Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: a járvány meghozta a kormány törvénykezési kedvét, propaganda az állami médiában most és 1956-ban


A reggel legfontosabb hírei: érvénybe léptek a járványügyi szigorítások, hogyan működik a propaganda az állami médiában, és hogyan működött 1956-ban, azaz érett egyetemistákból neveletlen kamaszok.

A Orbán Viktor kormányfő által 30 napra kihirdetett rendkívüli jogrendet végül 3 hónapra hosszabbította meg a Parlament, gyakorlatilag az életbe lépésükkel egy időben pedig a Magyar Közlönyben is megjelentek, így hatályosak a szigorúbb járványügyi rendelkezések. Cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabbakat.

A parlamenti szavazás után megjött a kormány törvénykezési kedve, módosító javaslatot nyújtottak be az alaptörvényhez a közpénz és a család fogalmának friss értelmezéséről, az örökbefogadási szabályokhoz és a választási törvényhez.

Örökbefogadás, propaganda

Az örökbefogadás kérdésével a Szabad Európa is foglalkozik: több évet is várnak azok a házaspárok, akik fehér bőrű, egészséges csecsemőt akarnak örökbe fogadni Magyarországon. Eközben átlagosan 250 külföldi kap gyereket az országból évente, mert őket nem érdekli, hogy milyen színű a bőre, hány éves, és sok esetben azt is elfogadják, ha sérült.

Kézi vezérlés, válogatott módszerek a felsőbb akarat végig vitelére. A Szabad Európának hárman beszéltek a MTVA külpolitikai rovatánál tapasztaltakról. Ezek alapján végigjárjuk, hogy jutott el odáig az M1 tévécsatorna, hogy már az amerikai elnökválasztással kapcsolatban sem a tények alapján számol be.

Továbbra is négyezer körül az új koronavírusos betegek napi száma. Szerda reggelre 101 újabb beteg vesztette életét, második napja van 100 fölött ez a szám. Több mint 90 ezer emberről tudják, hogy aktív vírushordozó. A kórházakban 6352 embert ápolnak a koronavírussal összefüggő betegségek miatt, 473-an szorulnak gépi lélegeztetésre.

A járványügyi intézkedések miatt felhagynak az SZFE-sek az egyetem fizikai blokádjával, de az ellenállást nem adják fel. Az oktatást, bár a fenntartó a félévet beszüntette, online folytatják, és harcolnak érte, hogy az félévüket hivatalosan is elismerjék.

Érett egyetemistákból neveletlen kamaszok

Egy nap alatt lettek a „komoly politikai érettségről tanúbizonyságot tevő” egyetemistákból megtévesztett, félrevezetett kamaszok 1956 októberében, az állami rádió beszámolóinak nyelvezetében. Ezt a gyors átalakulást, a propaganda fejlődését vizsgáljuk elemzésünkben, melyet a forradalom leverésének évfordulóján tettünk közzé.

Végül infografikánkat ajánlom figyelmükbe, amelyben megmutatjuk, az európai országokban mekkora a kutyás és macskás háztartások aránya.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG