Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: átlépte a tízezret a járvány magyar áldozatainak száma


A legfontosabb híreink kedd reggel: átlépte a tízezret a járvány magyar áldozatainak száma, eddig 12 ezren kapták meg az oltás első adagját itthon, merényleteket tervezhetett a belarusz KGB Németországban.

Kedden is ezer alatt volt az azonosított, új koronavírusos betegek száma, egészen pontosan 870 főt jelentett az állam. Emellett 103 újabb beteg halt bele a vírusba. Így már több mint tízezer ember magyar halt bele a vírusba közvetlenül. Ha nem számoljuk a miniállamokat, akkor halálozási arányt tekintve a világ tíz legrosszabbul teljesítő országa közelében vagyunk, a legszegényebb, fejlődő országokat is beleértve. Készítettünk egy térképet is a legmagasabb halálozási arányok bemutatására.

Közel 12 ezer főt oltottak be eddig Magyarországon. Ez csak az első oltást jelenti a kettő közül, az EU segítségével Magyarországra érkező vakcinák a Pfizer termékeit jelentik. Az országos tisztifőorvos elmondása szerint van oltási terve az országnak, amiről most annyit árult el, hogy első körben az intenzív osztályokon dolgozókat kezdték el oltani, utánuk jön a többi egészségügyben dolgozó szakember. Müller Cecília szerint "dinamikus sorrendben" adják be a vakcinákat. Kedden újabb vakcinaszállítmány érkezik.

Hétfőn kezdték el élesben is bevetni az Egyesült Királyságban az Oxford University és az AstraZeneca közös oltóanyagát. Egy 82 éves férfi volt az első, aki megkapta a vakcinát. A brit kormány azon igyekszik, hogy a többi európai országnál és az Egyesült Államoknál is gyorsabban beoltassa a lakosságát. A szigetország az első, ahol az Oxford/AstraZeneca vakcina engedélyt kapott alig egy hónappal azután, hogy szintén a britek voltak az elsők, akik élesben használni kezdték a BioNTech és a Pfizer közös oltóanyagát.

Életünk a járvány idején

A járvány miatt sokan kényszerülnek új bevételi forrást keresni. A csíkszeredai András Hajnal műhelyében készülő kutyakabátok divatot teremtettek Székelyföldön. Bölcsész diplomával kezdett saját vállalkozásba, és mint videónkban elmondja, az élete pozitívan változott.

A témához kapcsolódik infografikánk is, amellyel a megelőzést igyekszünk népszerűsíteni: bemutatjuk a szappan erejét.

Megállapodás, aggodalmak, merénylettervek

A legfontosabb kereskedelmi kérdésékben az EU megállapodott Kínával még az év végén. Nagyon úgy tűnik, hogy német nyomásra jött létre ez az alku, ami inkább mintha Kína előnyére szolgálna. Ez egyrészt azért történt, mert az év végéig a németek adták az unió féléves, soros elnökségét, másrészt, mert Angela Merkel német kancellár személyesen is beavatkozott. Merkel mögött pedig ott állt a német ipar, különösen a befolyásos autóipar.

A békés hatalomátadásra szólította fel a Pentagont tíz volt amerikai védelmi miniszter, akik egyben figyelmeztettek arra, hogy nemzetbiztonsági veszélyekkel járhat, ha bevonják az amerikai hadsereget az eseménybe. „Az amerikai fegyveres erők bevonása a választási viták rendezésébe veszélyes, törvényellenes és alkotmányellenes területre vezetne bennünket" – jelentették ki a Pentagon egykori vezetői.

Merényleteket tervezhetett a belarusz KGB Németországban. Egy 2012-es hangfelvételen a szakértők szerint a belarusz KGB korábbi igazgatója beszél egy állítólagos merénylettervezetről Aljakszandr Lukasenka három politikai ellenfele ellen, akik akkoriban Németországban tartózkodtak. A támadásra végül soha nem került sor, de a beszélgetés szerint robbanószert és mérget használtak volna.

Nyugodt napot kívánok,
Vovesz Tibor

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG