Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: a 2022-től függetlenül marad a Fidesz államigazgatási hatalma, Ukrajna egy magyar államtitkárt bírál, új magyar lobbista az USA-ban


A három legfontosabb hírünk ma reggel: meddig maradnak posztjukon a Fidesz kinevezettjei, ukrajnai tiltakozás egy magyar államtitkár látogatása miatt, influenza elleni védőoltásra buzdít a kormányfő.

Nemrég írtuk meg, hogy a kormánypárt berkein belül biztosra veszik a médiahatóság elnökének idő előtti lemondását, hogy az utódjának mandátuma magabiztosan átívelje a következő parlamenti ciklust. Innen jött az ötlet, hogy egy újabb cikksorozatunk első részében számba vegyük, egy esetleges 2022-es választási győzelem után a most ellenzékben lévő erőknek mennyi ideig kellene együtt élniük a Fidesz kinevezettjeivel, milyen fékekre számíthatnak.

Ukrán tiltakozás

Potápi Árpád János a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára nemrég Kárpátalján járt, ahol arra biztatta a helyi magyarokat, szavazzanak a magyar jelöltre a közelgő önkormányzati választásokon. A látogatáson arról is beszélt, nem baj ha a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében olyan óvodákat is felújítanak, ahova nagyrészt ukrán vagy csak ukrán gyermekek járnak, mert ők "ezáltal megtanulják a nyelvünket, a kultúránkat". Ez az ukrán fél szerint beavatkozás az ország belügyeibe.

Újabb lobbistát bérelt fel a kormány az USA-ban, hogy jó hírét keltse Magyarországnak. Tízmillió forintnak megfelelő dollárért szerződött egy kommunikációs céggel az amerikai magyar nagykövetség, egyebek között azért, hogy megjelenést biztosítson vezető magyar politikusoknak amerikai médiumokban. Egy regisztrációs nyilatkozatból derül ki, hogy 35 ezer dollárt kap egy David Reaboi nevű személy, a Strategic Improvisation nevű kommunikációs cég igazgatója ezért.

Az európaiak a jogállamiság mellett

Az EU-s polgárok többsége támogatja, hogy a jogállamisághoz kössék a brüsszeli forrásokat. Tízből 7 magyar is elfogadja ezt az elképzelést. Luxemburgban, Ausztriában és Máltán a válaszadók több mint fele mondta azt, hogy teljesen egyetért a felvetéssel. A legkevésbé a csehek értettek egyet a feltétellel, ott csak a megkérdezettek 22 százaléka fogadja el a feltételes kifizetéseket.

Miközben ismét felülmúlta önmagát a koronavírus-járvány magyarországi statisztikája (egy nap alatt 38 halálesetért okolják a vírus okozta betegséget), és Varga Judit igazságügyi miniszter tesztje is pozitív lett, a kormányfő az influenza elleni védőoltást népszerűsíti. A saját Facebook oldalára feltöltött videó tanúsága szerint Orbán Viktor is megkapta a vakcinát. A szakemberek szerint azért különösen nagy jelentőségű idén ez, mert az idén tavasszal megjelent fertőzés már most is rendkívül nagy nyomás alatt tartja az egészségügyi ellátórendszert, jó lenne, ha ezt az influenzás betegek nem feszítenék még tovább.

Végezetül infografikánkat ajánlom figyelmébe, amely megmutatja, hogyan változott az utóbbi évtizedekben a természeti katasztrófák száma.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG