Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: öt hét szigor lenne a járvány megállításának ára


A legfontosabb híreink kedd reggel: Új-Zéland szigorú szabályokkal állította meg a járványt, Orbán ismét Varsóba látogatott az EU-vétó ügyben, három nap alatt lezárta rendőrség az MTVA-nyomozást.

Két hónap alatt is le lehet küzdeni a járványt – mondta a Szabad Európának nyilatkozó magyar orvos, új-zélandi tapasztalatairól beszámolva. Ennek ára egy öthetes, az itthoninál szigorúbb lezárás, a gyanús esetek tesztelése, a beutazók kötelező karanténja. Cserébe 10 hét után visszatérhetett a lakosok élete a régi kerékvágásba. A cégeket nyolcvan százalékos bértámogatás segítette, a gazdaság teljesítménye a kezdeti sokkot követően visszapattant a korábbi szintre közelébe.

Itthon pár nap javulás után ismét emelkedett az elhunytak és az új fertőzöttek száma is. Az elmúlt 24 órában 160 halálos áldozatot követelt a járvány, az elhunytak száma ezzel 6280 főre nőtt. Egy nap alatt 3221 újabb teszt lett pozitív. 7945 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 661-en vannak lélegeztetőgépen.

Vétó-valcer

Az utóbbi napok politikai szappanoperája a magyar-lengyel EU-vétó kedden is tartogatott váratlan fordulatokat: Orbán Viktor miniszterelnök a brüsszeli EU-csúcs előtt Varsóba repült, hogy találkozzon Jarosław Kaczyńskivel, a PiS elnökével és Mateusz Morawiecki miniszterelnökkel. Ezután a magyar kormányfő arról beszélt, hogy szerinte közelednek az álláspontok.

Erre szükség is lenne, mert egy lengyel politológus attól tart, széteshet a varsói kormány a jogállamisági vétó miatt. „Magyarországon tiszta a helyzet: Orbán Viktor az egyértelmű vezető, de Lengyelországban ennél bonyolultabb a kép. A kormánykoalíció három pártból áll” – magyarázza az elemző.

Míg Varsóban a koalíció, itthon az európai uniós tagság a tét. De kiléptetheti-e a kormány az országot az EU-ból? Összeszedtük a kérdés jogi vonatkozásait.

A politikusoknak vállalniuk kell döntéseik következményeit. Kivéve, ha hivatalból előzetes kegyelmet adhatnak maguknak, mint például az amerikai elnök. Videónkban elmondjuk, hogyan lehetséges ez.

MTVA-ügy: nincs itt semmi látnivaló, mondja a rendőrség és a médiahatóság

A rendőrség három nap alatt elutasította az MTVA-ügyben tett feljelentést. A Szabad Európa által nyilvánosságra hozott hangfelvételekkel kapcsolatban a rendőrség arra jutott, hogy a köztévé állami támogatása sem minősül közpénznek, a gyártó cég vagyona pedig nem állami vagyon.

Ehhez a témához tartozik, hogy kedden a parlament Kulturális Bizottságában tartott éves beszámolót a médiahatóság elnöke. Amikor az állami tévé ügyeiről kérdezték, azt válaszolta, hogy körbejárták a kérdést, de a Médiatanácsnak nincs joga eljárni az MTVA szerkesztőségi üléséről kiszivárgott hangfelvételekkel kapcsolatban.

Végül képgalériánkat ajánlom figyelmükbe: negyven éve gyilkolták meg John Lennont, emlékezetes fotók a Beatles-sztár életéből.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG