Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: centrális erőtér után centrális térerő


Legfontosabb cikkeink kedd reggel: jó árat mondtak a magyarok – állítja a Vodafone vezetése, Budapesten is lehet cápaharapást szerezni, ismerős motívumok tértek vissza a moszkvai utcákra.

Tizenkét évnyi Fidesz kormányzás után nehéz nem összefüggést keresni a Vodafone felvásárlása és az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőinek kirúgása között: az utóbbi hír már annyira irracionálisnak és szürreálisnak tűnik, hogy eltörpül mellette a szomszédban dúló háború, a katasztrofális gazdasági mutatók és a várható energiaválság közepette eltapsolt 715 milliárd forint. A lépés pedig, mármint a Vodafone burkolt államosítása, több kockázatot rejt, mint amennyi hasznot ígér – ezt a kijelentésemet erre a cikkünkre alapozom, olvassa el Ön is!

Ha már a szürreális dolgoknál tartunk: nem sokan mondhatják el magukról, hogy Budapesten harapta meg őket egy cápa. Pedig Karáth Emil tengerbiológus és operatőr így járt, az egyik bevásárlóközpontban működő Tropicariumban dolgozott, amikor az ott bemutatott halak etetése közben történt vele ez a baleset. De nemcsak ez az egy sztoriját mondta el Szelfi című podcastunkban, melyet most már olvashat is, itt találja az átiratot.

Ismerős motívumok

A kivonuló multik helyét máris elfoglalják a leleményes orosz vállalkozók, a korábbira kísértetiesen emlékeztető márkákkal és márkajegyekkel. Ahogy egy időben nálunk is volt Abidas cipő és Rolax óra, úgy most Moszkvában is bárki betérhet a korábban Starbucksnak helyet adó Stars Coffee-ba, ehet egy hamburgert a „Finom – és pont”-ra átkeresztelt egykori McDonald’sban, vagy vehet egy flaskát a piros-fehér címkés Cool Colából. Képgalériánkban még látványosabb a márkarablás.

Talán a vállalkozói helyzetfelismerésnek is köszönhető, hogy a szankciók ellenére rekordalacsony a munkanélküliség Oroszországban. A májusi és júniusi adat konkrétan a legkedvezőbb volt a Szovjetunió összeomlása óta. Aki ebben a nyugati szankciók hatástalanságát látja igazolva, téved: elsősorban a demográfiai trendek és a tömeges kivándorlás miatt csökkenő lakosságszám magyarázza a zavarba ejtő statisztikát.

A háború statisztikája ennél elkeserítőbb, Kijev szerint csaknem kilencezer ukrán katona halt meg az Oroszországgal vívott háborúban. Közben továbbra is bizonytalan az Oroszország által elfoglalt ukrán földek sorsa, és az eddigieknél is keményebb orosz támadások veszélyére figyelmeztetett az ukrán elnök. Videónkban egy ukrán katonafeleség arról beszél, hogy egy átvilágítótáborba kellett kitérőt tennie a kitelepítés közben, Észtország után a lett kormány is úgy döntött, hogy lebontanak egy szovjet emlékművet.

Amit még érdemes kedd reggel elolvasni

Válaszolt Brüsszelnek a magyar kormány, vélhetőleg nem sokkal a hétfő éjféli határidő előtt. Az igazságügyi miniszter reggel Facebook-posztban jelentette be az üzenet tényét, de részleteket nem árult el (hvg.hu). Az innovációs tárca nemcsak a meteorológiai szolgálattal bánik keményen, hanem a közművagyonnal is: az ellenérvekkel dacolva több száz milliárdos államosításra készül Tolna megyében (24.hu).

Osvárt Andrea színésznővel készített interjút a Telex arról, hogy milyen érzés volt több mint 10 év külföldi élet után hazaköltözni. A hirado.hu arra emlékeztet, hogy mától érkeznek az új szabályok szerinti rezsiszámlák, bár számításaik szerint „az energiafogyasztók többségének nem változik a rezsiköltsége”. A Magyar Nemzet az elmúlt évek baloldali kezdeményezéseit veszi számba, megemlítve, hogy az egyetlen életképes formációnak a „Gyurcsányékként” hivatkozott Demokratikus Koalíció bizonyult.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG