Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: a korlátozások maradnak, akárcsak az oltással szembeni fenntartások


A legfontosabb híreink péntek reggel: sorozatos törvénysértések az Állami Számvevőszéknél, februárig meghosszabbítják a járványügyi korlátozó intézkedéseket itthon, milliós károkat okozott a szigetszentmiklósi olajszennyezés.

Már hat jogerős bírói ítélet szól arról, hogy az Állami Számvevőszék törvénysértő módon bánt munkavállalóival. Azokat a számvevőket sorolták vissza jogszerűtlenül, akik 2010 előtt kerültek a szervezethez és „szakmai alapon meg tudták ítélni, jól dolgozik-e Domokos László.” A szakszervezet beszámolói és a bírósági ítéletek alapján érdekes kép rajzolódik ki arról, hogyan bánik munkavállalóival a Domokos vezette ÁSZ.

A korlátozások maradnak, akárcsak az oltással szembeni fenntartások

A kormányfő a Kossuth rádióban jelentette be, hogy a járvány miatt elrendelt szigorítások február elsejéig biztosan meghosszabbítják. Ez azt jeleni, hogy a középiskolákban is marad addig az online oktatás. Az általános iskolák, óvodák nyitva maradnak. Orbán Viktor azzal indokolta az intézkedést, hogy nem akarják "rángatni a szabályokat".

Bár a magyar kormányzat rendszeresen beszámol arról, hogy kínai vagy orosz segítségben is bíznak a járvány ellen, oltást kizárólag az Európai Uniótól kapunk. Hétféle oltásból vásárolt be eddig az európai közösség, bőven jut majd mindenkinek. Többek közt az is indokolja a sokszínűséget, hogy nem minden embernek lesz ugyanaz a típus a leghatékonyabb. A megvásárolt oltásokat az EU utána lakosságarányosan osztja szét, minden tagország arányosan egyszerre kap minden szállítmányból.

Az oltásellenes egészségügyieknek üzent a frissen beoltott pécsi virológus. Kemenesi Gábor újabb videójában arról beszél, hogy azok az oltóanyagok, amelyek most a piacon vannak, mind harmadik generációs vakcinák, a jelenkori tudomány legjava van bennük. Hatékonyan, tisztán és jól működnek. Biológus kutatóként ismerve a technológiát, tudva, hogy az működik, semmiféle oka nincs rá, hogy ne bízzon benne – érvel a szakember, aki az egyik legnagyobb félelemről, a hosszú távú mellékhatások lehetőségéről is beszél.

Megakadt a nyomozás a dunai olajszennyezés ügyében

Máris milliókat vitt el az újabb olajszennyezés a szigetszentmiklósi önkormányzattól. Több óvintézkedést tettek a vízügyes szakemberek és a szigetszentmiklósi önkormányzat munkatársai is a napokban, hogy egy esetleges esőzés miatt se juthasson további fáradt olaj a Ráckevei-(Soroksári-)Dunába. Az önkormányzat átmosta az esővíz-elvezetőt. A nyomozás tart, a szennyezőről továbbra sincs információ, a nyomravezetői díj már 12 millió forint közelében jár.

Infografikánkban összegeztük Donald Trump amerikai elnök tevékenységének egy részét az elmúlt négy évből. A falépítés nem volt egy sikeres vállalkozás, de elődeihez képest jeleskedett környezetvédelmi témájú törvények visszavonásában, az észak-koreai diktátorral szervezett találkozók számában vagy Twitter-bejegyzések írásában.

Végül egy videónkat ajánlom figyelmébe, amelyben elmagyarázzuk, miért van egy évben kétszer karácsony.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG