerikai külügyi szóvivő a fentieket „felháborító, koholt vádaknak” nevezte. A Külügyminisztérium az idén a rangos Nemzetközi Bátor Nők díjával tüntette ki a belarusz ellenzékit. Kalesznyikava és követői az összes vádpontot elutasítják és politikailag motiváltnak nevezték.

Viktar Babarika

Babarika 20 éven át volt a Belgazprombank – egy szinten teljesen orosz tulajdonú kereskedelmi bank – igazgatótanácsának elnöke. Erről a posztjáról lemondva akart indulni az elnökválasztáson és komoly kihívónak tartották. Az 57 éves Babarika hevesen támadta Lukasenkát és például azzal vádolta meg, hogy el akarta kendőzni, mit okozott a koronavírus világjárvány Belaruszban.

Viktar Babarika
Viktar Babarika

Lukasenka nem volt hajlandó karantént bevezetni és „tömegpszichózisnak” nevezte a koronavírust. A belarusz hatóságok június 15-én magukhoz ragadták a Belgazprombank irányítását, három nappal később pedig elfogták Bababrikát és azzal vádolták meg, hogy több millió dollárt küldött illegális módon Lettországba. Fiát, Eduárdot szintén letartóztatták.

Dmitrij Lajeuszkij, Babarika ügyvédje január 28-án azt mondta, hogy ügyét a Belarusz Legfelsőbbb Bíróság is fogja tárgyalni – ami szertefoszlatta a potenciális fellebbezésről szóló reményeket.

A volt ellenzéki jelölt és hat társa február 17-én állt bíróság elé. Akár 15 év börtönt is kaphat. Babarikát és fiát a Vjaszna nevű emberi jogvédő csoport szerint egy KGB-börtönben tartják fogva.

Valer Capkala

Babarikához hasonlóan Capkala is sikeres üzletember, aki megpróbált Lukasenka ellen indulni, de akit eltiltottak az elnökválasztásoktól. Capkala társalapítója volt Minszkben egy high-tech startup „inkubátornak”. Emellett rendelkezik politikai és diplomáciai tapasztalattal is, mivel ő volt 1994-ben Lukasenka első választási kampányfőnöke, később pedig Washingtonba akkreditált nagykövete. A 2020-as kampány kezdetén az 56 éves Caplaka az „alacsony életszínvonal, a tömeges migráció és az alacsony jövedelmek” valamint a korrupció és a szabadságjogok hiánya miatt hevesen bírálta Lukasenka kormányát.

Valer Capkala
Valer Capkala

Június 29-én a belügyminisztérium vizsgálatot jelentett be a jelölt „illegális tevékenységével” kapcsolatban. Egy nappal később kizárták az elnökválasztási versenyből, azon az alapon, hogy hamis aláírásokkal érte el jelölését. Ezeket a vádakat ő visszautasította.

A letartóztatástól tartva Babarika gyermekeivel együtt július végén elhagyta az országot. Először Oroszországba, majd Ukrajnába és Lengyelországba ment, végül Lettországban kötött ki. A belarusz állami tévé február 8-án bejelentette, hogy a kormány kérte kiadatását, Capkalát korrupció és vesztegets vádjával állítják majd bíróság elé. Edgars Rinkevics lett külügyminiszter azt mondta: nem kaptak semmilyen kiadatási kérelmet, de ha meg is kapnák, azt visszautasítanák.

Veranika Capkala

Veranika Capkala először férje kampányfőnöke volt, majd azután, hogy megakadályozták az indulását Cihavonszkaja csapatához csatlakozott és Kalesznyikava vezető tanácsadója lett. A női trió nagyon népszerű volt a korteshadjárat során és a választás napjához közeledve egyre nagyobb tömegeket vonzottak. Cihanovszkaja ökölbe szorított kézzel, Kalesznyikava szívet formálva, Capkala pedig a győzelem jelét mutatva gyorsan a választások jelképeivé váltak.

Veranika Capkala
Veranika Capkala

Capkala azután is Belaruszban maradt és segítette a kampányt, hogy férje és gyermekei elmenekültek az országból. Húga, Natalija Leanyjuk szerint július 30-án ideiglenesen letartóztatták és kihallgatták. Ezt követően eltűnt és sokak attól tartottak, hogy elrabolták. Az augusztus 9-i elnökválasztás után Capkala valóban elhagyta az országot és Lengyelországba ment, ahol találkozott a családjával. Augusztus 19-én azt mondta a Reutersnek, hogy egyhamar nem tér vissza hazájába, mert attól tart, hogy letartóztatják. „Bárcsak minél hamarabb visszamehetnék Belaruszba, de közben tudom, hogy nagyon nagy az esélye hogy börtönbe kerülök” – mondta.

Szergej Cihanovszkij

Babarikához és Capkalához hasonlóan Cihanovszkijt is Lukasenka reális kihívójának tartották. A másik két jelöltaspiránssal szemben ő azonban nem üzletember vagy diplomata, hanem nyersen fogalmazó videoblogger volt. Cihanovszkij YouTube-csatornáján keresztül leplezte le az országában tapasztalt korrupciót és más visszaéléseket. Ezzel több tízezer követőt gyűjtött be. Nagygyűléseire is ezrek mentek el, sokan papucsot tartottak a magasba, hogy „eltapossák a csótányt”, aminek Cihanovszkij Lukasenkát titulálta.

Az ő jelöltségét már május 15-én elutasították a választási illetékesek. Öt nappal később Homel városában bejelentette, hogy felesége, Szvjatlana Cihavonszkaja veszi át a helyét. A férfi immár a felesége oldalán kezdett el kampányolni, de május 29-én abban a hónapban harmadszorra is letartóztatták. A közrend megsértése miatt emeltek vádat ellene, bár a tüntetésről szóló videón nem látszik semmilyen rendbontás.

Idén márciusban a belarusz hatóság bejelentette, hogy lefolytatták a vizsgálatot Cihanovszkij, valamint Mikola Sztatkevics, az elnökségért 2010-ben indult, majd bebörtönzött ellenzéki vezető ellen.

Cihanovkszijt tömeges rendbontás szervezésével, társadalmi gyűlöletkeltéssel, a Nemzeti Választási Bizottság tevékenységének akadályozásával és a társadalmi béke megzavarását célzó szervezkedéssel vádolták meg. Ha bűnösnek találják, 15 év börtönt is kaphat. Ő és támogatói határozottan tagadják és politikailag motiváltnak nevezik a vádakat.

Szergej Cihanovszkij
Szergej Cihanovszkij

Április végén Cihanovszkij társát, Aljakszandr Aranovicsot hat év börtönre ítélték, miután bűnösnek találták a közrend megsértését célzó tevékenység szervezése vádjában.

Koholt vádakról van szó. Nem mutattak be bizonyítékot, nem tudtam megvédeni magamat. Mindent megtesznek, hogy rács mögé dugjanak” – mondta a per végén Aranovics.

Cihanovszkij és társai perei közben még folyamatban vannak és a vádlottakat vizsgálati fogságban tartják.

GPS-tüntetés: "nem lehet tönkretenni, és sokan láthatják”
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:30 0:00
Tony Wesolowsky írása
XS
SM
MD
LG